PRVA U LINIJI NASLJEDSTVA

17-godišnju princezu šalju na iscrpnu vojnu obuku: ‘Ona će postati vrhovni zapovjednik oružanih snaga Španjolske!‘

Obuka će započeti u kolovozu ili rujnu, nakon što Leonor završi školovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu

Princeza Leonora

 Miguel Cordoba/Sipa Press/Profimedia/Miguel Cordoba/sipa Press/profimedia

Španjolska prijestolonasljednica, princeza Leonor, ove će godine započeti trogodišnju vojnu obuku kao pripremu za svoju buduću ulogu čelnice države. Kao starija od dviju kćeri kralja Filipa VI., 17-godišnjakinja je prva u liniji nasljeđivanja i postat će vrhovna zapovjednica oružanih snaga kad njezin otac odstupi ili umre, prenosi CNN.

- Na danas održanom sastanku kabineta odobrili smo kraljevski dekret čiji je cilj strukturirati vojnu obuku i karijeru princeze Leonor, potvrdila je španjolska ministrica obrane Margarita Robles na press-konferenciji u srijedu.

Leonorina vojna obuka trajat će tri godine jer mora prvu godinu provesti sa španjolskom vojskom, drugu s mornaricom i treću sa zračnim snagama na njihovim akademijama. Istu proceduru prošao je i njen otac prije nego što je postao kralj.

- To pokazuje da ćemo imati vrhovnu zapovjednicu koja će biti žena, a posljednjih godina uložili smo velike napore da uključimo žene u oružane snage, dodala je Robles.

Obuka će započeti u kolovozu ili rujnu, nakon što Leonor završi školovanje na UWC Atlantic Collegeu u Walesu. Istu tu školu pohađali su brojni članovi kraljevskih obitelji, uključujući nizozemskog kralja Willema-Alexandra i njegovu kćer princezu Alexiju.

- Obuka je bitan korak u životu Njezinog kraljevskog visočanstva prema vodstvu naše zemlje, rekla je Robles.

Kad završi vojnu obuku, Leonor će imati čin zastavnice u mornarici i poručnice u vojsci, zapovjedništvu zračnih i svemirskih snaga nakon čega može upisati fakultet.

Posljednjih godina španjolska monarhija suočena je s intenzivnim pritiskom jer se kralj Filip pokušao distancirati od svog oca, bivšeg kralja Juana Carlosa. Juan Carlos abdicirao je u korist svog sina u lipnju 2014. godine u jeku financijskog skandala i kritika na putovanje u lov na slonove u Bocvani tijekom španjolske financijske krize 2012.

Juan Carlos napustio je zemlju u kolovozu 2020. kad je njegovo financijsko poslovanje dovedeno u pitanje. Španjolski tužitelji prošle su godine zatvorili istragu protiv njega i nisu podigli optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:23