NEDJELJNI PRVI NA TERENU

Reporter Dušan MILJUŠ prvi je ušao u TAJNU RIZNICU u kojoj se čuva IMOVINA MAFIJAŠA: Tu su jahte na kojima se švercao kokain i obijesni auti!

Reporter Dušan Miljuš prvi je ušao u tajno sklonište državne agencije AUDIO koja plijeni nekretnine i pokretnine svih osumnjičenih u teškim kriminalnim radnjama

Crni Touareg ima nekoliko ogrebotina. Od 2005. godine prešao je 260.000 kilometara. Vozio je uglavnom na relaciji Hrvatska-Nizozemska, a vozila ga je supruga osuđenog krijumčara droge Ivana Varge. Nekad je prevaljivao tisuće killometara tjedno, a sada ga vozač Agencije za upravljanje državnom imovinom uglavnom proveze da bi motor proradio. Kožna sjedala, TV-ekran s navigacijom, automatski mjenjač. Iako je bio ponuđen za 112.700 kuna, država ga u prvom natječaju nije prodala.

Golf petica prodan je za 56.875,15 kuna na javnom natječaju. Od najamnine za jedan od četiri Vargina stana država ubire 300 eura mjesečno. To su samo neki od podataka o imovini blokiranoj u nekoj od korupcijskih i i kriminalnih afera kojom upravlja Agencija za upravljanje državnom imovinom, odnsono sektor koji vodi zamjenica ravnatelja na čijem je čelu Marina Pinjagić Telak.

Nasilno oduzimanje

Njezini kolege u Srbiji prošle su godine u kuće dilera droge upadali i plijenili ih uz asistenciju policije. U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija. Nekretnine koje privremeno blokira sud ili ih se trajno oduzme sudskom presudom vlasnici predaju nevoljko, ali na civilizirani način, bez potrebe za intervencijom policije. Osobno donose ključeve i rezervne ključeve automobila, ključeve stanova. Sva je imovina popisana, a svaki dan je te imovine sve više.

Iako nam nije željela i službeno potvrditi, dok smo razgovarali u njezinu uredu, u jednoj od jadranskih gradskih luka parkirana je 16,5-metarska jahta koja je od četvrtka pod nadzorom Agencije. Pripada strancu kojeg je u Austrijskom pritvoru zbog šverca droge, a od američke agencije za suzbijanje trgovine narkoticima DEA-e stigao je zahtjev da se jahta privremeno blokira jer se sumnja da je kupljena novcem koji potječe od dilanja droge.

- Bitno je naglasiti da oduzimanje imovinske koristi nije kaznena sankcija, već je to posebna mjera. Mi djelujemo onog trenutka kad nam sud dostavi odluku. Kao sektor postojimo šest mjeseci, a djelujemo temeljem odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem.

Prvi puta propisima je sustavno uređeno oduzimanje imovinske koristi, a oduzeta imovina vlasništvo je države. Intencija je primjenjivati tzv. bruto metodu. To primjerice znači da ako ste s mitom od 1000 eura sagradili kuću, da će vam se oduzeti taj novac ali i nekretnina koju ste izgradili - kaže.

Prema podacima državnog odvjetništva samo u 2011. godini sudovi su na zahtjev DORH-a u fazi istrage ili u početnoj fazi kaznenog postupka zamrznuli imovinu čija je vrijednost 255 milijuna kuna. Do 2009. vrijednost te imovine nije bila veća od 10 milijuna kuna.

Prodaja imovine

U prosincu prošle godine objavljen je javni poziv za prodaju jednog stana i garaže, te dva stana u Vabrigi koja je država uzela u “aferi Offside” čije je početna cijena 2,1 i 1,1 milijun kuna. Nitko nije odgovorio na ponude pa u AUDIO-u razmišljaju o tome da pozive za prodaju tih nekretnina ubuduće objavljuju na svojim web stranicama. Priprema se prodaja dva Vargina stana u Makarskoj.

U oduzimanju slika i skulptura oduzetih od Ive Sanadera iz kuće u Kozarčevoj koje se čuvaju u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu , AUDIO nije sudjelovao jer se priča odvijala prije stupanja na snagu novog Zakona i prije formiranja specijaliziranog odjela AUDIO. Ali, te je slike i skulpture svejedno preuzeo i pohranio u muzej u kojem se čuva još 50 slika iz jednog riječkog uskočkog predmeta.

- Agencija raspolaže sa 546 oduzetih pokretnina i nekretnina koje su trajno i privremeno oduzete, u državni proračun je uplaćeno 81.414 kuna od prodaje oduzetog vozila i od prihoda kojeg ostvarujemo od najamnine stana. Prema procjeni, vrijednost oduzete imovine je 12,880.343,01 kunu - kaže naša sugovornica. Iako je agencija osnovana prije točno godinu dana spajanjem Hrvatskog fonda za privatizaciju i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Sektor upravljanja oduzetom imovinom ozbiljno je krenuo s radom u u listopadu prošle godine - kaže Marina Pinjagić Telak. Dosta privremeno ili trajno oduzete imovine, novca, mobitela, laptopa još uvijek je po sudovima i policijskim postajama.

- Automobili su veliki problem jer vremenom njihova vrijednost pada. No, dosad nisu puno izgubili na vrijednosti. Mi s imovinom moramo postupati pažnjom dobrog gospodara. Jedan od problema koji se može pojaviti je raspolaganje novcem i poslovnim udjelima. U slučaju oslobađajuće presude mogli bismo biti tuženi za izgubljene kamate i dobit. To je jedno od pitanja koja će se u budućnosti morati riješiti - kaže Pinjagić Telak. Ne želi nam otkriti gdje čuvaju oduzete terence, Mercedese, Audije kako ne bi dali povod potencijalnim kradljivcima automobila. Kaže samo kako su garažirani i na sigurnom te ističe dobru suradnju s vojskom, policijom i drugim državnim tijelima.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:16