BRZO SUĐENJE

30 godina nakon terorističkih napada: Carlos Šakal osuđen na doživotni zatvor

(FILES) - A picture taken at the Paris courthouse 07 March 2001, shows Venezuelan terrorist Illich Ramirez Sanchez, aka Carlos the jackal(C), arriving for his appeal against French anti-terrorist judge Jean-Louis Bruguiere. Carlos the Jackal was sentenced on December 15, 2011 to a life sentence with a minimum of 18 years at the end of his trial for "complicity in killings and destruction of property using explosive substances" for bombings in France in 1982 and 1983 that killed 11 and injured more than 100 people. AFP PHOTO / JACK GUEZ
 JACK GUEZ

PARIZ - Sud u Francuskoj u četvrtak je na doživotni zatvor osudio Carlosa Šakala (62), ljevičarskog gerilca odgovornog za četiri teroristička napada 1982. i 1983. godine. Optužen je za bombaške napade u Francuskoj u kojima je prije gotovo tri desetljeća ubijeno 11 osoba.

Venezuelanac porijeklom, pravim imenom Ilich Ramirez Sanchez , Carlos se već gotovo 20 godina nalazi u francuskom zatvoru gdje služi doživotnu kaznu zbog ubojstva dvojice policajaca i njihova doušnika u Parizu 1975. godine.

Poseban sud u Parizu osudio je Šakala na dodatnu doživotnu kaznu, a u presudi se navodi da mora odslužiti najmanje 18 godina u zatvoru.

Ta presuda znači da Carlos Šakal ne može tražiti uvjetno puštanje na slobodu još dugi niz godina, a prema prethodnoj doživotnoj kazni poznati je terorist mogao već 2012. godine uputiti molbu za prijevremeno puštanje.

Sudu je rekao kako je 'smrt u zatvoru, uloga revolucionara'. Dodao je kako je on u zatvoru, osuđen u unaprijed odlučenom slučaju. U svom govoru rekao je da nema ničega što bi ga povezalo s bombaškim napadima.

Carlos je optužen da je organizirao četiri odvojena teroristička napada u Francuskoj 1982. i 1983. godine u kojima je ubijeno 11, a ranjeno gotovo 200 ljudi.

Danas 62-godišnji ljevičarski gerilac uhićen je 1994. godine u Kartumu, a prije tridesetak godina bio je simbol militantne marksističke borbe protiv kapitalističkih institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:42