GLJIVARSTVO

Romano Božac: Tartufe radije berem u Maksimiru nego u Motovunskoj šumi

Znanstvenik i agronom Romano Božac najveći je autoritet u području gljivarstva. Strast za gljivama rodila se iz inata, kada su mu 1969. jednom rekli da ne može naći vrganj. Taj dan na Kalniku našao ih je mnogo. I tada je počeo...
 C
Znanstvenik i agronom Romano Božac najveći je autoritet u području gljivarstva. Strast za gljivama rodila se iz inata, kada su mu 1969. jednom rekli da ne može naći vrganj. Taj dan na Kalniku našao ih je mnogo. I tada je počeo...

Kao u nekom remiksu pjesama “Moja je kuća na kraju sela” i “Na kraj sela čađava mehana”, tako se i na kraju Svetošimunske ceste, nakon svih velikih zgrada Agronomskog fakulteta, smjestio prof. dr. sc Romano Božac (67). Ovaj znanstvenik, agronom i najveći domaći autoritet u području gljivarstva radi u niskoj prizemnici gdje su njegova kancelarija i mali laboratorij. Da se ne bi stiskali u sobici, pokušali smo dogovoriti odlazak u gljive, u njegovu rodnu Istru u potragu za tartufima. No, odgovor nas je iznenadio:

- Dođite kod mene, sve ćemo obaviti na jednom mjestu. U Zagrebu.

Slavonsko ‘malo njuškalo’

Tartufi u Zagrebu?! Već kada smo zakoračili na travnjak ispred kuće dočekalo nas je prvo iznenađenje. U susret su nam potrčali 14-godišnja kujica Dona i njen brat, dvoi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 20:11