FOTO, VIDEO: KATAKLIZMA

25 MINUTA DO SMRTI Dramatični detalji paničnog bijega od toksičnog tsunamija visokog 20 metara koji se survao na naseljenu dolinu

 AFP

Iz brazilskog mjestašca Bento Rodrigues, koje se u četvrtak, nakon što se urušila brana koja je u obližnjem rudniku željeza zadržavala otpadne vode, našlo na udaru toksičnog tsunamija, stižu potresni detalji o tragediji koja je ovo selo zadesila.

Kako piše agencija Reuters, čim je postalo jasno da brana popušta, mještanima je dano upozorenje i do trenutka kada je enormni val toksičnog mulja od mineralnog otpada stigao do sela, preostalo je samo 25 minuta.

Divovski otrovni tsunami od čak 60 milijuna kubičnih metara otpadnih voda, bio je visok 20-ak metara i, kada je došao do ovog i još nekoliko okolnih sela na jugoistoku Brazila, u samo nekoliko minuta gotovo u potpunosti ga je prekrio, nakon čega se muljevita tekućina stvrdnula poput voska. Uništene su kuće, automobili i sva ostala imovina, tek je nekoliko objekata na povišenom terenu ostalo pošteđeno. Život je izgubilo najmanje 17 ljudi, no izvjestan broj građana je nestao i za njima i dalje traje potraga.

FOTOGALERIJA: Katastrofa u Brazilu

Među objektima koji su najbrže evakuirani bila je jedna škola, čiji su se zaposlenici pokazali istinskim herojima. Da nije bilo njihove prisebnosti, organiziranosti i brzine, mnogi bi mladi životi zasigurno bili izgubljeni.

Spašeni mještani su smješteni u sportsku dvoranu u obližnjem gradu mariani. 'Ništa nije ostalo od mog sela. Samo uspomene', izjavila je za Reuters Soraia Souza (24), žiteljica potopljenog mjesta Paracatu de Baixo, držeći u naručju svoje 18-mjesečno dijete.

Inače, rudnik Samarco u vlasništvu je dviju najvećih svjetskih rudarskih kompanija - Valea i BHP Billitona. U rudniku su radili uglavnom stanovnici iz uništenih sela. Zasad nije jasno zašto je došlo do urušavanja brane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:25