'NISMO ZATAŠKAVALI!'

PRVA REAKCIJA SLUŽBENOG PEKINGA NA OPTUŽBE DA SU ZATAŠKAVALI RAZMJERE EPIDEMIJE 'Ovo što se događalo u Wuhanu je uobičajena međunarodna praksa'

Kineski predsjednik Xi Jinping
 AFP

Kina nikad nije zataškavala razmjere epidemije koronavirusa i vlada takvo što ne dopušta, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian nakon što su revidirani podaci o broju mrtvih i zaraženih u toj zemlji.

Zhao je rekao novinarima da je revizija smrtnih slučajeva u Wuhanu, području u kojem je izbila epidemija krajem 2019., rezultat statističke provjere i kaže da je to uobičajena međunarodna praksa.

Zdravstvene vlasti u Wuhanu priopćile su da je broj mrtvih od covida-19 veći nego što se prvotno mislilo te da je preminulo još 1290 ljudi, odnosno 50 posto više, tako da ih je ukupno 3869. Revizija je napravljena zbog napisa o netočnom izvještavanju, kašnjenju i propustima.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Wuhanu povećan je za 325 na 50.333, navode vlasti.

Revidiran je ukupan broj smrtnih slučajeva u Kini i iznosi 4.632, u odnosu na ranijih 3.342, objavile su u petak nacionalne zdravstvene vlasti.

Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije rekao je novinarima da je ukupan broj zaraženih u zemlji zaključno s četvrtkom 82.692, u odnosu na ranijih 82.367.

Kina poziva na međunarodno jedinstvo nakon kritika

Američki predsjednik Donald Trump ranije je doveo u pitanje točnost kineskih podataka o razmjeru epidemije u toj zemlji.

Svoje rezerve iznio je i London, a u četvrtak mu se pridružio i Pariz kada je francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times "da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna".

Nakon Macronove kritike Kina je u petak pozvala na međunarodno jedinstvo u borbi protiv koronavirusa.

"Imperativ je da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije kako bi pobijedile u tom ratu", kazao je Zhao Lijian.

Macron je izjavio u intervjuu za Financial Times da je "naivno" reći da je kinesko upravljanje koronakrizom bilo bolje nego što je u drugim zemljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2022 07:00