STRAHOVALO SE OD KATASTROFE

SITUACIJA U DRUGOJ NAJMNOGOLJUDNIJOJ ZEMLJI SVIJETA ZBUNJUJE STRUČNJAKE 'Ništa ne razumijemo, stvarno ne znamo kako to protumačiti...'

 
 AFP

Broj umrlih od koronavirusa u Indiji u srijedu je službeno prešao 1000 a zaraženih je u zemlji oko 31.000, puno maje nego u Europi i u Sjedinjenim Državama, što zbunjuje stručnjake.

Medicinski eksperti strahovali su od sanitarne katastrofe u drugoj zemlji svijeta po broju stanovnika (1,3 milijarde ljudi), sa slabim zdravstvenim sustavom i s golemim siromašnim četvrtima.

No Indija do danas ima nešto više od 31.000 zaraženih koronavirusom i 1007 umrlih, daleko manje nego što su govorile crne prognoze.

"Možda je krivulja indijske epidemije sasvim drukčija iz razloga koji još ne razumijemo", rekao je indijsko-kanadski epidemiolog Prabhat Jha koji radi na sveučilištu u Torontu. "Zasad imamo samo pretpostavke" kojima možemo protumačiti taj fenomen.

Među potencijalnim čimbenicima koji se spominju je mlado stanovništvo koje je otpornije na takvu vrstu virusa.

U više studija istraživalo se moguće zaštitno djelovanje cjepiva BCG koje se u Indiji u velikoj mjeri koristi protiv tuberkuloze, protiv te epidemije, ali zasad nema jasnog zaključka.

Stručnjaci napose ističu uvođenje stroge karantene na državnoj razini još 25. ožujka dok je u zemlji bilo tek šestotinjak zaraženih i 10 umrlih.

Prekid gospodarskih aktivnosti je zadao strašan udarac najsiromašnijim Indijcima a milijuni nadničara koji su se odjednom našli bez prihoda morali su se pješice vratiti u svoja sela, propješačivši nerijetko i stotine kilometara.

No da izolacija nije uvedena moglo se zaraziti 100.000 ljudi, ocjenjuju vlasti koje su najavile produljenje mjere do 3. svibnja.

Međutim, još je prerano da se proglasi pobjeda.

Prvo, podatci o zaraženima najvjerojatnije su podcijenjeni zbog slabog testiranja.

"Vidimo da su brojevi niski, ali ne znamo kako to protumačiti", rekao je poznati indijski virolog T. Jacob John. "Napredujemo nasumce kako bismo doznali stvarne brojeve", dodao je.

Sumnja postoji i u vezi s brojem umrlih. Čak i u vrijeme kada nema pandemije gotovo polovina od 10 milijuna umrlih u Indiji ostaje izvan statistike, napose u seoskim područjima, ističe Prabhat Jha.

Kada je riječ o umrlima od koronavirusa bilježe se samo umrli u bolnici i nemoguće je dobiti sliku stanja u zabitnim selima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 09:21