EUROPSKI TRG

Novinari vodećih europskih medija obišli izložbu najboljih Cropixovih fotografija o potresu u Zagrebu

Tema izložbe je potres koji je pogodio glavni grad Hrvatske 22. ožujka u 6,24 sata
 Boris Kovačev/Cropix

Izložbu fotografija s motivima zagrebačkoga potresa "Zagreb - grad koji treba našu ljubav" obišla je danas grupa inozemnih novinara, u sklopu svog posjeta hrvatskoj metropoli, kako bi sudjelovali na konferenciji 'Dijalog o proširenju Europske unije', u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Desetak novinara iz vodećih europskih medija, od država članica Europske unije do nekoliko predstavnika najvažnijih medija iz država Zapadnog Balkana, pogledali su 34 uvećane fotografije petnaest fotoreportera Cropixa koje se na simboličnim skelama nalaze još ovaj vikend na Europskom trgu u Zagrebu, ispred Kuće Europe. Inozemne kolege kroz izložbu je proveo Cropixov fotoreporter Boris Kovačev.

Tema izložbe je potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka u 6,24 sata, a hrabri fotoreporteri Cropixa u minutama, satima i danima neposredno nakon potresa uspjeli su zaustaviti brojne dramatične trenutke za sve one koji će potres pamtiti tijekom života, za generacije koje tek dolaze, ali i sve posjetitelje Zagreba. Kao simboličnu podršku građanima uslijed tog u razmjerima 100 godina neviđenog potresa, Predstavništvo EK je također sudjelovalo u partnerstvu s Jutarnjim listom u komunikaciji tog vrijednog multimedijalnog projekta. Izložba s još više fotografija kao i brojni drugi detalji o njoj i samom potresu iz perspektive umjetnika novinarske fotografije, dostupna je na https://potres.jutarnji.hr/.

image
Boris Kovačev/Cropix

Uoči samog obilaska izložbe Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, prenio je okupljenim inozemnim novinarima da je Komisija poduzela hitne mjere potpore Hrvatskoj u nastojanjima da se pomogne stanovništvu, obnovi infrastrukturu grada i omogući neprekidna isporuka usluga, i to prvom isplatom financijske pomoći u vrijednosti od 88,9 milijuna eura u okviru Fonda solidarnosti EU-a (FSEU). Taj iznos najviši je ikad isplaćeni iznos članici Europske unije pogođenoj prirodnom katastrofom. Novinari su za svoje osvrte i članke o zagrebačkom potresu prethodno razgovarali i s Ivicom Rovisom, ravnateljem Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

image
Ognian Zlatev
Boris Kovačev/Cropix

Inozemni novinari posjetili su Zagreb kako bi sudjelovali na konferenciji 'Dijalog o proširenju Europske unije' u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, održanoj 2. listopada u Zagrebu. Konferencija je uključivala panel rasprave o temama kao što su proces proširenja, migracijske politike, vladavine prava, slobode medija i dezinformacije. Inicijalno je planirana u svibnju ove godine u sklopu EU-Western Balkans Summita povodom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, a unatoč izmijenjenoj formi i dalje je prenijela jednako važnu poruku i tematiku s naglaskom na važnosti održavanja intenzivnih veza sa zemljama Zapadnog Balkana u perspektivi pristupanja Uniji.

image
Boris Kovačev/Cropix

Na konferenciji su prisustvovali u online javljanju Olivér Várhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje te Monique Pariat, glavna ravnateljica Glavne uprave za unutarnje poslove, a u dvorani su bili i Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Terezija Gras, država tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Ministarstva unutarnjih poslova te drugi stručnjaci i predstavnici medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02