SPORAZUM SA SLOVENIJOM

Premijerka Kosor potpisala izjavu koja nema pravnu težinu

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor potpisala je danas Izjavu Republike Hrvatske uz Sporazum o arbitraži u kojoj se ističe da se ništa u tom Sporazumu neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem, priopćeno je danas iz Banskih dvora.

U dokumentu među ostalim stoji i to da se izjava, “kao što je dogovoreno sa slovenskom stranom”, daje nakon potpisivanja, a prije ratifikacije Sporazuma o arbitraži u Hrvatskoj i Sloveniji, sukladno članku 11. stavak 1. Sporazuma o arbitraži.

Izjava premijerke Kosor nije službeni dio Sporazuma i nema pravnu težinu. Riječ je o dokumentu koji prije svega ima unutarnjopolitičko značenje. Njime hrvatska Vlada još jednom naglašava svoj stav da sporazum ne prejudicira ishod arbitraže. Hrvatska će izjavu moći priložiti budućem arbitražnom sudu, ali ona za njega nije obvezujuća.

Prvi je plan hrvatske Vlade bio da se izjava potpiše prošlog tjedna u Stockholmu istodobno sa Sporazumom, uz svjedočenje švedskog predsjedništva EU i SAD-a. Slovenska strana tome se žestoko protivila zaprijetivši da neće potpisati Sporazum. Zbog toga je slovenska Vlada dan uočio potpisivanja u Stockholmu donijela svoju izjavu uz Sporazum u kojoj izjavu RH smatra “jednostranom” i “bez učinka” po međunarodnom pravu, a u slučaju da je suci ipak uzmu u obzir, “Slovenija izjavljuje da ništa u arbitražnom Sporazumu ne može biti shvaćeno kao odricanje Slovenije od njezina prava na teritorijalni kontakt s otvorenim morem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:04