IZBORI U PERUU

18 kandidata za predsjednika, četvrtina biračkog tijela kani predati prazne listiće

Pobjednik izbora bit će peti predsjednik u četiri godine jer su predsjednici davali ostavke, neki i nakon samo nekoliko tjedana
Keiko Fujimori
 ERNESTO BENAVIDES/AFP

U nedjelju su u Peruu održavaju predsjednički i parlamentarni izbori u jeku pandemije koja je tu zemlju izuzetno snažno pogodila.

Dan prije izbora Ministarstvo zdravstva je objavilo da je od zaraze novim koronavirusom umrlo 384 ljudi što je dosad najveći zabilježen dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19. Ukupno je dosad od posljedica zaraze virusom preminulo 54.669 ljudi. Prethodni rekordni dnevni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa Peru je zabilježio u srijedu kada je od te bolesti umrlo 314 osoba. Vlasti imaju velikih problema s podjelom cjepiva jer su dosad dobile samo 1,5 milijuna doza Sinopharma i Pfizer/BioNTecha za oko 33 milijuna stanovnika.

Na izbornom je listiću 18 imena koje žele postati novim predsjednikom, a posljednje ankete pokazuju da je biračko tijelo nezadovoljno kandidatima. Čak četvrtina ispitanika je najavila da će predati prazne listiće. Naime, pobjednik izbora bit će peti predsjednik u četiri godine jer su predsjednici davali ostavke, neki i nakon samo nekoliko tjedana na predsjedničkom položaju.

Ankete ne daju nikome posebnu prednost, a niti jedan od kandidata nema podršku veću od 10%. U vodstvu su Ferdinando de Soto i Keiko Fujimori s 9,8 posto podrške. Fujimori je kći bivšeg predsjednika koji je u zatvoru zbog korupcije. A i protiv nje se vode korupcijske istrage.

Među njima se posebno ističe Rafael López Aliaga, kandidat radikalne desnice, milijunaš kojeg od milja (ili ismijavajući ga) zovu "Porky" (praščić), prema liku iz poznatog crtanog filma. Ovaj se kandidat otvoreno hvali svojim vezama s klerikalnom organizacijom "Opus Dei", tvrdi da je "ovisan o euharistiji" i da se svaki dan bičuje korbačem s metalnim zakovicama. Kako bi sačuvao celibat.

Drugi krug će se održati 6. lipnja. Glasanje je obavezno a kazna za neizlazak na birališta je 25 dolara. Kako bi se olakšalo održavanje fizičke distance povećan je broj birališta a glasači su pozvani da donesu svoje olovke i nose maske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:32