TAJNE SAKRIVENE U KNJIGAMA KOJE SU DARIVANE HRVATSKIM PREDSJEDNICIMA

Pročitajte što su Tuđmanu u povjerenju pisali Jadranka Kosor i Ivo Sanader

 Arhiva

ZAGREB - Dr. Franji Tuđmanu, Predsjedniku Republike Hrvatske, Vrhovniku naše Oružane sile, Ocu Hrvatske Pobjede, s odanošću i štovanjem”, piše na prvoj praznoj stranici knjige “O ratu”, pruskog generala i slavnog teoretičara rata Karla von Clausewitza. Tu je posvetu ispisao jedan drugi general (i pjesnik), Ivan Tolj, i uputio je prvom hrvatskom predsjedniku.

120 kutija

Clausewitzeva knjiga s posvetom samo je jedna od brojnih iz tzv. Predsjedničke zbirke koja je u travnju 2010. stigla u zgradu NSK zapakirana u jednu od 120 kutija.

Knjige su, potom, postale dio Zbirke knjiga o Domovinskom ratu, zbirke s oko 3000 naslova koja je osnovana 2009., a za koju je zadužen Tomica Vrbanc. Vrbanc je pregledao donirane knjige i među brojnim naslovima primijetio da je na većini njih ispisana posveta. “Iako nema mnogo značajnih imena među tim donatorima, ipak su ove posvete zanimljive. One odražavaju retoriku vremena u kojem su pisane”, kaže Vrbanc.

Ipak, ima među njima i zanimljivih i značajnih imena. Ako takva i nisu bila u trenutku kada su ispisivali posvete, danas svakako jesu.

Među ostalima, predsjedniku Tuđmanu svoje su knjige s posvetom poslali i bivši premijer, kao i sadašnja premijerka. Sanader mu poklanja antologiju ratne lirike “U ovom strašnom času”, koju je uredio zajedno s profesorom Antom Stamaćem i piše: predsjedniku Franji Tuđmanu “primjerak... proširenog izdanja... kao specifična dokaza, razloga, poticaja i smisla egzistencije hrvatske države”.

Sadašnja premijerka Kosor, tada još novinarka, daruje mu svoju knjigu “Dobar dan - ovdje Hrvatski radio” i piše: “Ako u Vašoj borbi za Hrvatsku i istinu o lijepoj našoj domovini može pomoći i ova knjižica, onda je lako biti novinarom i prikupljačem dokumenata o ratu protiv Hrvatske.”

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:43