SARS-COV-2

Šiljci virusa šećerom varaju imunosustav

Znanstvenici su otkrili da je Sars-CoV-2 presvučen glikanima koji prerušavaju virusne proteine
 Getty Images/iStockphoto

Da, Sars-CoV-2 virus je koji znanstvenicima zadaje velike glavobolje jer svaka nepoznanica o njegovoj strukturi a onda i ‘ponašanje’ onemogućava brzo pronalaženje cjepiva ili lijeka.

Kako virus uspijeva izbjeći imunološki sustav čovjeka i ući u organizam otkriva 3D model Sars-CoV-2 koji su kreirali na Sveučilištu u Southamptonu. Prvi je to model koji prikazuje bjelančevine na površini virusa koje su glavna meta antitijelima i za istraživanja cjepiva.

Šećer na njegovoj površini omogućava mu da se ponaša kao ‘vuk u janjećoj koži’, rekli su istraživači. Naime, karakteristični šiljci koronavirusa presvučeni su šećerima, poznatima kao glikani, koji prerušavaju virusne proteine i tako im pomažu da lakše izbjegnu imunološki sustava čovjeka.

Koronavirus ima relativno nisku razinu zaštite šećerom, odnosno nižu glikansku gustoća, znači da postoji manja prepreka za imunološki sustav da neutralizira virus antitijelima. Stručnjaci tvrde da koronavirus nije maskiran kao drugi virusi, poput HIV-a, koji dugo opstaju u organizmu pa se mijenjaju ne bi li izbjegli imunološki sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:54