NEMAJU SIMPTOME

SPLITSKI LIJEČNIK VEČERAO SA ZARAŽENIM NIJEMCEM PA RADIO U BOLNICI, DRUGI ŠEFU ZABORAVIO REĆI DA JE BIO U ITALIJI Oba su na prisilnom godišnjem

Ilustracija
 Joško Ponoš / CROPIX

Dvojica liječnika KBC-a Split poslana su na prisilni godišnji odmor nakon što se u bolnici doznalo da je jedan od njih, ne znajući, bio na večeri s barem jednom osobom pozitivnom na koronavirus, odnosno da je drugi na povratku s godišnjeg odmora iz Austrije prošao automobilom kroz sjevernu Italiju, koja je sada “globalni centar koronavirusa”, piše Slobodna Dalmacija.

Priča iz splitske bolnice toliko je neobična da je čudo kako se uopće mogla dogoditi, i to baš u zdravstvenoj ustanovi. A ide ovako:

U nedjelju se s godišnjeg odmora u Split vratio liječnik koji je dopust proveo u Austriji.

Tijekom povratka kući automobilom je prolazio kroz sjevernu Italiju, gdje je svjetski centar zaraze koronavirusom, i u Hrvatsku se – prema neslužbenim informacijama – vratio u nedjelju.

Gdje sam bio, s kim sam pio

I u tome nema ništa sporno, čovjek ima pravo na godišnji odmor, a može ga provesti gdje mu drago.

Međutim, umjesto da je u ponedjeljak ujutro nazvao šefa u bolnici i rekao mu da je bio u rizičnom dijelu svijeta, umjesto da ga je pitao smije li doći na posao, s obzirom na okolnosti, on je došao raditi. Baš kao da je u nedjelju doputovao, recimo, iz Dalmatinske zagore, a ne iz Italije. I tako je liječnik, koji se dobro osjećao i nije imao nikakve simptome bolesti, nesmetano radio do srijede, da bi tek tada šefu priopćio gdje je bio i kuda je prošao.

Odmah je poslan kući, a kako doznaje Slobodna, i dalje nema simptome, a bit će u izolaciji dva tjedna, nakon čega bi se – ako ostane zdrav – trebao vratiti na posao.

Teško je i očekivati da bi uopće mogao i oboljeti od koronavirusa jer je samo bio na proputovanju kroz Italiju (prema neslužbenim informacijama, nigdje nije stajao), ali kako “vrag nikada ne spava”, odluka da ga se pošalje kući primjerena je situaciji.

Evo i drugog slučaja, koji se odvijao u Splitu:

Drugi liječnik je u nedjelju, koja se, eto, prometnula u neki “zeznut” dan, bio na večeri s društvom. Među tim ljudima bio je i čovjek koji je u Hrvatsku doputovao iz Njemačke. “Večera za pet” protekla je u najboljem redu i svi su siti otišli kući.

No, kako se naknadno pokazalo, ta bi večera u konačnici mogla prisjesti “veselom društvu”.

Gurmanski prijatelj

Naš je liječnik, ništa ne sumnjajući, u ponedjeljak došao na svoje radno mjesto. Radio je ponedjeljak, utorak i dio srijede. I tada je dobio poziv iz Njemačke, odakle mu se javio njegov “gurmanski prijatelj” s lošom viješću. Rekao mu je da je pozitivan na koronavirus, što je splitskog liječnika šokiralo.

O svemu je odmah izvijestio nadređene, pa je i on poslan kući na prisilni godišnji odmor. I ovaj će liječnik biti odsutan 14 dana.

Ni on, kao ni njegov kolega, ne pokazuje nikakve simptome, pa se treba nadati da će tako i ostati, da će se moći vratiti na posao za dva tjedna.

Na koncu, dobra je to opomena svima da valja biti odgovoran prema vlastitom zdravlju i zdravlju svih drugih, a osobito onih najbližih: izbjegavajte bliske susrete, večere, putovanja, šira okupljanja i slično dok se situacija ne vrati u normalu, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:48