S grčkim sam se vinima upoznao u ljeto 2000., kada sam proveo tri tjedna na poznatom turističkom otoku Santorini, mjestu za koje se u ponekim turističkim vodičima i danas tvrdi da je jedini preostali dio Atlantide i, što je mnogo važnije, mjestu gdje se, zbog jako bogatog, vulkanskog tla uzgajaju neke od najukusnijh rajčica, kao i uvjerljivo najbolji asyrtiko u Grčkoj.
Asyrtiko je važna bijela sorta grožđa, koja izvrsno podnosi vrućinu i koja je neosjetljiva na filokseru. Ovo prvo znači da asyrtiko može doseći visoke razine šećera a da ne gubi kiselinu, a ovo drugo da se asyrtiko nije morao cijepiti s američkim lozama, kao što se to mora činiti s velikom većinom europskih vinskih sorti.
Stogodišnja loza
Stoga je Santorini pun asyrtika starijeg od stotinjak godina: n...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....