OMOGUĆUJE FZOEU

Osigurano više od 100 milijuna kuna za područja pogođena potresom

U program sanacije šteta na potresom pogođenim područjima svojim programima poticaja uključio se i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nakon potresa koji je zadesio Zagrebu i okolicu, građanima osigurao bespovratna sredstva za kupnju kondenzacijskih bojlera

Nažalost, zagrebački potres nije bila jedina nepogoda jer su krajem prosinca novi potresi zatresli područje Sisačko-moslavačke županije. Fond je odmah nakon tih potresa osigurao 10 milijuna kuna za inicijalnu sanaciju štete, a nakon toga u siječnju i dodatnih 50 milijuna kuna za provedbu mjera gospodarenja otpadom. Za aktivnosti koje se temelje na Planu provedbe mjera gospodarenja otpadom nastalog od potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji kojeg je donijelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Fond je osigurao potporu komunalnim društvima koja su se suočila s ogromnim količinama svih vrsta otpada, od čega ponajviše onog građevinskog. Njima Fond sufinancira sakupljanje, prijevoz, odvajanje i obrada otpada, ali i nabavu potrebne opreme, kako bi se taj otpad odvojeno sakupio. U skladu sa kružnim gospodarstvom, cilj je što više vrijednih svojstava tog otpada iskoristiti, pa se on nakon odvojenog prikupljanja upućuje na daljnju obradu i priprema za novu namjenu.

U akciju prikupljanja otpada na potresom pogođenim područjima su se, na inicijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uključila i komunalna poduzeća iz raznih krajeva Hrvatske koja opremom i radnom snagom pomažu svojim kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji. Komunalnu opremu i radnike su tako već ustupila komunalna poduzeća iz Zagreba, Osijeka, Poreča, Koprivnice, Čazme, Zadra, Dubrovnika i dr. U akciju su se također uključili i proizvođači te dobavljači komunalne opreme koji su stavili na raspolaganje određen dio opreme koja je u njihovom asortimanu. Stručne službe Fonda su svakodnevno na terenu te koordiniraju aktivnosti koje provode komunalna društva u cilju što bržeg zbrinjavanja otpada koji je nastao uslijed potresa.

image
Siniša Kukić, direktor Fonda za Zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: 'Stanovnicima Zagreba, Zagrebačke i Krapinskog-zagorske županije smo osigurali 41 milijun kuna za kupnju oko 5000 bojlera. Sa ovim programom planiramo nastaviti i u ovoj godini
Milivoj Mijosek

U sklopu tih aktivnosti odgovarajuće je zbrinut i građevinski otpad nastao uklanjanjem oštećenog objekata bivše robne kuće Petrinjka. Uz svakodnevnu asistenciju komunalnim društvima, dio Fondovih stručnjaka građevinske i arhitektonske struke vikendima zajedno sa statičarima obilazi potresom pogođeno područje te procjenjuje štete na objektima. "Fond planira biti na terenu dok god to bude potrebno, ali i sudjelovati u prvim mjerama revitalizacije područja.", zaključio direktor Fonda Siniša Kukić podržavši inicijative da se pri obnovi i gradnji novih objekata u što većoj mjeri koristi reciklirani građevinski materijal, ali i primjenjuju mjere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:06