PET KLJUČNIH TRENDOVA ZA 2013.

Stigla je godina seizmičkih promjena

 AFP

Zbivanja u ovoj, 2013. godini bitno će odrediti smjer razvoja svjetskoga gospodarstva u idućim godinama, upozorava Shane Brett, analitičar američkog informacijskog servisa AllAboutAlpha. “Po čitavom planetu ove će se godine dogoditi seizmičke promjene, a najveća se gospodarstva transformiraju nastojeći se izvući iz globalne ekonomske krize započete 2008.”

Brett je za pretplatnike servisa AllAboutAlpha, uglavnom menadžere najvećih svjetskih investicijskih i hedge fondova, priredio white paper pod naslovom “Globalno gospodarstvo u 2013.: pet ključnih ekonomskih trendova”. Njegov rad odmah je izazvao velik interes ekonomskih internetskih portala pa ćemo ga i mi predstaviti u osnovnim crtama, stavljajući u prvi plan trendove važnije nama u Hrvatskoj.

1. Eskalacija cijena sirovina, energije i hrane

Tijekom cijeloga prošlog stoljeća cijene sirovina, hrane i energenata lagano su padale, tako da su se realno snizile oko 70 posto. No, prije deset godina taj je trend završio i preokrenuo se: cijene vitalne robe, poput željezne rude, bakra i osobito poljoprivrednih prehrambenih proizvoda, počele su oštro rasti. Uzrok tome je povećanje njihove potrošnje u zemljama u razvoju (Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini - popularno nazvanih BRICS). Velika globalna recesija s početkom u 2008. nakratko je zaustavila taj rast cijena ili ga usporila (cijene neke robe čak su doživjele slom), no 2013. poskupljenja će se nastaviti. “Superciklus cijena robe” iskazat će se u svom punom svjetlu.

Unatoč izostanku ekonomskog rasta u bogatim zemljama svijeta, velike infrastrukturne investicije u Kini povećat će ukupnu potražnju za rudama metala, od kojih neke već pokazuju znakove nestašica.

Primjerice, u sljedećih 18 mjeseci zatvorit će se najveći svjetski rudnici cinka i zavladat će njegova nestašica. Javlja se i manjak fosfora, ključne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva. Fosfor nema nadomjestka i ne može se proizvesti, a bez njega neće biti moguće prehraniti sve veće svjetsko stanovništvo. A na kraju ove godine na svijetu će biti 140 milijuna ljudi više nego na početku - to su dvije nove Njemačke.

Poskupljenje hrane izazvalo je 2007/08. velike pobune u najmanje 40 zemalja svijeta; treba očekivati da će se ove godine nemiri ponoviti u još dramatičnijem izdanju.

2. Njemački izbori odgodit će rasplet europske krize

U Europi će ovu godinu posve odrediti njemački izbori u rujnu, tvrde analitički servis AllAboutAlpha i Shane Brett. “Angela Merkel tražit će još jedan mandat i dobro će paziti da svoje birače ne uznemiri trošenjem njemačkog novca na nova spašavanja posrnulih ekonomija južne europske periferije.” Posljedica toga bit će slab napredak u okončavanju europske dužničke krize. Brett vjeruje da bi zajednički nadzor banaka mogao učiniti korak naprijed, ali ne treba očekivati uvođenje kolektivnog jamstva za štedne depozite niti zajedničko preuzimanje nacionalnih dugova zemalja članica (u obliku euroobveznice ili europskog jamstva); sve do izbora Njemačka će te poteze odlučno odbacivati i sprečavati.

To znači da će i 2013. donijeti razočaranje prezaduženim perifernim državama poput Irske i Portugala, koje su poslušno provodile politiku štednje i smanjivanja državnih rashoda nadajući se skorom otpisu dugova, kakav je dobila Grčka. “Jer, to nije politika koju bi Angela Merkel ove godine mogla ‘prodati’ svojim biračima”, piše Shane Bratt.

I ove godine Europska Unija će se stoga lagano gibati između nultog “rasta” i recesije, što će potaknuti rasplamsavanje političkih kriza u Italiji i Španjolskoj te slabljenje veza Velike Britanije i Unije. Najava referenduma o britanskom članstvu u EU događaj je bez presedana i njegove političke posljedice za europski kontinent tek će se razotkriti.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:42