ZVIJEZDA U HRVATSKOJ

Reporterka Nedjeljnog jedina na tulumu sa slavnom glumicom: Moja večer s Angelinom Jolie!

‘Viša je nego što smo mislili’, šapuću ljudi. Glasno se smijala i pjevušila uz Putokaze, Nigela Osbornea i Mostarsku simfonetu.
Brijuni, 190811.Slavna glumica Angelina Jolie stigla je danas na Brijune, susrela se sa predsjednikom RH Ivom Josipovicem. Predveceer je Angelina u drustvu Lenke Udovicki i predsjednika Josipovica pogledala predstavu Kralj Lear u kojoj je glavnu ulogu igrao Rade Serbedzija. Na slici: poslije predstave Jolie je dala izjavu za medije.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelic / CROPIX

Kako se ovo pije, naiskap? - pita Angelina domara Ivicu, jedinog stanovnika Malog Brijuna, kad joj pola sata prije predstave donese svoju, domaću rakiju. Veselo se smije, nazdravlja i čavrlja s Lenkom, Ivom Josipovićem i Brankom Đurićem. Stojim uz domarevu kućicu, udaljena pola metra od nje, i ne vjerujem. Iz uprave Ulyssesa dopustili su mi da budem dio glumičine pratnje. Uz izričit zahtjev da joj ne prilazim i ne mučim je novinarskim pitanjima.

- Stiže brod s publikom - prodere se netko iz organizacije i uputi nas prema prvoj od četiri spektakularne lokacije na kojima se jedanaestu godinu igra “Kralj Lear”. Angie, kako nam se predstavila, skida bež štikle u kojima je stigla i navlači ravne balerinke koje joj je posudila Lucija. Kamenje Malog Brijuna je oštro, a na ovoj se predstavi puno hoda.

Tulum na terasi

.

- Viša je nego što smo očekivali. Izgleda upravo kao na slikama - najčešći su komentari. Promatram njezina zaštitara Matta. Uvijek joj je iza leđa, ali djeluje posve opušteno. U drugom činu sjednem tik do njega, red iza glumice. Zoran Gogić na sceni izgovara Kentovu repliku: “Nisam premlad da bih ženu volio zbog njezina pjevanja. A opet, nisam ni toliko star da u nju budem zaljubljen ni zbog čega.” U gledalištu počne glasni smijeh. Angelina uhvati redateljicu za nadlakticu. Lenka joj prošapće nešto na uho i ona se počne smijuljiti. - Da, mnoge sam joj replike prevodila u hodu. Naravno, znala je komad otprije, ali u Shakespearu ima toliko fantastičnih misli i poigravanja jezikom - priča mi kasnije. - Kako se nosila s jezičnom barijerom, zanima me. - Izvrsno. Rekla mi je da su joj mnoge predstave koje je gledala na engleskom djelovale otuženo. Ovu je, tvrdi, doživjela dublje, iako ne razumije hrvatski.

Izvedbu je javno pohvalila i na kraju komada, kad ju je Rade izvukao iz gledališta pred ansambl kojem se duboko naklonila. Nakon kratke presice, Angelina mi se izgubila iz vida. Već su je, čujem, prebacili gliserom na Veliki Brijun. Čujem pivotalno šuškanje večeri: pojavit će se na tulumu na terasi kampa. Kad glumački brod Krasnica pristane, ona je već tamo. Sjedi uz predsjednika i njegovu ženu za dugačkim plastičnim stolom pod PVC ceradom. Pred njom je plata pršuta, slavonskog kulena i sira. Ležerno pije Festigijin crni Castelo. Diže se kad spazi Ivanu Roščić, Cordeliju iz komada. Čvrsto joj stisne ruku i izljubi je. Raspored sjedenja bio je označen unaprijed, ali oko njezina je stola, naravno, hektično. Uspjevam sjesti na rub, pet stolaca do Angeline blizu koje su Martina i Ante Todorić, Rade, Lenka i Josipovići. Čini mi se da se Rade, zbog kojeg se pojavila, i Duško Ljuština koji je najzaslužniji za organizaciju njezina dolaska, izmiču. Daju prostora ostalima iz ekipe da joj se približe. Brijunske su predstave ovih 11 godina gledali razni državnici, glumački autoriteti poput Anette Bening ili Vanesse Redgrave. Ali Angelina je ipak nešto drugo, osjeća se i među ekipom. - Da, ona ima poseban allure. Ponekad mi ju je zbog toga žao. Ne može se nigdje pojaviti bez euforije. A zapravo je tako normalna i prisna - komentirala je poslije Lenka Udovički. Angelina je na terasi ostavila upravo takav dojam. Čitavu se večer glasno smijala, pjevušila uz Putokaze, Nigela Osbornea i Mostarsku simfonetu. Najčešće je pljeskala nakon što su Šerbedžije napokon uspjeli nagovoriti svoju najmlađu, senzibilnu i hipertalentiranu Milicu da otpjeva i na gitari odsvira stvar koju je sama napisala.

Izlazak do dva

Meni se u petak na terasi nije previše razlikovao od uobičajenog. Postavili su tek bijele stolnjake i crvene papirnate salvete koje inače izvlače za premijere. Da u kuhinji ne vlada prevelika strka shvatila sam kad je glavni chef, Zvonko, otišao u svoju sobu čim je završio s glavnim jelom, puretinom u sosu s krumpirima. Zvijezda večeri na terasi je ostala do dva ujutro. Krenula je, zapravo, pola sata ranije, ali nije se uspjela samo tako izvući od ansambla i Ulyssesovih gostiju. Rukovala se sa svakim posebno, slikala s kuharima i konobarima. Najmlađoj glumici iz predstave, Evi, namignula je i šapnula joj da ima divan glas. Otočje je napustila u subotu u 11.45. Pola sata nakon toga odletjela je za Glasgow, gdje Brad snima novi film.

Potvrda prije dva tjedna

Na Brijunima sam se prošli vikend zatekla slučajno. Krenula sam mrtva hladna odgledati “Kralja Leara”.

- Dobro otvori oči kad večeras odeš na predstavu. Imam dojavu da bi netko jako poznat mogao biti u publici - javlja mi urednik dok u petak popodne taksijem u Zadru jurim na avion za Pulu. Zovem na Brijune.

Nitko mi ne može sa sigurnošću potvrditi, ali mnogima se učinilo da su vidjeli Matta, prosijedog Angelinina zaštitara, kako obilazi terasu. Znaju ga od lani, kada je u posljednji trenutak otkazala već naručeni avion. Ovogodišnji je dolazak, doznajem kasnije, finalno potvrdila prije dva tjedna.

Noćenje u rezidenciji

Tada je za to znalo petero ljudi: Ljuština, Rade, Lenka, glasnogovornica Marina Vujčić i Marin Lukanović, asistent redateljice. Nekoliko dana prije medija vijest je doznala i Jadranka Kosor. Na sam spomen premijerke, ljudi iz organizacije razvlače široki osmijeh. Užasno su joj, kažu, zahvalni što je Angelini dopustila noćenje u Brijunki. Ta rezidencijalna vila i dogovorena Angelinina trasa u tajnosti je prošla obradu članova glumičina osiguranja koje je na otočje stiglo 17. kolovoza. Pregledali su sve i rekli - može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:24