VELEČASNI U BIZNISU

Sudčeve firme naprave milijun kuna prometa

Velečasni Zlatko Sudac duhovne je obnove naplaćivao, nije to bio velik iznos, stotinjak kuna, pa je tvrtka Betanija d.o.o. godišnje ostvarivala promet od 70-ak tisuća eura. Najveći promet ostvaren je 2004. godine i iznosio je 70.900 eura, a 2008. ostvaren je promet od 67.000 eura. Firmu je zastupao krčki biskup msgr. Valter Župan, a Antun Toljanić, duhovnik Zlatka Sudca, vodi se kao njezin likvidator.

No iako je Dom za duhovne susrete Betanija u Ćunskom u Lošinju u likvidaciji po nalogu crkvenih biskupa, velečasnom Zlatku Sudcu još preostaje tvrtka Joshua d.o.o. za izdavanje knjiga. Firmu je registrirao u studenom 2008. godine, a samo u ta dva mjeseca u 2008. prijavio je promet od 74.000 eura. Zlatko Sudac je njezin jedini osnivač te direktor, a firma nema zaposlenih te je prijavljena na zagrebačkoj adresi Praška 8.

Kompjutorski miševi podivljali

Carinarnica Mladena Barišića nabavila je, navodno, oko tisuću bežičnih tipkovnica i miševa za kompjutore, a onda su shvatili da ih ne mogu koristiti jer kad jedan pomakne miš, svi kompjutori reagiraju.

Sada prijateljima i poznanicima, doznajemo, po umanjenoj cijeni od 50-ak kuna rasprodaju bežične tipkovnice i miševe koje su platili više od stotinjak kuna za komad.

- Kad jedan pomakne miša svi ostali reagiraju. Bilo ih je nemoguće koristiti - ispričao je izvor.

Carinarnica se u pokušaju informatičkog osuvremenjivanja, čini se, ‘opekla’. Potrošili su, navodno,oko 150 tisuća kuna, a robu koju su kupili sada ne mogu koristiti.Bilo bi bolje da su isprobali robu prije uplate.

Hrvoje Vojković registrirao tvrtku Pharos i piše doktorat

Samo četiri dana prije službene smjene s mjesta predsjednika Uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković registrirao je tvrtku Pharos nekretnine d.o.o. za projektiranje i građenje. Na Hvaru gdje posjeduje zemljište očito planira graditi, ali sada o tome ne želi govoriti. Tvrdi da je tvrtka zasad u stanju mirovanja dok ne doktorira na temu “Građansko-pravna odgovornost za liječničku grešku i osiguranje od profesionalne odgovornosti liječnika”.

- Zasad još ništa neću graditi, ali poslovni planovi postoje - rekao je. Sada je okupiran doktoratom čiju je temu, kaže, izabrao jer je aktualna u svijetu.

- Životna je, a u Hrvatskoj je nedovoljno obrađena - dodaje.

Inače, tvrtka Pharos nekretnine registrirana je u Sudskom registru 18. veljače ove godine, a Nadzorni odbor CO-a Vojkovića je smijenio 22. veljače. Registrirana je za obavljanje brojnih djelatnosti, među kojima su projektiranje i građenje. Vojković se vodi kao jedini osnivač, a njegova sestra Livija Vojković kao direktorica.

Firma je prijavljena na adresi Dalmatinska 16, gdje Hrvoje Vojković posjeduje peterosobni stan.

Pjesnik Neven Jurica besciljno šeta gradom i čeka odluku suda

Bivšeg diplomata Nevena Juricu prijatelji u posljednje vrijeme često susreću kako besciljno šeta zagrebačkim ulicama otkako je povučen iz diplomacije, te je protiv njega podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. No, Jurica oduvijek šeta jer ne zna voziti auto, niti je ikada položio vozački ispit, a otkako nije u diplomaciji ima više vremena pa je stalno negdje u gradu.

- Naš pjesnik voli se motati gradskim centrom - priča Juričin prijatelj.

- Često naletim na njega, jede sendvič i šeta, ali mislim da je Zagreb za njega premalen, navikao se u diplomaciji muvati po svjetskim metropolama.

Protiv Jurice vodi se postupak jer je 120.000 američkih dolara potrošio nenamjenski, prikazujući to kao sredstva potrošena na troškove reprezentacije. Poznato je da Jurica njeguje jedan opušteni, ‘pjesnički lifestyle’, opisuju ga njegovi prijatelji.

- Uvijek s cigaršpicom, zlatnim prstenom i upaljačem Dupont koji ne zna sam puniti nego to radi u jednoj trgovini - opisuje ga prijatelj.

Priče o bivšem premijeru Sanaderu: HDZ-ovci mu persirali, a on sa svima njima na ‘ti’

U HDZ-u rijetki su bili oni koji su se bivšem premijeru Ivi Sanaderu obraćali sa “ti”, svi su mu uglavnom persirali dok je on svima govorio “ti”. Jedan od rijetkih koji mu se obraćao sa “ti” je predsjednik Sabora Luka Bebić. Njih dvojica i dalje njeguju prijateljske odnose.

- Oduvijek su dobri, kućni prijatelji. Bebić je jedan od rijetkih u HDZ-u koji se Sanaderu dok je bio premijer obraćao sa ‘ti’ - otkriva izvor blizak HDZ-u. Bebić i Sanader prijatelji su još od Sanaderova dolaska na vlast u HDZ-u. Upravo su današnji predsjednik Sabora te Vladimir Šeks i Miomir Žužul prvi podržali Sanadera u vrijeme frakcijske borbe u HDZ-u protiv Ivića Pašalića. Kućni prijatelji ostali su sve do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:30