SUĐENJE IVI SANADERU

Suđenje Ivi Sanaderu: Tužiteljstvo će ponuditi 225 dokaza krivnje. Obrana će relativizirati krivnju: Nije samo on mogao uzeti mito

Dušan Miljuš analizira teze tužiteljstva i obrane na suđenju za uzimanje mita od Hypo banke

ZAGREB - Velika dvorana zagrebačkoga Županijskog suda. Dok ga budu uvodili u sudnicu, deseci fotoreportera tiskat će se kako bi zauzeli što bolju poziciju. Bljeskalice fotoaparata zaslijepit će ga na trenutak, ali neće ga zbuniti. Osmijeh će prikrivati nervozu. Stručnjaci za govor tijela istog će dana analizirati svaki njegov pokret, glas.

Pokušat će se proniknuti postoji li u njegovim rečenicama poruka dojučerašnjim stranačkim kolegama. Bit će to suđenje koje će hrvatsko pravosuđe uvesti na velika vrata pozornice dostojne svjetskih sudskih spektakala.

Bit će to još jedno u nizu suđenja stoljeća u velikoj dvorani zagrebačkoga Županijskog suda na Zrinjevcu. Epitet je to koji će ono nedvojbeno zasluživati. O tome nedvojbeno govore sljedeće činjenice.

Ivo Sanader bit će dosad najviši državni dužnosnik od osamostaljenja Hrvatske kojem se sudi pred hrvatskim sudovima. Bivši premijer ujedno je i prvi kojem se sudi za ratno profiterstvo. U ulozi svjedoka pojavit će se niz značajnih svjedoka, možda i krunskih, o čijem će iskazu ovisiti ishod postupka - od bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i njegova pomoćnika Zdenka Škrabala, do bivšeg premijera Nikice Valentića.

Suđenje će imati i međunarodnu dimenziju jer je davatelj mita austrijska Hypo banka, čiji će se tadašnji čelnici također pojavljivati u ulogama svjedoka. Kao logističku potporu optužnici Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana, pobrojala je 225 dokaza kojima će nastojati uvjeriti sud da si je Ivo Sanader priskrbio 3,610.528,18 kuna.

Središnji sudionik

Uz Ivu Sanadera, jedan od središnjih sudionika ovog postupka, i za optužbu i za obranu, nedvojbeno će biti Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, koji je i prvi na listi predloženih svjedoka tužiteljstva. On je u istrazi ispitan u tri navrata. Tužiteljima je iscrpno opisao okolnosti pod kojima se 1994. godine krenulo u pregovore s Hypo bankom oko iznosa od 140 milijuna šilinga, za kupnju zgrada za potrebe hrvatskih veleposlanstava.

Upravo je on bio taj koji je Franji Tuđmanu predložio da Ivo Sanader bude glavni pregovarač. Bio je na prvom sastanku, ali je kasnije sve prepustio Sanaderu. On je bio i potpisnik kredita, ali sve je vodio Sanader, koji mu je tvrdio kako pregovori idu dobro i svojim tijekom.

Granić se prisjetio da mu je Sanader, jednom, usput, rekao kako mu je Tuđman uputio Eugena Laxu koji, navodno, ima veze u Hypo banci i pritom se čak i nasmijao.

On je Sanaderov osmijeh protumačio tako kao da Tuđmanovu preporuku nije shvaćao ozbiljno. Uostalom, prema Granićevu iskazu, pokretač pregovora o kreditu bio je Alois Mock, pa bolji posrednik od njega Hrvatskoj nije trebao. Sanader je, tvrdi Granić, ipak kasnije tražio da se Laxi plati za neke posredničke usluge.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:36