S Mesićem u novi ured otići će samo jedan od njh. Koji?

Bez ureda na Pantovčaku 241, plaće i do 19.000 kuna, službenog automobila i vozača te plaćenog mobitela, službenih putovanja i besplatnog paketa novina ostat će 2010. godine ‘svi predsjednikovi ljudi’. Osam stalnih savjetnika predsjednika Stjepana Mesića izgubiti će sve nabrojano, a bez ugledne funkcije posebnog savjetnika ostat će još tri osobe koje su dužnosti obavljale volonterski, bez naknade, ali uz ostale beneficije. Stjepan Mesić će u ured ‘bivšeg predsjednika’ povesti samo jednog savjetnika, ali još se ne zna tko bi to mogao biti.  



Društvo iz vikendice



Istražili smo kojeg bi savjetnika Mesić mogao pozvati u novi ured na koji ima pravo prema nedavno izglasanom Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te gdje će karijere nastaviti njegovi dosadašnji najbliži suradnici



U kuloarima se kao savjetnik koji bi mogao ostati uz predsjednika spominje Saša Perković, savjetnik za nacionalnu sigurnost.



No, moguće je i da predsjednik sa sobom u umirovljenički ured povede umirovljenog 84-godišnjeg Budimira Lončara, posebnog savjetnika za vanjsku politiku, te jednog od njegovih najvažnijih ljudi.



No, možda tu funkciju ponudi svom prijatelju i susjedu iz Puščanske Dubrave s kojim se u zadnjem mandatu posebno zbližio - Borislavu Vučkoviću, nekadašnjem HRT-ovom zaposleniku, danas savjetniku za društvene i humanitarne djelatnosti.



S njim se predsjednik svako jutro vozi na posao jer obojica imaju vikendice u Puščanskoj Dubravi.



‘Napeti kao puške’



Službena Mesićeva odluka još nije poznata. U Uredu predsjednika ne daju izjave na tu temu.



Tvrde da njihov mandat još traje i da se svašta u međuvremenu može dogoditi.



- Do kraja mandata imamo još mnogo posla - izjavila je glasnogovornica Ureda predsjednika Danja Šilović-Karić.



U Uredu ne žele službeno odgovoriti ni na pitanje što će savjetnici raditi nakon isteka mandata.



- Mi smo se dogovorili da ne dajemo izjave na tu temu. O tome ćemo kad mandat završi - kaže glasnogovornica.



 No, među savjetnicima je, doznajemo, zavladala nervoza. Savjetnik, koji je želio ostati anoniman zbog dogovora s kolegama, slikovito opisuje kako su svi napeti kao puške.



- Neki od njih će u mirovinu, ali ima i onih koji su u pedesetim godinama i još nisu za mirovinu, ali nisu ni za novi početak.



Predsjednik Mesić još ni na jednom kolegiju, na kojima se svaki ponedjeljak okupljaju ‘svi predsjednikovi ljudi’, nije načeo temu o budućem savjetniku.



Nije se razgovaralo ni o budućnosti ostalih suradnika. Tako nije siguran ni položaj onih koji očekuju nastavak karijere u diplomaciji. O tome ovih dana predsjednik raspravlja s premijerkom Jadrankom Kosor.



Poznato je samo da bi Anica Đamić, savjetnica za europske integracije, trebala biti u ekipi koja će Hrvatsku predstavljati u Europskoj Uniji. Predstojnik Ureda predsjednika Amir Muharemi također bi se trebao vratiti u diplomaciju - i to u Istanbul. A i Tomislav Jakić spominjao se kao kandidat za diplomaciju, ali najvjerojatnije će u mirovinu.



Mataja ide u mirovinu



U mirovini će ostati posebni savjetnik za sport Željko Mataja. On je Ured na Pantovčaku posljednje četiri godine dijelio s dr. Izetom Aganovićem.



- Ostat ću tamo gdje jesam. Barem znam gdje ću - kaže Aganović koji je savjetničku funkciju također obavljao volonterski, a zaposlen je na KBC-u Rebro i profesor je na Medicinskom fakultetu. Umirovljenom Željku Mataji neće se mnogo toga promijeniti, osim što više neće imati priliku svakodnevno uživati u prirodi Predsjedničkih dvora.



- Kad me predsjednik Mesić pozvao da mu se pridružim, već sam tri godine bio u mirovini - kaže Mataja.



Osam dosadašnjih profesionalnih savjetnika još je u neizvjesnijoj situaciji. Savjetnik za gospodarstvo Dubravko Radošević ne želi još javno o tome govoriti, ali priča se da bi se mogao vratiti na Ekonomski institut.



Sigurni u svoju budućnost nisu ni Višnja Tafra, ni Maja Razović-Kocijan, a ni Dubravko Radošević...



1. TOMISLAV CAR




Bivši tajnik Predsjednika Mesića za eurointegracije sada je veleposlanik u Slovačkoj



2. KATARINA TRSTENJAK




Bivša Mesićeva šefica protokola koja je potom otišla na dužnost konzulice RH u Dusseldorfu. Smjenjena je na vlastiti zahtjev nakon niza prijava koje su stizale protiv nje



3. HRVOJE CVITANOVIĆ




Pročelnik Kabineta predsjednika Republike



4. ŽELJKO MATAJA




Posebni savjetnik predsjednika Republike za sport već je bio tri godine u mirovini kad ga je predsjednik Mesić pozvao da mu se pridruži na Pantovčaku. Nakon isteka Mesićeva mandata u Matajinom se životu neće puno toga promijeniti osim što više neće odlaziti u Predsjedničke dvore jer za svoje savjetovanje predsjednika niej primao nikakvu naknadu. - To je više bila čast - kaže Mataja. 



5. BORISLAV VUČKOVIĆ




savjetnik za društvene i humanitarne djelatnosti



Plaća: 11.400 kuna



Nekretnine: Posjeduje kuću s vrtom od 1200 četvornih metara u Puščanskoj Dubravi vrijednu 200.000 kuna



Pokretnine: Auto Mitsubishi iz 2000.  vrijedan 40.000 kuna



Nekadašnji novinar Borislav Vučković s HRT-a je otišao početkom devedesetih.



- Tada na televiziji nisu trebali ljude koji misle svojom glavom, pa sam otišao. I onda sam krajem devedesetih u Klubu Zagrepčana upoznao Mesića. Tu se počela ‘kuhati’ ideja o Mesiću predsjedniku, a kad je krenula kampanja pozvali su me u stožer zato što sam s malo novca znao snimati spotove - ispričao mi je jednom prilikom Borislav Vučković. On se tako u predizbornoj kampanji pridružio ‘Mesićevim talibanima’. Poslije pobjede su se razišli, a predsjednik ga je u drugom mandatu pozvao da mu se pridruži na Pantovčaku.



Počelo je tada njihovo intenzivnije druženje. Kasnije je preraslo u prijateljstvo, a i Vučković je kupio kuću u Puščanskoj Dubravi gdje je Mesić već imao vikendicu. Okupilo se tako ‘na brijegu’ zanimljivo društvo. Imaju tamo vikendice i posebni Mesićev savjetnik za znanost i obrazovanje dr. Izet Aganović, predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević, odvjetnik Silvije Degen, veleposlanik Esad Prohić te Dragutin Palašek, također Mesićev prijatelji i pomoćnik u Bandićevom uredu za kulturu.



- Najčešće se nalazimo kod Palašeka u vikendici jer ima najveći televizor. Gledamo utakmice, filmove, razgovaramo, kuhamo... Presjednik voli pogledati dokumentarce povijesne tematike, ali najviše voli vesterne. Kad nešto slavimo zapjevamo slavonske pjesme, no voli Mesić i francuske šansone - opisao mi je Vučković jednom prilikom.



Nakon isteka mandata, ne zna točno što će. Možda će se vratiti na HRT jer tamo ga ‘čeka’ radno mjesto, a možda mu se otvori neka druga mogućnost.



6. MAJA R. KOCIJAN




Savjetnica za kulturu



Plaća: 14.000 kuna



Nekretnine: Posjeduje dva stana - jedan od 83 četvorna metra vrijedan 100.000 eura i drugi od 101 četvornog metra vrijedan 145.000 eura.



Pokretnine: Auto Fiat Mareu iz 1996. te pokretnine ukupne vrijednosti 380.000 eura što je dobila prodajom vikendice u Malinskoj koju je naslijedila od roditelja.



Savjetnica Maja Razović Kocijan još je jedna osoba iz svijeta novinarstva u Uredu predsjednika. Ta 50-godišnjakinja također ne planira nakon odlaska s Pantovčaka odlazak u mirovinu. U Ured predsjednika stigla je još 2003.  kao novinarka na Radiju Slobodna Europa. Neslužbeno se priča da bi se Razović Kocijan mogla i vratiti novinarstvu.



7. SINIŠA TATALOVIĆ




Savjetnik za pitanja političkog sustava



Plaća: 16.000 kuna



Autorski honnorari: 2004. godine 33.971 kunu i 2005. godine 66.144 kune



Znanstvena i nastavna djelatnost na Fakultetu političkih znanosti: Bez naknade



Nekretnine: U Zagrebu posjeduje stan od 66,99 četvorna metra vrijedan 740.000 kuna, drugi stan od 81,20 četvornih metara vrijedan 1,1 milijun kuna te garažu od 15,68 kvadrata.



Pokretnine: Auto Hunday Elantra iz 2004. godine vrijedan 103 tisuće kuna. Ostale

pokretnine u vrijednosti od 15.000 eura



Siniša Tatalović je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti. Kasnije je taj 50-godišnjak cijeli svoj radni vijek proveo na istom tom fakultetu čiji je bio i prodekan, pa je za očekivati da će se i nakon isteka mandata vratiti na fakultet. Tatalovića je predsjednik Mesić angažirao u drugom mandatu.



9. DUBRAVKO RADOŠEVIĆ




Savjetnik za gospodarstvo



Plaća: 15.227 kuna



Nekretnine: Posjeduje stan od 82 četvorna metra u Zagrebu vrijedan 580.000 kuna.



Pokretnine: Automobil Renault Megane iz 1998. vrijedan 40.000 kuna te ostale pokretnine od 23.000 kuna



Autorski honorar: 6700 tisuća kuna godišnje



Dubravko Radošević, savjetnik za gospodarstvo, uz predsjednika Stjepana Mesića proveo je oba mandata. Trenutno ga, kaže, ne zanimaju priče o tome što će nakon Pantovčaka zbog financijske i ekonomske krize u zemlji.



- Nije sada vrijeme za ovakve, nevažne priče. Ovo je, prema mom mišljenju, najteža ekonomska kriza u Hrvatskoj u zadnjih 70 godina - izjavio je Radošević. On preostalih šest mjeseci ‘želi odraditi savjesno i s profesionalnim dignitetom, kao i dosadašnjih devet godina’ i sada ga više zabrinjava financijska kriza nego što će raditi kad ode s Pantovčaka. Uz Radoševića se nikad nisu vezali skandali osim jednog kad je u prvom mandatu predsjedniku na potpis ponudio protokol o prodaji sisačke Željezare ruskom Mečelju. Afera je kompromitirala predsjednika Mesića jer je ispao kao državnik kojemu savjetnici svašta mogu podmetnuti na potpis. No, Radošević je i nakon te afere ostao u svom uredu. Sada se nagađa da bi se on nakon isteka mandata mogao vratiti na Ekonomski institut.



10. DAVOR BOŽINOVIĆ



Sada je državni tajnik za europske integracije, a bio je predstojnik Ureda predsjednika Mesića



11. VLATKO CVRTILA



Mesićev bivši savjetnik za obranu sada je dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu



12. IZET AGANOVIĆ



Posebni je savjetnik predsjednika Mesića za znanost i obrazovanje.



Društvo s ‘brijega’ iz Puščanske Dubrave ga nikad ne zove imenom, nego samo po tituli

‘doktor’. Aganović je od 1988. zaposlen na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Rebro te je profesor na Medicinskom fakultetu. Nakon  isteka mandata na Pantovčaku Aganović kaže da planira ostati u bolnici i na fakultetu. U kuloarima se priča da bi volio dobiti poziv za diplomaciju.



13. TOMISLAV JAKIĆ



Savjetnik za vanjsku politiku



Plaća: 15.000 kuna



Nekretnine: Posjeduje polovicu stana od 115 četvornih metara Zagrebu



Pokretnine: Ima osobni auto Hyundai Getz iz 2003. vrijedan 11.000 eura. Naslijedio je umjetničke slike vrijedne 5500 eura.



Tomislav Jakić je već dva mandata na Pantovčaku. Kad se taj 66-godišnji diplomirani pravnik obratio predsjedniku početkom 2000. za posao, nije ga otprije poznavao.



- Nisam od onih koji su na položaj savjetnika predsjednika došli zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu - ispričao mi je Jakić jednom prilikom.



 - Javio sam mu se kad je stupio na dužnost. Kratko smo porazgovarali i ubrzo sam postao pomoćnik savjetnika, pa nakon toga i savjetnik - opisao mi je Jakić tada svoj karijerni uspon na Pantovčaku. Prvi Mesićev mandat što se tiče vanjske politike, smatra, bio je mnogo zanimljiviji od drugog.



- Trebalo je tada probiti led s tezom da je regionalna suradnja u interesu Hrvatske i da nam je Europa prioritet - prisjetio se Jakić.



On smatra da se Mesić u svoja dva mandata dokazao kao hrabar predsjednik.



- Zamjerali su mu neki način na koji je kad je stigao na Pantovčak pustio u javnost transkripte. Ali osobno mislim da je ispravno postupio. Dosad se niz puta pokazalo da je dobro odreagirao. Primjerice, kad je smijenio generale, svi su zanijemili, ali s vremenom se to pokazalo ispravnom odlukom - ispričao mi je tada Jakić.



- S Pantovčaka će otići žaleći što Hrvatska za vrijeme njegova mandata nije ušla u Europsku Uniju - otkrio je Jakić. On će s Pantovčaka najvjerojatnije u mirovinu.



14. SAŠA PERKOVIĆ




Savjetnik za nacionalnu sigurnost



Plaća: 19.000 kuna



Nekretnine: Vlasnik je polovice stana od 68 četvornih metara u Zagrebu te jedne trećine drugog stana od 115 četvornih metara, također u Zagrebu.



Pokretnina: Rabljeni Volvo XC90 iz 2006. godine kupljen kreditnim zaduženjem



Udjeli u trgovačkim društvima: osam dionica INA d.d. koje vrijede 12.000 kuna



Imenovanje Saše Perkovića na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost jedno je od najintrigantnijih u Uredu predsjednika. Sin Josipa Perkovića, osnivača hrvatskog SIS-a, na tu je funkciju stigao nakon nekoliko zanimljivih savjetnika iz svijeta tajnih službi. Tomislav Karamarko, danas ministar unutarnjih poslova, bio je prvi predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnosti i jedan od najbližih suradnika u kampanji. S Karamarkom je Mesić trenirao nanbudo i on je bio jedan od ‘Mesićevih talibana’, kako su se prozivali njegovi sljedbenici u predizborno vrijeme. Mesiću tada nije bilo lako, ali je unatoč HNS-ovoj odbijenici odlučio je krenuti u kampanju i Karamarko ga je u tome podržao. Ali već ga je krajem svibnja 2000. Mesić razriješio.



Na to je mjesto stupio jedan od najkontroverznijih Mesićevih ljudi, Željko Bagić, savjetnik kojeg se prozivalo za povezivanje predsjednika s kriminalnim podzemljem.             Saša Perković tu je dužnost preuzeo u drugom Mesićevom mandatu. Perković zazire od medija, ne odgovara ni na mailove, a jednom prilikom u šali mi je objasnio da ‘previše toga zna, a ne smije reći’.



- Ne volim istupati u javnost, ali mogu biti od pomoći - objasnio je tada Perković.



U svom drugom mandatu predsjednik Mesić ga je pozvao da mu se pridruži na Pantovčaku te ojača njegov utjecaj i kontrolu nad obavještajnim sustavom. U tome je očito uspio jer je Mesić, čini se, zadovoljan njegovim radom te ga je u aferi sa Zagorcem potpuno zaštitio. Šira javnost doznala je za Perkovića kad je objavljena snimka razgovora u Beču između Zagorca i predsjednikova savjetnika. Austrijski državni odvjetnik zatražio je tada pokretanje postupka protiv Perkovića zbog navodnog vršenja pritiska na Zagorca. Predsjednik Mesić tada je bez razmišljanja stao u obranu svog savjetnika. Odbacio je svaku mogućnost da ga suspendira, a kamoli smijeni.



U drugom mandatu Saša Perković postao je Mesićev glavni operativac, a mogao bi ostati uz njega i nakon odlaska s Pantovčaka, ako mu se u međuvremenu ne otvori neka funkcija u diplomaciji.



15.  DANIJELA BARIŠIĆ



Bivša Mesićeva glasnogovornica sada je veleposlanica u Bugarskoj.



Na dužnosti glasnogovornice zamijenila ju je Danja Šilović-Karić



16.  VLADO ČULINA




Pobočnik predsjednika Republike



17. KREŠIMIR KAŠPAR



Pročelnik Vojnog kabineta predsjednika Republike.



General-bojnik Kašpar bio je u Vojnom kabitenu i u vrijeme prvog predsjednika Franje Tuđmana



ANICA ĐAMIĆ




Savjetnica za europske integracije



Plaća: 9200 kuna



Pokretnine: VWSharan iz 1999. vrijedan 12.000 eura



Anica Đamić, savjetnica za europske integracije trebala bi nakon mandata na Pantovčaku naći mjesto u ekipi koja bi Hrvatsku trebala predstavljati u Europskoj Uniji.




Prijatelj i suradnik kod Mesića radi bez naknade



Posebni savjetnik za međunarodne odnose




Budimir Lončar, jedan od najvažnijih Mesićevih savjetnika, već je u mirovini. On je predsjednika Mesića savjetovao u posljednjem mandatu i to volonterski, bez naknade. Taj 84-godišnjak nakon isteka mandata i dalje će surađivati s Mesićem, ako ne kao njegov formalni savjetnik, onda kao dobar poznavatelj vanjske politike i prijatelj. Ima bogato diplomatsko iskustvo, a bio je i posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ te je u diplomaciji proveo dulje od šezdeset godina. Predsjednika Mesića, ispričao je u jednom od svojih intervjua, upoznao je kad je bio premijer u Vladi RH.



- Naše dublje poznanstvo i suradnja započeli su s dolaskom Mesića u Predsjedništvo SFRJ u Beogradu. U to vrijeme bio sam jugoslavenski ministar vanjskih poslova - opisao je Lončar. Kasnije su postali prijatelji. Mesić ga je pozvao na Pantovčak u vrijeme priprema za kandidaturu u prvom mandatu i tako su započeli povremenu suradnju. Na početku drugog mandata Mesić ga je pozvao za posebnog savjetnika, što je Lončar i prihvatio.




Prva žena u Mesićevom uredu zadužena za vojsku



Savjetnica za obranu




Nekretnine: Posjeduje polovicu stana od 198 četvornih metara u Zagrebu vrijednog 2,1 milijun kuna te polovicu drugog stana od 56 četvornih metara vrijednog 650 tisuća kuna.



Pokretnine: Automobil BMW iz 1999. godine vrijedan 110 tisuća kuna



Udjeli u trgovačkim društvima: 600 dionica Slatinske banke vrijednih 108 tisuća kuna, 63 dionice HT-a vrijedne 17.640 kuna



Primici: Mjesečna najamnina od 1200 kuna za izajmljivanje polovice stana







Višnja Tafra je u drugom mandatu predsjednika Mesića preuzela funkciju savjetnice za obranu i  ušla u povijest kao prva žena u Uredu predsjednika zadužena za vojsku. Dotada je u Uredu predsjednika bila pomoćnica savjetnika za politički sustav.



Radila je u Ministarstvu obrane te je s mjesta tajnice MORH-a smijenjena za mandata Berislava Rončevića. U jednom od svojih intervjua ispričala je kako je Mesića upoznala 2000. kad je kao članica delegacije Ministarstva obrane počela redovito dolaziti na sastanke u Ured predsjednika.



- Kad je 2002. počeo preustroj Oružanih snaga, upoznali smo se bolje. Tada smo prvi put izravno raspravljali o potrebi da se predloženi model preustroja prihvati. Bio je to naš prvi razgovor i pretpostavljam da me predsjednik doživio kao osobu koja izravno govori o stavovima koje zastupa - ispričala je u jednom intervjuu Tafra.



Ona je najkraće je savjetnica po stažu, a nakon Pantovčaka mogla bi u Bruxelles u stalnu Misiju RH pri NATO-u.






Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:27