ŽIVOT IZ NOĆNE MORE

Pročitajte šokantnu životnu dramu zlostavljane djevojčice

Mala Marija ima trinaest godina. Otac je zlostavlja, s majkom se stalno svađa, a zbog svega toga Marija reže žile, ima policijsku prijavu zbog napada na majku i redovito završi na psihijatriji

ZAGREB - Marija ima trinaest godina. Promijenila je tri osnovne škole, ima jednu kaznenu prijavu, rastavljene roditelje i višegodišnji medicinski karton na psihijatrijskom odjelu. Marija je obično, inteligentno dijete.

Tata joj je bio u zatvoru, osuđen je na 18 mjeseci jer je zlostavljao nju i njezinu majku. Opet se vodi kazneni postupak protiv njega zbog zlostavljanja koje nije prestalo ni nakon odslužene kazne. Marijini roditelji su se razveli, mama je nakon toga dobila socijalni stan od Zagreba i Marija ima svoju sobu. Tati je država omogućila da koristi svoje braniteljsko pravo, dodijelila mu braniteljsku mirovinu, pri čemu je obračunat i PTSP, te stan dok je još bio u braku, za njega, majku, Mariju i njezinu majku. Kako su se u međuvremenu razveli, prodao je stan za oko 120 tisuća eura. Sada je u novoj vezi s drugom ženom kod koje živi.

Snimljeni razgovori

Marijini roditelji su doseljenici u Hrvatsku. Došli su tijekom rata iz BiH, a kako su Hrvati, imaju hrvatsko državljanstvo i sva prava koja im pripadaju kao državljanima ove zemlje.

- Tata, što tebe briga za njih. Svatko ima pravo na svoj život, ako je i homoseksualac. Što to tebi smeta? Takvi su i moji prijatelji - rečenica je koju je Marija uputila ocu tijekom jednog od telefonskih razgovora.

Otac je, naime, zove na telefon i žali se na njezinu majku, na njezino ponašanje, na različite ljude koji ulaze u njihov život kao što su zaposlenici centara za socijalni rad i slično. Razgovara s njom o problemima koji ga muče.

- Što on meni ima govoriti da je bio u Domovinskom ratu! Idi pogledaj u popis branitelja, nema ga tamo. Nije on nigdje bio, j...m mu majku smrdljivu! - snimak je jednog od njihovih razgovora u kojem otac govori o socijalnom radniku koji je u tom trenutku vodio slučaj. Marija mu je s ozbiljnošću mnogo odraslije osobe od svojih trinaest godina rekla: - Tata, smiri se. Koga danas briga za to jesi li ti bio u Domovinskom ratu, što ti imaš govoriti protiv Hercegovaca? Tata, to nikoga ne interesira! Ne mogu provjeriti na internetu je li taj bio u Domovinskom ratu jer ja ne mogu do interneta. Mama mi ne da - rekla mu je. Čim je spomenula majku, otac se uhvatio za to i optužio je za flert s nekim muškarcem; u ovom slučaju to je bio jedan od pedagoga koji se bavio Marijom. U razgovoru njemu bilo što može biti okidač za nervoznu reakciju.

- Hajde, sutra ćemo se naći, idemo u socijalni rad - rekla je Marija ocu jednom prigodom.

- Znaš što - odgovorio joj je iznervirano - ti mene ne želiš vidjeti. Vi (očito majka i Marija) od mene samo želite novac. Sutra ćemo otići i napismeno to riješiti pa da se zauvijek raziđemo i da se više nikada ne vidimo -predložio joj je tada.

U drugom razgovoru, koji je također snimljen jer je Marija iz nekog razloga, po svemu sudeći na nagovor majke, snimala konverzacije s ocem, otac se žali na socijalnog radnika koji je sudski zadužen za praćenje odnosa u toj disfunkcionalnoj obitelji.

- Što mene briga je li on zauzet? Meni je on kontakt i ja ga zovem, mora mi se javiti, a ne govoriti mi da neka ga nazovem u neko drugo vrijeme - rekao je bivši branitelj i osuđeni zlostavljač obitelji svojoj kćeri Mariji. - Tvoja majka je rekla da sam te ja zvao u školu... Što, to nije vrijeđanje? To nije omalovažavanje? - pitao je kćer kao da mu dijete od 13 godina, ionako opterećeno pubertetom, može dati odgovore.

Marija ne zna sve odgovore koje od nje traže njezini roditelji. No, već je naučila nositi se s njima na isti način, pokušati manipulirati. Kada sukobi s majkom postanu prejaki, a događa se da svi sve češće i sve brže pucaju, Marija počne vikati, lupati vratima, rezati žile na rukama ili prijetiti da će to učiniti.

- To je teška patologija - rekao je socijalni radnik iz Centra za socijalni rad koji se bavi obitelji. - Riječ je o vrlo teškom slučaju u kojem je kompletna obitelj već godinama pod tretmanom različitih socijalnih centara budući da mijenjaju adrese stanovanja pa stalno dolaze u nadležnost nekog drugog centra.

Loše društvo

- Otac ima patološku strukturu ličnosti - rekao je socijalni radnik opisujući odnose među roditeljima kao vrlo teške. Ističe da su se godinama svađali, a sada kada su razvedeni, svađaju se preko djeteta.

- Kada majka pokuša uvesti red u život djevojčice, primjerice, poslati je na spavanje oko 23 sata, a mala se požali ocu zbog toga, onda joj on odobri da ide na spavanje kad želi. Isto je s gledanjem TV-a, s vremenom provedenim na internetu, te u različitim drugim situacijama. Otac i majka upućuju dijete da se ponaša suprotno želji drugog roditelja, a dijete je u sredini. Pritom, naravno, slijede i komentari pa su svi u odnosu međusobnog ratovanja i ovisnosti.

- Svi sudjeluju u tome, ne žele se izvući i ne dopuštaju drugome da se izvuče - kaže jedna od psihijatrica koja se bavi Marijom kada završi u bolnici. - Mala uredno prostači. Bez problema će nekoga poslati u materinu - opisuje liječnica Marijino ponašanje.

- Djevojčica je uslijed svega toga popustila u školi iako je vrlo inteligentna - kaže socijalni radnik i opisuje sukobe. - Počela se sukobljavati s majkom, ne želi ići u školu, našla si je ekipu na Zrinjevcu s kojom se druži - kaže i dodaje da su i roditelji pod tretmanom socijalne službe.

Integralnu verziju pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:39