PRIZORI METROPOLE KROZ PROŠLOST

POVIJESNA FOTOSENZACIJA Pogledajte veliku reportažu o Zagrebu kakav je nekad bio

Vojnik Marko Đurović je 2010. oformio Facebook grupu ‘Zagreb - kakav je bio nekad’, koja ima 10.000 članova i oko 6500 snimaka, te je pokrenuo trend među građanima drugih gradova
 Facebook

Ovim se otkritjem narav umetnosti risanja u jednom oka trenutku i bez pomoći čovječanske ruke, kao kakvo zrcalo ili ogledalo ulovljena ukazuje.

Otkriće dagerotipije, kao preteče fotografije, poput plamena se proširila Europom, a u ožujku 1839. godine ovako je o tome pisala Danica ilirska. Prve dagerotipije zagrebačke okolice napravio je iste godine Demetar Novaković, ali one su većinom zauvijek izgubljene.

Stoga tek fotografija Franje Pommera od 16. prosinca 1866. godine u povijest ulazi kao prva službena reportažna fotografija Zagreba. Pommer je uhvatio trenutak otkrivanja spomenika banu Josipu Jelačiću.

Uistinu je prekrasna.

Fotografije su otad, baš kako je Danica predvidjela, uhvatile velike trenutke zagrebačke povijesti i razvoja grada u onakav kakav danas poznajemo.

I sada je većina njih, kao i ta prva Pommerova, umjesto da su raštrkane po povijesnim arhivima, knjižnicama i bespućima interneta, uredno arhivirana na jednome mjestu.

Dobro došli u Facebook grupu “Zagreb - kakav je bio nekad”.

Na njoj su entuzijasti, zaljubljenici u povijest grada i brojni znatiželjnici prikupili oko 6500 starih fotografija koje su neprocjenjiv prilog povijesti razvoja Zagreba. Kupači na Bundeku 1960-ih. Gradnja HNK od temelja do krova po etapama. Utrke prvih automobila po središtu grada. Doček zagrebačkih nogometaša nakon turneje po Srbiji. I stotine drugih.

Bez politike i reklama

A sve je počelo prije samo četiri godine s jednom neobičnom idejom.

Profesionalni vojnik Marko Đurović pokrenuo je ovu grupu i tada vjerojatno nije niti slutio koliko će popularna postati. U samo nekoliko mjeseci narasla je na 13 tisuća članova koji su svakodnevno zatrpavali zid fotografijama i detaljnim opisima. Ljudi su komentirali, dopunjavali informacije, diskutirali i polemizirali - tako je iz dana u dan nastajala zagrebačka neslužbena povijest u slikama.

- Đurović me postavio za svog prvog administratora odmah na početku čim sam se među prvima priključio grupi. Izgubili smo kontakt, danas niti ne znam gdje je on, ali njegovu grupu razvili smo na najbolji mogući način - priča mi Damir Brtan, jedan od trojice Zagrepčana koji stranicom danas administriraju. Prvo originalno članstvo u grupi se rasulo jer je Facebook mijenjao pravila o broju članova, pa su morali početi ispočetka.

Sada su ponovno počeli rasti.

- Dnevno nam se javi stotinjak i više novih članova - objašnjava Brtan čija grupa trenutačno ima više od deset tisuća članova. Riječ je o ljudima koji u Zagrebu žive, ali i onima koji su se iz njega odavno raselili po cijelom svijetu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:28