EKSKLUZIVNO

Sretko Kalinić Zver: Ni za jedno ubojstvo nisam uzeo pare, a u Remetincu vam sjede i gori od mene

 Neja Markičević/CROPIX

Svi smo išli da radimo! Ni za jedno ubojstvo ja nisam uzeo pare! Ja sam do para dolazio na druge načine!” Stao je, napravio stanku, pogledao prema tužitelju Goluboviću. Mirno ga je gledao, popio čašu vode i čekao njegov odgovor. Sretko Kalinić iako još iscrpljen od ranjavanja, tada 29. srpnja već se bio pomirio s time da će biti izručen Srbiji. I želio je puno pričati. I prije formalnog iskaza specijalnom tužitelju Goluboviću i sucu beogradskog suda Lazareviću koji “zemunce” obrađuje već sedam godina puno je pričao. Policajcima, tajnim agentima... Htio se nagoditi. Nije mu uspjelo. Prije iskaza specijalnom tužitelju i sucu o pokušaju ubojstva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, te za likvidaciju Branka Jeftovića Jorge, ispitivan je zbog krivotvorenih putovnica. U tom postupku zastupao ga je odvjetnik Gordan Preglej koji mu je u nekoliko navrata dolazio u zatvorsku bolnicu u Svetošimunsku. Razgovor su čuli još neki svjedoci. Jedan od nazočnih ispričao nam je kako je tekao razgovor “Zveri” i odvjetnika. Kalinić se nadao da će izbjeći izručenje.

- Postoji li neki odvjetnik koji bi to mogao spriječiti? - zabrinuto je pitao Kalinić.

- Ne. Mislim da ste vi naprosto pilot program i eventualno nešto možete dobiti na vremenu. Ovisno o tome kad se potpiše sporazum o međusobnom izručenju, kako će se on sprovesti - kazao mu je branitelj.

- Zašto to mislite? - pitao ga je Kalinić.

Najdraža tema

- Slušajte, niste ubili mačku, ubili ste premijera - odgovorio mu je odvjetnik. Kalinić se zamislio, šutio je nekoliko trenutaka. Kao da se nešto u njemu prelomilo. Kad je shvatio da je izručenje neizbježno, rekao je odvjetniku: “Slušaj, ako je tako, onda možemo da pričamo o pičkama i možemo se zajebavati”.

I onda je uporno htio pričati o tim ubojstvima, rekao je da je sudjelovao u 15-ak do 20 ubojstava, pokušaja ubojstava, otmica. Htio je pričati sve detalje, ali ga je odvjetnik prekinuo i rekao mu da to i ne želi slušati.

Djetinjstvo u Obrovcu

Pričao je o djetinjstvu, kako je bio perspektivan atletičar, o tome kako pod punom ratnom spremom može izdržati marš od 100 kilometara kao od šale. Iznosio je neke detalje odrastanja i mladosti u Bilišanima kod Obrovca do prije rata. Pričao je o Barceloni, druženju s nekim Baskima.

Pričao je još da su i prije obračuna na jezeru kod Zaprešića 8. lipnja ove godine odnosi između dvojice “zemunaca”, Kalinića i Miloša Simovića bili napeti, ali podnošljivi. Njih dvojica posvađali su se i prije dvije i pol godine, ali su se pomirili.

- Bio je strašno ljut na Simovića, jer to ipak od njega nije očekivao iako su odnosi bili napeti zbog Simovićeve žene. Čuo sam ga kad je rekao odvjetniku: “Ja sa tom ženom nisam spavao, ali me triput oralno zadovoljila”. Baš je tako rekao - prepričava nam očevidac.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:47