CRKVA WESTBORO

SADISTIČKI VOĐA KULTA Upadao je na tuđe sprovode i vikao: 'Bog vas sve mrzi' i na to trošio 200.000 dolara

 cc

Nitko nije plakao za Fredom Phelpsom kad je 19. ožujka umro u ubožnici u Kanzasu. Ni njegova djeca, ni sljedbenici njegove Baptističke crkve Westboro, pogotovo ne javnost, rođaci poginulih američkih vojnika i homoseksualaca na čije su pogrebe Phelps i njegovi upadali s transparentima “Bog mrzi pedere” i “Hvala Bogu za 11. rujna.”

Bio je mrzitelj, osnivač i vođa kulta, pred smrt izbačen iz vlastite crkve glasanjem, na isti način na koji je on izbacivao svakoga tko se usudio postavljati pitanja o njegovoj mračnoj interpretaciji Boga, Boga koji ponajprije mrzi (homoseksualce) i kažnjava (11. rujna). Za mržnju prema ostalima, Židovima, liberalima, Michaelu Jacksonu pa čak i jednom švedskom proizvođaču usisavača, brinuo se Fred Phelps.

Phelps se predstavljao kao baptist stare škole ili primitivni baptist, ali ta ga se sekta javno odricala, a on je kritizirao mnoge elemente njihova nauka. U stari ogranak Istočne baptističke crkve u Topeki u Kanzasu, Phelps je primljen 1954. kao pridruženi pastor i već je sljedeće godine promoviran u pastora novog ogranka, baptističke crkve Westboro.

Ni Bush ga nije volio

Čim ju je preuzeo, prekinuo je sve veze s Istočnom baptističkom crkvom i počela je njegova neslavna karijera. Baptistička crkva Westboro postala je poznata u cijelom svijetu 1998. kad su upali na pokop Matthewa Shepherda, mladića ubijenog u homofobnom napadu. Upali su na pogreb Elizabeth Edwards, supruge bivšeg senatora Johna Edwardsa, na pokope djece poginule u autobusnoj nesreći i na one brojnih američkih vojnika.

Zbog tih je provokacija pokopa predsjednik George W. Bush 2006. odobrio Zakon o poštovanju američkih palih heroja, a guvernerka Kanzasa Kathleen Sebelius 2007. potpisala zakon koji propisuje da na svakom pogrebu u toj saveznoj državi mora ostati prazan prostor od 45 metara, svojevrsna “tampon-zona” za zaštitu od bilo kakvih upada.

Westboro nema vjernika. Veći dio crkve čini Phelpsova obitelj, njegova supruga Margie s kojom se vjenčao 1952., njihovo 13-ero djece, 54-ero unučadi i 7-ero praunučadi. Pridružilo im se još nekoliko obitelji iz zabačenih sela u Kanzasu koji su, skupa s Phelpsovima, istovremeno i vođe crkve i jedini njezini članovi.

Riječ je ponajprije o obiteljskom kultu u kojemu je Phelps bio isključivi tumač Božje volje na Zemlji, zlostavljao je većinu svoje djece, a uža obitelj diktirala je svaki detalj života ostalih 40-ak pripadnika.

Phelpsov sin Nathan pobjegao je iz crkve kad mu je bilo 18 godina i sada radi kao odvjetnik za LGBT zajednicu i još prati događaje unutar Westboro crkve.

Sinovi ga se odrekli

Kaže da s ocem nikad nije imao nikakav odnos i potvrdio je da je Phelps zlostavljao i njega i svoju drugu djecu, mlatio ih je šakama ili drškom od krampa dok ne bi prokrvarili. Nathanov brat Mark također je potvrdio fizičko zlostavljanje. Od 2004. više je od 20 članova napustilo crkvu.

Phelpsova rigorozna teologija je sijanje mržnje prema svemu što prema njegovu shvaćanju Biblije mrzi Bog. Lista je promjenjiva prema svjedočenju bivših članova, Phelpsovi su s vremenom stalno izmišljali nove zabrane, pred Phelpsovu smrt više nitko nije smio biti u braku, pratiti medije, kontaktirati prijatelje izvan crkve, nositi određenu odjeću, pokazivati vlastitu volju, posebno ne prema starijim članovima ckrve, odavno se nisu smjela postavljati pitanja o vjeri, pogotovo ne o Phelpsovim učenjima.

Medicinska sestra Lauren Drain rođena je u Westboro crkvi i kad joj je bilo 17 godina izbačena je jer je rekla da se njoj kao vjernici čini da Bog ipak ne mrzi nikoga i da svojim napadima na pogrebe članovi crkve nanose zlo puno većem broju ljudi nego što misle. Odbila je prosvjedovati s ostalim pripadnicima crkve i za nekoliko mjeseci roditelji su je izbacili iz kuće i odrekli je se. Završila je na Floridi, radi kao medicinska sestra, ima zaručnika.

- Westboro, naravno, nije nikakva crkva. To je obitelj Phelps s još par obitelji neukih rednecka koji funkcioniraju kao gang. Dok ste njihovi, dat će vam život. Štitit će vas od svega i nikad ni u čemu nećete ostati bez podrške.

Užasne kazne

Ali dovoljan je najmanji neposluh ili znak razmišljanja vlastitom glavom i izbačeni ste. A onda ste gotovi. Preko noći postajete najveći neprijatelj, vrijeđaju vas, šikaniraju, prijete, za njih ste mrtvi - rekla je u jednom intervjuu.

Phelpsova crkva je zapravo obiteljski biznis za ispucavanje njegove mržnje i zgrtanje novca na klasičnoj iznudi. Phelps je karijeru počeo kao odvjetnik i aktivist za građanska prava. Četiri se puta natjecao na predizborima za kongres kao kandidat Demokratske stranke. U studenome 1977. kanzaškoj odvjetničkoj komori podnesena je prijava protiv Phelpsa. On je tužio sudsku stenografkinju Carolene Brady jer mu na jednom ročištu nije pripremila stenogram iako to nije utjecalo na ishod procesa.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:03