VATRENA SPLIĆANKA

STRELOVITA KARIJERA LJEPOTICE NEOBIČNA IZGLEDA Upoznajte bivšu nogometašicu koja je u rekordnom roku zaludila svijet manekenstva!

Ana Batarelo (25), splitska manekenka, govori o tome što je sve postigla u samo dvije godine karijere, te otkriva kako se priprema za ulogu voditeljice i za ljetne modne revije
 Dražen Komar

Ana Batarelo definitivno je drugačiji model od onih na kakve su svi navikli - za početak, slika priglupe manekenke zanosne dugačke kose, koja troši sate na uvijanje trepavica i satima bira između dvije nijanse ružičaste suknje, u slučaju ove djevojke posve je netočna. Ona je, za početak, kratkokosa. Na glavi ima irokezu plave boje. Bavi se sportovima - pola života trenirala je nogomet, a kada je zbog ozljede morala odustati, okušala se u brojnim drugim sportovima i vještinama: boksu, skijanju na vodi, bungee jumpingu, skoku padobranom, upravljanju malim zrakoplovom... Na lanjskom izboru za Miss Earth, dobila je medalju za najopušteniju misicu. U slobodno vrijeme putuje, čita i obožava lik jajolikog belgijskog detektiva Poirota. Jako dobro zna što želi od života i sigurna je da će to i dobiti. Izravna je, probitačna i gdje god se pojavi, plijeni pozornost. Nije riječ samo o lijepom licu - kod nje više je riječ o osobnosti, koja privlači pažnju.

- Najbitnije vrijednosti u mom životu su moja obitelj, ljubav, prijateljstvo. To je ono bez čega čovjek u životu ne može funkcionirati, bez obzira na to koliko novca imao ili nemao. Najvažnija je upravo podrška bliskih ljudi. Svoje slobodno vrijeme najviše posvećujem svojoj obitelji i dečku, koji su uvijek uz mene i koji mi daju najbolje savjete i podršku. Jako dobro znam što me u životu motivira i čini sretnom, što je važno, a što ne, i nitko me ne može uvjeriti da bi se trebala vezati za stvari koje su prolazne i bezvezne - objašnjava Ana svoju životnu filozofiju.

Objesila kopačke o klin

Njezina manekenska karijera počela je 2013. Prije toga manekenstvo je uopće nije zanimalo - igrala je nogomet i namjeravala se time profesionalno baviti. No dogodila se povreda i objesila je kopačke o klin. Odluka da to učini nije joj lako pala, priznaje, ali nije bilo izbora: povreda je bila teška. Bio je to kraj jednog sna, kaže, jer je cijelo djetinjstvo maštala upravo o nogometu. Dok su njene prijateljice željele biti balerine ili pjevačice, onda je trčala za loptom i sanjala o igri na velikim stadionima. No na kraju je sve pošlo u posve drugom smjeru. Ili, kako Ana kaže, kad ti se jedna vrata zatvore, druga se otvore. A ta druga obično si u najluđim snovima nisi zamišljao.

Te 2013. Anu, koja je bila studentica na Ekonomskom fakultetu, primijetile su agentice Sanja Bjedov Popović i Tamara Roglić, koje su joj ponudile manekenski posao. Ana se neko vrijeme opirala toj ideji jer nikad nije sebe vidjela kao model, no na koncu je popustila. Slijedilo je učenje hoda po pisti, načina okretanja, držanja... Proglašena je za fotomodel godine, a nedugo nakon toga predstavljala je našu zemlju na svjetskom izboru Miss Earth na Filipinima.

Nastupila je panika

Naime, direkcija izbora Miss Planet of the Earth izravno je kontaktirala njenu agenciju nakon što su je primijetili na Facebooku. Kada su joj agentice to rekle, u prvi mah nije mogla vjerovati. A onda je nastupila panika: do natjecanja nije ostalo puno vremena. Točnije, imala je samo mjesec i pol da se pripremi, iako je uobičajeno da se kandidatkinje pripremaju i po pola godine. Miss Earth nije klasičan izbor ljepote - svaka sudionica mora snimiti film o ljepotama svoje zemlje. Ana je odlučila govoriti o vodi, kojom naša zemlja obiluje. Snimila je film, a za natjecanje je odjenula prigodnu haljinu, koju je osmislila etno dizajnerica Mina Petra i koju je ručno oslikao majstor Davor Vuković. Iako je priprema bila kratka, Ana kaže da je otputovala puna očekivanja i bez imalo straha.

- Zbog izgleda koji odstupa od klasičnog pojma misice odmah sam zamijećena. U strogoj selekciji i dugim razgovorima žirija gdje se procjenjivala komunikacija, osobnost i sam karakter te stav svake cure ušla sam među prvih 20. Bila sam jako zahvalna na toj velikoj prilici. Bilo mi je to veliko iskustvo i jako sam ponosna što sam baš ja otišla na to natjecanje - kaže 25-godišnja nositeljica titula The Best Model of Croatia i Miss Earth Croatia.

Poslovne ponude

Nakon povratka s tog izbora za miss, dobila je brojne poslovne ponude: glumila je u jednom glazbenom spotu, vodila kampanju za hotel, emisiju o vjenčanicama iz snova, modi i ljepoti... S obzirom na frizuru koja je njen zaštitni znak, i ne čudi da ju je angažirao jedan od najpoznatijih svjetskih brendova preparata za njegu kose. Nedavno je vodila izbor “Queen of Croatia for Queen of the World”, pred njom je sada vođenje programa “Dani Novigrada”, a odmah potom i modna revija u hotelu Panorama u Medulinu. U listopadu će otputovati u Španjolsku na “Top Model of the World”, na koji je bila pozvana i lani, ali zbog odlaska na Filipine nije mogla otići tamo. Osim toga, dodaje, pozvana je u Tokio kao model za nekoliko velikih modnih kuća. O tome još nije donijela definitivnu odluku, ali intenzivno razmišlja o ponudi.

Iako će ljeto biti radno jer ima još nekoliko angažmana diljem obale, ipak će pronaći vremena da ode u rodni Split. Iako je kao malena napustila rodni grad i zbog očeva posla preselila se u Zagreb, u grad pod Marjanom uvijek se vraća. Vuku je korijeni, kaže, kao i osjećaj da zapravo tamo pripada.

Ljetovanja nikad dosta

- Kako je jednom rekla Severina: mislim da svi mi rođeni u Splitu imamo malo više duše i srca. Privlači me taj vatreni temperament, upornost i moto koji me pritišće da nikada ne odustanem. Uzmemo li u obzir koje je sve ličnosti Split dao počevši od sporta, glazbe i naravno modnog svijeta znači da definitivno ima nešto u tom podneblju, a kao što i vidite i ja sam jedna od tih - priznaje.

No u Splitu neće provesti cijelo ljeto. Već je odlučila obići nekoliko mjesta na obali Crne Gore, a u planu je i put u Rim. Ljetovanja nikad dosta, kaže, kao ni putovanja. Svake godine posjeti po šest ili sedam destinacija. Mora putovati, kretati se, vidjeti sve što je okružuje, objašnjava, i to joj je nasušna potreba. Osim putovanja, voli kuhati. To je opušta, a u svojem društvu poznata je kao dobra kuharica. Kada najavi da će spremati tortilje, na večeri se obično pojavi poneka osoba više jer svi obožavaju njene tortilje. No priznaje kako u pripremi kolača ne briljira. Ne zna u čemu je problem, kaže kroz smijeh, ali iz nekog neobičnog razloga slastice joj nikad ne ispadnu onako kako bi trebale.

Uz kuhanje, voli gledati filmove i pročitati neku dobru knjigu. Uglavnom odabire biografije povijesnih ličnosti, poput američkih predsjednika, ili biografije pop-ikona našeg vremena, kao što su Michael Jackson, Tina Turner ili Madonna, na čijem je koncertu bila. Fasciniraju je takvi ljudi, a zanima je i način na koji su došli do svog svjetskog uspjeha.

- Moja velika literarna ljubav je monsieur Hercule Poirot, lik iz romana Agathe Christie. Obožavam serije u kojima upravo on vodi istragu - kaže Ana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 20:49