MLADEN PEJKOVIĆ, INTERVJU

Šef Vipnet-a o najvećem preuzimanju u povijesti Hrvatske: Kupnja b.NET-a spektakularna je investicija

'Jednim potezom ušli smo u fiksnu telefoniju, rezidencijalni internet i kablovsku televiziju!'

Za čovjeka koji je upravo potrošio 93 milijuna eura, Mladen Pejković djeluje prilično opušteno. Vipnet, kompanija kojoj je na čelu od 2008., upravo je preuzeo manji B.net, u dosad najvećoj transakciji između dvije kompanije registrirane na prodručju Hrvatske . Ponosan je na iskorak Vipneta, ali opušteno priča prvo o svojim drugim strastima - glazbi i fotografiji. Na zidu ureda četiri su velike crno-bijele fotografije - dva velika portreta Milesa Davisa i Johna Coltranea, autorska fotografija Jimija Hendrixa i njegov portret Vedrana Božića, vjerojatno jedinog zagrebačkoga gitarista koji je dijelio pozornicu s Hendrixom.

Razgovaramo, naravno, o Vipnetovu preuzimanju B.neta u trenutku kada telekomunikacijski sektor u Hrvatskoj još uvijek osjeća posljedice krize. Vipnet je prije nekoliko mjeseci otpustio značajan broj zaposlenih. U javnosti takve priče ostavljaju dojam da je riječ o ugroženoj kompaniji. Vipnet je nekoliko proteklih godina zaostajao za konkurentima na tržištu, pogotovo za najvećim T-HT-om. Transakcija koja je objavljena u srijedu, mnoge je zato iznenadila.

- Razumljivo je da recesija, u kombinaciji s kriznim porezima, u industriji nije mogla napraviti ništa dobro. No, riječ je i o očekivanom ciklusu u svakoj industriji. Rasli smo deset godina. Ne može se stalno rasti po visokim stopama. Ali ne slažem se s onima koji kažu da smo zaostali u tehnologiji. Cijelo smo vrijeme investirali i danas imamo najmoderniju moguću mrežu. Percepcija da zaostajemo stvorila se vjerojatno na temelju jednog modela telefona (iPhone) koji smo na početku, zbog ekskluziviteta koji je postojao na svim tržištima, morali izostaviti iz ponude krajem prošle godine, i to je nadoknađeno.

Objava vašeg preuzimanja B.neta odjeknula je kao pozitivan šok. Je li i vas na neki način iznenadio trenutak u kojemu je obavljena transakcija?

- Nije, jer ova je akvizicija već duže vrijeme na vrhu naše liste prioriteta, i dobro smo se za nju pripremili. Znali smo da će se tržište razvijati u smjeru konvergencije usluga. Drugo, mobilne mreže već danas imaju problem preuskog frekvencijskog spektra koji im je na raspolaganju. Danas se to možda ne čini gorućim, ali pitanje je hoće li za 20 ili 30 godina biti dovoljno frekvencija da bi sve tražene usluge korisnicima mogle biti isporučene. Sve više se pretražuje internet, gleda se video, koriste se mnogi sadržaji koji su iznimno gladni podataka. Procijenili smo da frekvencijski spektar neće biti dovoljan i da moramo imati i fiksnu (telekomunikacijsku) infrastrukturu u najgušće naseljenom području. Jednim potezom smo iz dva iskoračili na tri nova tržišta, rezidencijalne fiksne telefonije, rezidencijalnog fiksnog interneta te televizije, i pokrili sve što je korisniku moguće ponuditi. To je spektakularna priča i zato to i jest velika investicija. Krenuli smo u smjeru očuvanja neovisnosti svojeg poslovanja. Zato smo kupili operatera koji je već razvio vlastitu nezavisnu infrastrukturu.

B.net danas ima velike rupe u prostoru, koje su ostale nepokrivene. Čak i u najužem zagrebačkom središtu nije moguće dobiti uslugu. Hoće li se to mijenjati?

- B.net radi u sedam hrvatskih gradova. Sasvim sigurno da na tome neće ostati i da ćemo te “rupe” u budućnosti nastojati što brže pokriti. Između ostalog, baš zato Vipnet smatram idealnim partnerom B.netu. Danas sam bio tamo, razgovarao sam sa zaposlenima i upravo to sam im rekao, da su dobili najboljeg mogućeg partnera koji nije došao maksimizirati profit od postojeće infrastrukture optimizacijom i rezanjem troškova. Došli smo širiti zajedničko područje i do što više domova dostaviti kvalitetan kabelski signal. Oni su znali odlično iskombinirati tehnologiju. Imaju satelit i kabelsku, pa gdjegod nema kabela, to je područje već pokriveno satelitom.

Kako se osjeća čovjek koji je upravo potrošio 93 milijuna eura, makar i korporacijskih?

- Vidim to na način da smo napravili veliku stvar. Ispunili smo strateški cilj na kojem smo godinama radili. To je definitivno osjećaj zadovoljstva. Cijena je adekvatna onoj prema kojoj se kabelske kompanije plaćaju u drugim zemljama.

U Bewagu, dosadašnjem B.netovu vlasniku, kažu da nije odlučila visina ponuđenog iznosa...

- Ne bih baš bio siguran u to. Pitajte za to Bewag. Ne bih spekulirao s cijenama, tu postoji pravilo diskrecije. U svakom slučaju, zadovoljan sam da je naša ponuda izabrana i da smo zadovoljni i mi i oni. Mi znamo što tu ponudu čini izuzetno kvalitetnom za nas. B.net je nama strateški pun pogodak, i ta kompanija danas za nas vrijedi daleko više od novca koji smo za nju platili.

I nakon te kupnje, Vipnetov udio na tržištu daleko je ispod najviše dopuštene granice. Zašto dovršetak transakcije mora čekati odluku Agencije za tržišno natjecanje?

- Takva su pravila i zakoni u Hrvatskoj, ne mislim da će nam agencija stvarati probleme. Ne želim prejudicirati njihovo mišljenje, ali u potpunosti se s vama slažem. To su komplementarni poslovi i vjerujem da ćemo brzo dobiti odobrenje za transakciju. Riječ je o procesu suprotnom od stvaranja monopola. To će se pogotovo vidjeti na tržištu fiksnog interneta, gdje je Hrvatska, uz Tursku, jedina zemlja u kojoj je više od 80 posto prometa pod kontrolom jednog operatera.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:51