NEZAPAMĆENI INCIDENT

27 SEKUNDI UŽASA Avion sa 198 putnika jurio je okomito prema tlu, jedva izbjegao pad

 YouTube

LONDON - Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je u subotu da se u jednom od novonabavljenih vojnih transportnih aviona prošlog mjeseca odvijala nezapamćena drama. Zrakoplov tipa Voyager, što je vojna verzija Airbusa A330, letio je s devetero članova posade i 189 vojnika iz baze RAF Brize Norton prema Afganistanu.

Oko šest sati nakon polijetanja, dok se na visini od 33.000 stopa (oko 10 kilometara) kretao uz pomoć autopilota, avion je naglo počeo gubiti visinu. U samo 27 sekundi propao je za 4.400 stopa ili više od 1.300 metara.

Voyager je prema dolje krenuo toliko naglo da je u njegovoj unutrašnjosti nastao privid bestežinskog stanja. Putnici koji nisu bili vezani pojasevima doslovce su odbačeni prema stropu tako da je zabilježen veći broj ozlijeđenih, ali nitko nije poginuo.

Istraga o incidentu isprva nije davala nikakvih rezultata, sve je bilo obavijeno velom tajne. Jedan je vojnik na jednom internetskom forumu napisao kako je čuo da se pokvario autopilot, a za svaki slučaj vojska je suspendirala sve letove cijele flote svojih novih Voyagera, nabavljenih po paprenoj cijeni od oko 100 milijardi kuna.

Preliminarni zaključak istražitelja britanske Uprave za vojno zrakoplovstvo bio je da je za sve kriv, diplomatskim rječnikom rečeno, ljudski faktor. Iza te pažljivo sročene fraze krije se zapravo pomalo bizarna, a definitivno opasna, situacija.

Na snimci: Voyager ZZ330 tijekom rutinskog polijetanja i slijetanja na britanskom vojnom aerodromu

Utvrđeno je da je samo nekoliko minuta prije incidenta u kokpitu netko koristio digitalni fotoaparat. Slikao se s pilotom za uspomenu.

Aparat je odložio između pilotovog sjedišta i joysticka kojim se mijenja visina na kojoj avion leti. Pilot je svoje sjedište nehotice malo pomaknuo, a fotoaparat je pomaknuo ručicu joysticka i avion je krenuo u sunovrat.

Kopilota u tom trenutku nije bilo u kokpitu. Kada je pad krenuo, bio je jedna od osoba koje su tresnule u strop. U općem se metežu ipak nekako uspio vratiti u kabinu i osloboditi joystick od pritiska fotoaparata.

Letjelica je prestala padati, ali je odlučeno da neće nastaviti let prema Afganistanu, već je preusmjerena u američku vojnu bazu u turskom Incirliku.

Zasad nema ni kažnjenih ni suspendiranih, s obzirom da se konačni izvještaj istražitelja još uvijek očekuje.

Ono što je zapanjujuće je da je avion u jednom trenutku padao 15.000 stopa po minuti, što znači da bi, da je nastavio pad, samo minutu nakon onih spomenutih dramatičnih 27 sekundi svih dvjestotinjak ljudi u Voyageru vrlo vjerojatno poginulo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:57