PEĐA GRBIN

Predsjednik SDP-a traži hitno sazivanje izvanredne sjednice Sabora zbog potresa

Izrazio je sućut obiteljima stradalih, zaželio brz oporavak svima ozlijeđenima i zahvalio svima koji su priskočili u pomoć
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak uvečer predložio je predsjedniku Hrvatskog sabora da što prije sazove izvanrednu sjednicu na kojoj bi se usvojile izmjene Zakona o obnovi tako da obuhvaća i Sisačko-moslavačku županiju koju je pogodio razoran potres.

"Sisačko-moslavačka županija, Sisak, Petrinja, Glina i sva druga pogođena mjesta žurno trebaju da iza njih stanu sve poluge državne vlasti. Situacija u kojoj je petrinjska bolnica bez struje, jer nije dobila agregat, ne smije se ponoviti!“, napisao je Grbin na facebooku.

"Zato predlažem predsjedniku Hrvatskog sabora da što prije, najkasnije sljedećeg tjedna sazove izvanrednu sjednicu Sabora, na kojoj će se raspraviti, a onda i usvojiti izmjene Zakona o obnovi, tako da obuhvate i Sisačko-moslavačku županiju“, pozvao je šef oporbe čelnika parlamenta.

'Moramo reagirati odmah'

Ali, dodao je, na tome ne smijemo stati: treba nam ozbiljan remont sustava zaštite i pomoći, kako se propusti poput ovog u petrinjskoj bolnici ili selima u okolici Gline, koja nisu dobivala pomoć na vrijeme, ne bi ponovili.

"Kao ozbiljna država moramo reagirati odmah, moramo pomoći ljudima, a ne čekati pola godine kao s donošenjem Zakona o obnovi Zagreba. Sada je pravi trenutak da djelujemo zajedno!“, istaknuo je Grbin u poruci.

Izrazio je sućut obiteljima stradalih, zaželio brz oporavak svima ozlijeđenima, a posebno je zahvalio svima koji su, obavljajući svoj posao ili volontirajući, priskočili u pomoć kako god su mogli, istaknuvši da je "Hrvatska je opet pokazala veliko srce“.

Međutim, to nije dovoljno, upozorio je Grbin apelirajući da se zakonski okvir za obnovu od potresa, osim na Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju proširi i na Sisačko-moslavačku koja je u zadnja dva dana najviše pogođena devastirajućim potresima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:16