'LIVESTREAM'

17 MINUTA POKOLJA UŽIVO NA INTERNETU Facebook nakon masakra na Novom Zelandu odlučio promijeniti pravila, predstavili su politiku 'jedan-prekršaj'

 
Brenton Tarrant (sredina)
 REUTERS

Kompanija Facebook objavila je u utorak da će pooštriti pravila za korištenje svoje usluge 'livestream', ususret sastanku svjetskih čelnika kojima je cilj ograničavanje nasilja na internetu uslijed pucnjave i ubojstava na Novome Zelandu, prenosi Reuters.

Naoružani napadač usmrtio je 51 osobu u dvije džamije u gradu Christchurchu 15. ožujka dok je sve uživo streamao na Facebook. Prema dostupnim informacijama, Australac Brenton Tarrant (28), počinitelj terorističkog napada na Facebooku je uz pomoć aplikacije za mobitele LIVE4 uživo emitirao 17 minuta svog napada

Bila je to najgora pucnjava u povijesti mirnodopskog Novog Zelanda te je navela javnost da traži bolju sigurnost od ekstremizma na društvenim mrežama.

Facebook je poručio kako su predstavili politiku "jedan-prekršaj", čime će privremeno zabraniti pristup ljudima koji su prethodno bili pod disciplinskim postupkom jer su prekršili najstroža pravila bilo gdje na stranici.

Prvi prekršaj onemogućit će vam pristup usluzi Live na određeno razdoblje, naglasila je kompanija. Također proširuju spektar prekršaja koji će biti dio politike "jednog-prekršaja".

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je ova promjena naglasila ključni dio inicijative poznate kao "Poziv iz Christchurcha", a koji ona predvodi kako bi zaustavila širenje nasilja na internetu.

"Facebookova odluka dobar je prvi korak u ograničavanju mogućnosti da aplikaciju koriste teroristi te pokazuje da djeluje na 'Poziv iz Christchurcha' ", poručila je preko elektroničke pošte koju je objavio njen glasnogovornik.

New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern greets Imam Gamal Fouda during her visit to Masjid Al Noor in Christchurch, New Zealand March 26, 2019. Joseph Johnson/Pool via REUTERS
REUTERS
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u posjetu Christchurchu

Facebook nije razjasnio koji prekršaji zadovoljavaju uvjete za politiku "jednog-prekršaja", ni koliko dugo će trajati kazne, no glasnogovornik je naglasio kako više ne bi bilo moguće da napadač koristi uslugu Live na svome računu pod novim pravilima.

Korisnici sa sličnim računima neće moći ni stvarati reklamni sadržaj ili propagandu. Napomenuli su da će također financirati istraživanje na tri sveučilišta oko tehnika za otkrivanje manipuliranih medija, a s kojima je Facebook imao problema nakon napada na Novome Zelandu jer ih nije mogao primijetiti.

Ardern je naglasila kako je istraživanje dobrodošlo te da su uređene i manipulirane snimke napada na džamije sporo uklanjane, što je rezultiralo da budu prikazane na mrežama korisnika, uključujući i na profilu premijerke.

Facebook je rekao kako je uklonio oko 1,5 milijuna snimaka u prva 24 sata od napada. Kasno u ožujku objavili su da je postojalo oko 900 različitih verzija snimke.

Ardern će predvoditi sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu u srijedu, a gdje će tražiti da se svjetski vođe i čelnici tehnoloških kompanija obvežu na uklanjanje nasilnog sadržaja na internetu.

"Poziv za Christchurch" dobrovoljan je okvir za postavljanje specifičnih mjera koje bi trebale suzbiti pojavu terorističkog sadržaja na internetu.

Predstavnici Facebooka, Googla, Twittera i drugih kompanija sudjelovat će na sastanku, iako čelnik Facebooka, Mark Zuckerberg neće biti prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 14:35