BROJNE MOLBE, PA ČAK I KLEČANJA

PRAVOSLAVNI USKRS IZAZVAO NAPETOST NA ISTOKU EUROPE Vučić najdužim policijskim satom obuzdao vjernike, u Rusiji je situacija relativno pod kontrolom

 
 AFP

Iako su i predsjednik Rusije Vladimir Putin i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, pozvali vjernike da na Uskrs ne idu u hramove te da se pomole kod kuće te sami blagoslove uskrsnu trpezu (Putin je svojim primjerom pokazao da zbog koronavirusa prvi put ne ide na uskrsnu liturgiju nego je samo zapalio svijeću u kapelici unutar svoje podmoskovske rezidencije Novo Ogorjovo, gdje boravi i radi zadnjih tjedana) neki svećenici, pravoslavne verzije don Josipa Delaša, unutra RPC-a te neke vjerničke organizacije izmakle su kontroli.

Naime, u Rusiji je zadnjih dana zabilježen drastični rast zaraženih, kakav nije bio ni u Italiji i Španjolskoj, te su uvedene drastične mjere izolacije, a Vladimir Putin se ponovno obratio javnosti tražeći da se mjere izolacije poštuju, iako je "zaraza pod kontrolom" te da "scenarij Italije ne prijeti Rusiji".

- Sve će biti dobro uz Božju pomoć, kazao je Putin. Vrhunac pandemije u Rusiji očekuje se oko sredine svibnja, a trenutno ima više od 42 tisuća zaraženih, uz dnevni rast (zadnja četiri dana) od 14 posto. Samo u zadnja 24 sata 6060 novozaražena, a dan ranije skok je bio za oko 4400 oboljelih. Kriza oko korone tako izaziva i prijepore i raskole unutar katolištva i pravoslavlja, ali više zbog konzervativnog svećenstva na obje strane, koje se potpuno, u ovoj krizi, otelo kontroli te u ugrožava i sebe i druge te svjedoči čak i srednjovjekovnu zatucanost.

No, iako su hramovi zatvoreni za vjernike u Moskvi i velikom dijelu Rusije, neki svećenici su se odmetnuli, pozivajući ponovno na katakombe i mučeništvo, te su pozvali vjernike da dođu u crkve.

Patrijarh Kiril imao je uskrsnu službu u najvećem pravoslavnom hramu Krista Spasitelja u Moskvi bez vjernika, a sve TV postaje prenosile su liturgiju. Doduše u regijama gdje je mali broj zaraženih, vlasti su dozvolile, uz poštovanje socijalne distance, održavanje uskrsnih liturgija.

Policija je dobila naputak da vjernike koji se okupljaju pored zatvorenim crkvama ne privodi, ali da im "razjasni i objasni", a novčano će kažnjavati one koji ne poslušaju i to kaznom od nekih 150 eura.

Koliko je stvar ozbiljna u Rusiji, govori i izjava mitropolita Ilariona koji je svećenike koji su se oglušili o patrijarhov ukazu, naziva "farizejima".

- Nije vrijeme da se sada demonstrira hrabrost prema zarazi. Nije vrijeme da se na taj način pokazuje svoja postojanost u vjeri, nego da se iskaže pomoć, briga i suosjećanje s drugima - kazao je mitropolit Ilarion.

No, episkop siktivkarski Pitirim, u regiji Komi, u kojoj je najveći broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika, podnio je tužbu protiv države zbog "narušavanja ustavnog prava vjernika" te rekao da nedolazak vjernika u crkve na Uskrs dovodi Antikrista na vlast i označava njegovu pobjedu i krunidbu u vrijeme korone (na ruskom korona se može čitati i kao - kruna).

Iz ultrakonzervativne laičke pravoslavne udruge "Sokor sorokov" (neka vrsta pravoslavnog ruskog Opusa Dei) poslana je peticija Vladimiru Putinu sa zahtjevom da se crkve ponovno otvore za vjernike jer civilna vlasti ovim pokazuju svoju "neduhovnost i bezdušnost".

Lider udruge, kompozitor Andrej Konukin, pozvao je svoje sljedbenike da se pomole na ulici pred crkvama, ako u njih ne mogu ući. Konukin upozorava, čak i Putina, da se "vjerska prava ne smiju kršiti".

Protojerej Andrej Tkačov za Uskrs je objavio kako će nedolazak vjernika u hramove dovesti do propasti kršćanstva, a protojerej sanktpeterburškog Kazanskog hrama odbija dezinficirati ikone i mošti koje vjernici ljube i dodiruju, jer "Bog sve iscjeljuje".

Patrijarh moskovski i cijele Rusije (RPC) Kiril već je ranije zatražio da se pri pričešćivanju dezinficira žličica kojom se to radi, ali mnogi tamošnji Delaševi pandani tome se protive jer to nije prema crkvenim pravilima. U Sankt Peterburgu vlasti su tek pred Uskrs uspjele zatvoriti crkve za vjernike, a one u okolici grada ipak će biti otvorene. Politolog Abas Galjamov smatra da je režim sam kriv za ovakvu napetu situaciju.

- Godina je vlast koristila Crkvu u borbi protiv "liberalne zaraze", sada im se to vraća. Crkva je to dalo političku i društvenu moć, koje se ne žele odreći i naravno da im smeta kada im se želi ograničiti aktivnost. Sada se vlast mora nositi s posljedicama vlastitih poteza, smatra Galjamov, a nama to vjerojatno zvuči poznato.

No, dok u Rusiji ipak stvari za Uskrs koliko-toliko pod kontrolom, u Gruziji su se vlasti su potpuno predale. Tamo su se uskrsne liturgije održavale bez ikakvih problema i sve su crkve bile otvorene za vjernike. Iako u toj zemlji, službeno ima tek oko 400 zaraženih i četvero umrlih, tamošnja Gruzijska pravoslavna crkva (GPC) i njen patrijarh Ilija II, koji se smatra svecem za života, ignorirao je sve pozive državnih vlasti da se i za Uskrs ostane u kućama te da vjernici ne idu na misna slavlja, a pogotovo da se ne pričešćuju i ne donose hranu na blagoslov. No, sve je to utaman.

Crkve su ostale otvorene. Neke oporbene i liberalne udruge potpisale su peticiju Vladi tražeći da se GPC obuzda i da ne bude "država u državi". - Tražimo da svi budemo jednaki te da Crkva ne bude privilegirana, a pogotovo u vrijeme opasne zaraze, koja se neumoljivo širi", pišu uzaludno gruzijski oporbenjaci. Tamošnja Crkva, kao jedna od najkonzervativnijih institucija, odbila je bilo kakvu dezinfekciju crkava, žličica za pričešćivanja ili ikona.

I tamošnji politolozi smatraju da je državna vlast potpuno nemoćna pred samovoljom Crkve te smatraju da će ovo izazvati i političke potrese u Gruziji, koja je ionako permanentno nestabilna, i pitaju se tko će biti odgovoran, odnosno preuzeti odgovornost, ako se zaraza izmakne kontroli.

U Srbiji je Aleksandar Vučić, nakon svog showa, "klečat ću pred patrijarhom", uspio obuzdati Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je preporučila vjernicima da ne idu u hramove.

Naime, iz SPC-a su pred Uskrs tražili da se ukine policijski sat kako bi se omogućilo vjernicima da odu na liturgiju, što je izdavalo aferu Kon. Naime, poznati i priznati epidemiolog Predrag Kon zaprijetio je svojim izlaskom iz nacionalnog Kriznog stožera ako se SPC-u popusti. Predsjednik Vučić je na kraju prelomio i u osobnom razgovoru s patrijarhom Irinejem dogovorio da se liturgije održe bez nazočnosti vjernika.

Uveo je čak najduži u Europi 85-satni policijski sat, koji završava u utorak, 21. travnja, u 5 ujutro. No, kako javlja srpska redakcija N1, u nekim crkvama po Beogradu bilo je vjernika, ali je policija objavila da su svi imali propusnice. No, zato je, Vučić obećao da će konačno ispuniti obećanje od 100 eura pomoći svakom stanovniku te najavio ublažavanje mjera od 1. svibnja, kada bi se mogli početi otvarati i frizerski saloni, a potom i kafići.

Član njegova Kriznog stožera, kontroverzni dr. Branimir Nestorović koji je nedavno govorio kako je korona smiješna i postoji samo na Facebooku, sada kaže kako je "korona u Srbiji pobijeđena". Podsjetimo, u Srbiji trenutno ima više od 6 tisuća zaraženih i oko 120 umrlih.

U Crnoj Gori su se pribojavali da bi Uskrs prosrpske stranke i SPC u Crnoj Gori mogli iskoristiti za nastavak političkih prosvjeda protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je krajem prošle godine donesen u toj zemlji, a zbog kojeg je došlo do prosvjeda prosrpskih i proruskih snaga. No, hramovi su bili bez vjernika, a mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) održao je liturgiju u manastiru Ostrog. Diljem Crne Gore policija je pazila da vjernici ne ulaze u crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:29