SLUŽBENO POTVRĐENO

2014. OBORILA METEOROLOŠKE REKORDE Prošla godina bila jenajtoplija od početka mjerenja'

Temperature su u prosincu bile za 0,77 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka
 Srećko Niketić/Cropix

Godina 2014. bila je najtoplija godina na planetu otkako su se 1880. počela provoditi mjerenja, priopćila je u petak Američka agencija za oceane i za atmosferu.

U prosincu je isto tako zabilježena prosječna temperatura na površini kopna i oceana kakva u te 134 godine nije viđena u to vrijeme godine, ističe agencija.

Agencija dodaje da je NASA provela neovisna mjerenja i došla do istih zaključaka.

Temperature su u prosincu bile za 0,77 Celzijevih stupnjeva više od prosjeka u 20. stoljeću, ocjenjuje agencija.

Na razini čitave godine, prosječna temperatura kopna i oceana bila je za 0,69 Celzijevih stupnjeva viša od prosjeka 20. stoljeća, premašivši prethodne rekorde iz 2005. i 2010. za 0,04 stupnja.

Ta je rekordna toplina zabilježena posvuda u svijetu, čak i na krajnjem ruskom istoku, na zapadu Aljaske, u unutrašnjosti Južne Amerike, u glavnini europskog kontinenta, na sjeveru Afrike i u priobalju na istoku i na zapadu Australije, navodi agencija.

Usto spominje ekvatorski pojas Tihog oceana, velike dijelove zapadnog i jugoistočnog Atlantika, Norveško more i dio središnjeg i južnog Indijskog oceana.

Prosječna temperatura na površini kopna u svijetu u 2014. bila je za 1 Celzijev stupanj veća od prosjeka u 20. stoljeću, ili četvrta najviša od 1880.

Temperatura oceana bila je za 0,57 stupnjeva viša od prosjeka u 134 zadnje godine, dakle najviša u razdoblju između 1880. i 2014., potukavši ranije rekorde iz 1998. i 2003.

Ovi temperaturni rekordi zabilježeni su premda je izostala topla pacifička struja El Nino koja se u prosjeku javlja svakih pet do sedam godina i snažno utječe na klimu na Zemlji.

Američka je agencija koncem 2014. ocijenila da postoji gotovo 60 posto vjerojatnosti da se El Nino tijekom zime ponovo pojavi na sjevernoj polutci.

Međuvladina stručna skupina za klimu tvrdi u svom zadnjem izvješću objavljenom u travnju 2014. da će temperatura u svijetu porasti za 3,7 do 4,8 Celzijevih stupnjeva do 2100. ne bude li većih promjena u eneretskim izvorima u svijetu, gdje postoji velika ovisnost o ugljenu i o nafti.

Kako navodi stručna skupina, ne preostaje puno vremena da se porast temperature planeta pokuša ograničiti na 2 stupnja do kraja stoljeća u odnosu na razinu iz predindustrijskog razdoblja.

Ipak, postoje pozitivni znaci kao što je nedavni dogovor Kine i Sjedinjenih Država, dvaju najvećih onečišćivača na planetu, koji obećavaju da će smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07