NOVI NEMIRI

Abas prekida kontakt s Izraelom nakon krvave akcije u Dženinu; SAD: ‘Hamas je palestinski džihad‘

U nasilju povezanom s izraelsko-palestinskim sukobom od početka godine poginulo je najmanje 185 Palestinaca
 Mahmud Hams/Afp

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je suspendirao kontakt i sigurnosnu koordinaciju s Izraelom nakon što su izraelske snage pokrenule veliki napad protiv militanata u gradu Dženinu na Zapadnoj obali, stoji u priopćenju njegova ureda.

Odluka je uslijedila nakon što je Abbas održao sastanak s drugim čelnicima Palestinskih vlasti.

Abbas je nekoliko puta u prošlosti privremeno obustavio suradnju s Izraelom tijekom prethodnih rundi nasilja.

Istovremeno je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio duboku zabrinutost zbivanjima na Zapadnoj obali u gradu Dženinu, kazao je njegov glasnogovornik nakon što su izraelske snage napale dronovima grad Dženin na zapadnoj obali, u najvećoj operaciji u tom području u 20 godina. U napadima je ubijeno najmanje osam Palestinaca, a 50 ih je ozlijeđeno.

Guterres "ističe kako sve vojne operacije moraju biti poduzete uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je u priopćenju zamjenik glasnogovornika Farhan Haq.

Izraelska vojska pokrenula je u ponedjeljak veliku operaciju koju je opisala kao protuteroristički napor usmjeren uništavanju infrastrukture i ometanju militanata da se izbjegličkim kampom u Dženinu koriste kao bazom.

Washington podupire ‘pravo‘ Izraela da se ‘brani‘, poziva na zaštitu civila

Sjedinjene Države vjeruju da je Izrael imao "pravo braniti svoje stanovništvo" od islamističkih militanata, ali pozivaju na zaštitu civila, nakon operacije izraelske vojske u ponedjeljak.

"Podržavamo sigurnost Izraela i njegovo pravo da brani svoj narod od Hamasa, palestinskog islamskog džihada i drugih terorističkih skupina", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

"Imperativ je poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi se izbjegla smrt civila", dodao je glasnogovornik.

Washington, glavni saveznik Izraela, također je pozvao na obnovu sigurnosne suradnje između židovske države i palestinskih vlasti.

Osam Palestinaca je ubijeno, a 50 ih je ozlijeđeno u ponedjeljak u Dženinu, na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali, u velikoj izraelskoj vojnoj operaciji, nakon nedavnog niza napada na Izraelce i antipalestinskog nasilja židovskih doseljenika.

U nasilju povezanom s izraelsko-palestinskim sukobom od početka godine poginulo je najmanje 185 Palestinaca, 25 Izraelaca, Ukrajinac i Talijan, navodi AFP pozivajući se na službene izvore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:08