PRILIKE I DILEME

A gdje je Kina u ‘ukrajinskom loncu‘? ‘Kad gledate iz njihove perspektive stvar nije tako jasna‘

Iako su Xi Jinping i Vladimir Putin obećali jedan drugom bližu suradnju, rastu gospodarske veze između Pekinga i Kijeva

Manevri ruske vojske

 AFP

Ukrajinska kriza predstavlja diplomatsku dilemu za Kinu, ali također nudi priliku za Peking, budući da će pažnja administracije američkog predsjednika Joea Bidena vjerojatno i dalje biti ometana od strane Moskve uoči američkih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Položaj Kine u novoj etapi sukoba između Rusije i zapadnih zemalja pod posebno je strogim nadzorom nakon obećanja Xi Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina 4. veljače da u njihovim bilateralnim odnosima neće biti "zabranjenih" područja suradnje.

U posljednjih nekoliko dana, dok kriza u Ukrajini dominira svjetskim naslovnicama, kineski analitičari raspravljali su o tome koji su izbori pred politikom zemlje. Dok tvrdolinijaši zagovaraju prorusku vanjsku politiku, drugi misle da bi Peking trebao iskoristiti ovu krizu kako bi zaštitio odnose koji ga vežu s Washingtonom, prenosi The Guardian.

"Kina u konačnici želi dobre odnose sa SAD-om", kaže Wang Huiyao, predsjednik Centra za Kinu i globalizaciju, 'think tanka' sa sjedištem u Pekingu, koji, između ostaloga, savjetuje vladu.

Ometena pažnja Bidenove administracije

"Istina je da su Peking i Moskva čvrsto obećali bližu suradnju jer obje zemlje dijele zabrinutost oko vanjskog uplitanja u vezi svojih sigurnosnih pitanja", rekao je Wang, dodajući da Kina uočava neke paralele u širenju NATO-a na istok s vlastitim zabrinutostima u vezi Južnog kineskog mora. Washington i njegovi saveznici, međutim, ne podržavaju pretenzije Pekinga na veći dio Južnog kineskog mora.

Yu Jie, viša znanstvena suradnica za Kinu u londonskom 'think tanku' Chatham House, kaže da kriza naglašava "točku sljepljivanja" u odnosima Pekinga s Moskvom nakon Xijevih velikih ulaganja u nju. "Kina gaji velike nade da će Rusija ponuditi punu diplomatsku potporu raznim globalnim inicijativama Pekinga u okviru mnoštva platformi pod vodstvom UN-a, ali trenutačni potez Moskve učinio je kineske želje problematičnijim".

No, Yu također ističe da neki stratezi u Pekingu sada pozitivno gledaju na ovu situaciju jer je pažnja Bidenove administracije sada na drugoj strani, a kao rezultat toga vjerojatno će imati manje energije i resursa za suprotstavljanje rastućem utjecaju Kine na Indo-Pacifiku - barem prije parlamentarnih izbora u SAD-u u studenom ove godine.

Do sada je stav Kine o ruskim potezima prema Ukrajini bio jasan - Peking ne podržava agresiju Moskve. Kineski ministar vanjskih poslova, Wang Yi, pokušao je razjasniti ovaj stav tijekom vikenda. "Suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet bilo koje zemlje treba poštivati ​​i čuvati", rekao je Wang na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji. "Ukrajina nije iznimka".

image

Vladimir Putin i Xi Jinping

AFP

Naizgled, odgovor Kine odgovara diplomatskim doktrinama koje je dugo zagovarala na međunarodnoj razini. U velikom govoru povodom 60. obljetnice pokretanja Pet načela mirnog suživota 28. lipnja 2014. godine, Xi je ponovio "uzajamnu ne-agresiju i međusobno nemiješanje u unutarnje stvari".

Ambivalentni stav Pekinga

Ipak, analitičari ističu Wangovo inzistiranje na poštivanju "legitimnih sigurnosnih zabrinutosti svih zemalja", kako je ranije u utorak rekao američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu. Kažu da je to jasan pokazatelj simpatija Pekinga prema stajalištu Moskve o utjecaju NATO-a na istoku.

Kritičari također ukazuju na stav Kine o Rusiji 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim. Nekoliko mjeseci prije Xijevog govora u lipnju te godine, Kina je bila suzdržana na glasovanju u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom je odbačena ruska akcija.

Iz kineske perspektive, kriza u Ukrajini ne vidi se baš tako jasno. Dok Xi i Putin izražavaju bratski odnos, Peking također održava prijateljske veze s Kijevom, a Ukrajina nudi lijepu komercijalnu priliku za Xijevu ambicioznu gospodarsku inicijativu "Pojas i put".

Kina je, inače, najveći trgovinski partner Ukrajine. Trgovinska razmjena Ukrajine s Kinom 2020. godine iznosila je 15,4 milijarde dolara.

Kinesko veleposlanstvo u Kijevu u ponedjeljak kasno navečer poručilo je svojim građanima i tvrtkama da se suzdrže od putovanja u "područja u kojima je situacija i dalje nestabilna". Veleposlanstvo je također savjetovalo kineskim građanima koji žive u Ukrajini da se opskrbe dnevnim potrepštinama poput hrane i vode za piće. Veleposlanstvo je kao razlog za ovaj žurni savjet navelo "značajnu promjenu" situacije u istočnoj Ukrajini.

U utorak ujutro, ukrajinsko veleposlanstvo u Pekingu izdalo je priopćenje na kineskom jeziku na Weibou, kineskoj društvenoj mreži koja je pod strogim državnim nadzorom, u kojem osuđuje čin Rusije i optužuje Moskvu da "ozbiljno krši temeljna načela međunarodnog prava".

'Put za bolje odnose sa Zapadom'

Ta objava ubrzo je postala "top tema" na Weibu, a nakon nje i tema "Ukrajina". Hashtag 'Ukraine issues statement' na Weibou je u utorak pogledan više od 300 milijuna puta. Slijedilo je i više od 20.000 komentara.

Ryan Hass, viši savjetnik bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame i visokih dužnosnika Bijele kuće, uočava priliku da Washington "(izoštri) izbore Pekinga" u ovoj krizi. "To ne znači ustupke ili ublažavanje pristupa NRK-u (Narodnoj Republici Kini)", napisao je na Twitteru. "Naprotiv, to zahtijeva da Peking uoči otvoren put za manje neprijateljske odnose sa zapadom i rizike zbog povezanih s ruskom nepromišljenošću".

"Cilj ne bi bio nastojati natjerati Peking da se makne od Moskve. To se neće dogoditi. Cilj bi bio pomoći Pekingu da donese vlastitu prosudbu kako njegovi interesi zahtijevaju da započne postupnu, postojanu preorijentaciju nakon ruske invazije na Ukrajinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:11