OSTAJE PREMIJER

Abe osvojio vlast uz rekordno nizak odaziv

 AFP

TOKIO - Vladajuća koalicija japanskog premijera Shinza Abea osvojila je u nedjelju uvjerljivu pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima, no pokazala su se točnim predviđanja o slabom odazivu birača što bi moglo obezvrijediti Abeov najavljeni mandat posvećen ponajprije oživljavanju gospodarstva.

Abe je zadnjih dana kampanje prevalio 14.000 kilometara, poručujući da iz prve ruke želi čuti mišljenje stanovnika o nastavku provedbe "abenomije" čija je svrha gospodarski oporavak, no veliki broj birača, nepovjerljiv prema strategiji "abenomije" - okončanja deflacije i rasta gospodarstva - i jednako tako nepovjerljiv prema oporbi da može izaći s boljim planom, odlučio je ostati kod kuće.

Prema izlaznim anketama, Abeovi liberalni demokrati i koalicijski partner, stranka Komeito, osvojili su više od 317 od 475 mjesta u donjem domu parlamenta, dovoljno da zadrže veliku prevlast. Izlaznost je, kako se čini, rekordno niska, možda i niža od izlaznosti na izborima 2012. kada se pozivu na birališta odazvalo 59,3 posto birača. Pravo glasa ima gotovo 105 milijuna Japanaca koji su bili pozvani izabrati 475 zastupnika između 1.191 kandidata.

"Abenomija" se počela provoditi prije dvije godine i ta je strategija isprva dala pozitivne rezultate: pad jena koji je pogodovao japanskim izvoznicima, povratak umjerene inflacije i obnova gospodarskog rasta, no ubrzo je izgubila snagu i Japan je u recesiji treće tromjesečje u ovoj godini.

Glavna oporbena Demokratska stranka Japana (DPJ), čiju vladavinu od 2009. do 2012. birači po lošem pamte, neslavno je prošla i, kako pokazuju izlazne ankete, imat će nešto malo više od dosadašnja 62 zastupnička mjesta, no znatno manje od predviđenih 100.

Abe je sedmi japanski premijer u osam godina. Za japanske čelnike vrijeme je luksuz. Ekonomija, treća najveća na svijetu, već dva desetljeća bori se sa stagnacijom, a 15 godina s deflacijom. U kombinaciji s činjenicom da japansko društvo najbrže stari i da mu opada produktivnost, svaki japanski premijer suočen je s teškim izazovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:55