RITA WILSON

SUPRUGA TOMA HANKSA DOBILA JE KLOROKIN, ZA KOJI NEKI TVRDE DA USPJEŠNO LIJEČI COVID-19 'Da, spustio mi je temperaturu, ali tada su krenule nuspojave'

Tom Hanks i Rita Wilson
 Anthony HARVEY / AFP

Rita Wilson bila je jedna od prvih holivudskih zvijezda koje su se zarazile novim koronavirusom. Wilson i njezin suprug, oskarovac Tom Hanks, početkom ožujka svoje su fanove putem društvenih mreža obavijestili da su se tijekom poslovnog boravka u Australiji zarazili virusom Sars-Cov-2 koji uzrokuje bolesti Covid-19, zbog čega su bili hospitalizirani.

Američka glumica i pjevačica imala je nešto teži oblik bolesti od svog supruga, a nakon što joj se temperatura danima nije htjela spustiti, već je iznosila 38,9, zdravstveno ju je osoblje odlučilo staviti na terapiju klorokinom, antimalarikom koji se eksperimentalno koristi u liječenju Covida-19.

- Dali su mi klorokin za spuštanje temperature. Lijek je to uspješno i učinio, ali sam odmah počela osjećati ekstremne nuspojave poput snažne mučnine, vrtoglavice i boli u mišićima - ispričala je Rita Wilson svoje iskustvo u razgovoru s američkom televizijskom kućom CBS, upozorivši tim kanalom svoje sugrađane na potencijalno kobne posljedice korištenja lijeka bez nadzora stručnjaka.

S njezinom se procjenom slažu i znanstvenici diljem svijeta, kao i relevantni zdravstveni stručnjaci, koji se suprotstavljaju tvrdnjama nekih liječnika i Donalda Trumpa o nedvojbenoj učinkovitosti antimalarika pri liječenju Covida-19.

Štoviše, većina njih upozorava da je jedna od najozbiljnijih posljedica lijeka protiv malarije dugoročno oštećenje srčanog tkiva koje u ekstremnim slučajevima može dovesti i do zatajenja srca. Nažalost, upravo to se nedavno dogodilo i u američkoj saveznoj državi Arizoni, u kojoj je čovjek preminuo od srčanog udara koje je nastalo kao posljedica antimalarika. Prema riječima njegove supruge, antimalarik je konzumirao na preporuku predsjednika Trumpa, zato što je sumnjao da boluje od Covida-19.

Wilson i Hanks su se oboje u potpunosti oporavili od bolesti i spremno su darovali krvnu plazmu kako bi znanstvenici mogli analizirati razinu antitijela u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:12