NEVINA U LUDNICI

200 tisuća Poljakinja svake godine ide u inozemstvo na pobačaj. Kako to spriječiti?

Poljski Ustavni sud ukinuo je minimalnu mogućnost pobačaja, Trump se nada da će mu to uspjeti
 Sergei Supinsky/AFP
Objavljeno: 27. listopad 2020. 07:46

Upale su u crkvu usred nedjeljne mise, razvukle transparente i izvikivale borbene slogane. Nisu se dale istjerati, dok ih policija nije jednu po jednu iznijela. U Poznanju, Krakovu i drugim gradovima u nedjelju su, četvrtog dana prosvjeda, ljutite mlade žene upale u crkve protestirajući protiv odluke Ustavnog suda da dodatno zabrani ionako zabranjeni pobačaj. Poljska je ultrakonzervativna s jakim utjecajem Crkve, pobačaj ste dosad mogli napraviti samo ako vam je život u pitanju, u slučaju silovanja, incesta ili malformacije ploda.

Godišnje 200.000 Poljakinja odlazi u inozemstvo na pobačaj, doma to napravi 2000 žena, većinom zbog malformacije ploda.

U četvrtak je poljski Ustavni sud ukinuo mogućnost pobačaja zbog malformacije ploda, ocijenivši da je u suprotnosti s Ustavom, i tako gotovo sasvim zabranio pobačaj. Četiri dana zaredom prosvjednici izlaze na ulice Varšave i drugih gradova, prosvjedujući protiv najgrubljeg gaženja ženskih prava. Žene su stvar, netko drugi si uzima pravo odlučivati o njihovom životu i njihovom tijelu.

Otprilike u isto vrijeme Sjedinjene Države potpisale su deklaraciju o ženskim pravima koju su prije njih potpisale Bjelorusija, Irak, Uganda, Saudijska Arabija. Potpisali su je Ujedinjeni Arapski Emirati, Libija, Orbanova Mađarska i ultrakatolička Poljska. Što to povezuje Sjedinjene Države, nekad prvu zemlju slobodnog svijeta, sa Saudijskom Arabijom i Poljskom? Stav prema ženama. Trumpova administracija prošlog je tjedna potpisala Deklaraciju o dogovoru u Ženevi ("Geneva Consensus Declaration") o ženskim pravima bez prava na pobačaj.

Ono što SAD razlikuje od autoritarnih istomišljenica jest demokratska procedura, pa je pitanje hoće li Trump na kraju mandata uspjeti progurati konzervativnu kandidatkinju u Vrhovni sud i tako poništiti zakon kojim je Amerikankama sredinom sedamdesetih legalizirano pravo na abortus. Poljski konzervativci to su uspjeli, Jaroslaw Kaczynski uspješno je modelirao pravosuđe po svom ukusu, uz mlitave prosvjede Bruxellesa.

Jasno je da poljske ustavne suce u ovom slučaju nije zanimalo ljudsko pravo nerođenog djeteta niti ustavnost zakona. Jer bi inače procjenjivali jesu li ustavne male plaće zbog kojih se na abortus najčešće odlučuju udane žene koje već imaju djecu, je li ustavan premali broj mjesta u vrtićima, je li ustavna poduzetnička praksa koja žene s djecom tretira kao manje vrijedne i stavlja ih prve na liste za otkaz. Vrlo je lako prepoznati koja zemlja je istinski zainteresirana za nerođenu djecu: ona koja sve čini da ovoj rođenoj i njihovim roditeljima olakša život.

Ljude koji su iskreno protiv abortusa, kojima se srce slama pri pomisli na abortirani plod, prepoznat ćete po tome da propagiraju uvođenje seksualnog odgoja u škole, zalažu se za besplatnu i svima dostupnu kontracepciju, među ostalim i za edukaciju očeva koji više ne žele djecu o jednostavnoj, uspješnoj metodi sprečavanja neželjenog začeća: podvezivanju sjemenovoda. Stvar je naime potpuno neškodljiva, a efikasna. No naravno da Trumpu, Kaczynskom i njihovim istomišljenicima iz Ugande i Saudijske Arabije ne pada napamet da si podvežu sjemenovode. Pravi cilj im nije pobačaj, nego kontrola nad ženama.

Protivnica ste pobačaja? U redu, nemojte pobaciti. Protivnik ste pobačaja? Podvežite sjemenovod, jer kondom nije dovoljno siguran. To vam izaziva nelagodu, čini vam se drastičnim? U redu, imate još jednu, 100 posto efikasnu metodu: apstinirajte od seksa. Ne petljajte se u žensko tijelo, kontrolirajte vlastito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:04