NOVI PREMIJER

Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, premoćno pobijedio na izborima u Etiopiji

Opozicijska stranka Ezema podnijela je 207 žalbi nakon što su lokalni dužnosnici i paravojske blokirali pristup promatračima
Abiy Ahmed
 EDUARDO SOTERAS/AFP

Stranka etiopskog premijera Abiya Ahmeda premoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u Etiopiji, objavila je tamošnja izborna komisija u subotu.

Abiy je izbore koji su se održali 21. lipnja najavljivao kao prve pravedne i slobodne izbore nakon desetljeća represije.

No izlazak na birališta zasjenili su bojkot oporbe, rat u sjevernoj regiji Tigray, etnički sukobi i logističke poteškoće pri održavanju izbora u nekim dijelovima druge najmnogoljudnije afričke države.

Glasanje se nije održalo u tri od 10 etiopskih regija.

Abiyeva stranka dobila je 410 od 436 zastupničkih mjesta, objavila je izborna komisija.

Čelnik opozicije Berhanu Nega izjavio je kako je njegova stranka Ezema podnijela 207 žalbi nakon što su lokalni dužnosnici i paravojske blokirali pristup promatračima u dvije regije.

Ovi izbori bili su prvi ispit za Abiya, dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je obećao političke i ekonomske reforme kad je 2018. imenovan premijerom.

Nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo tu funkciju Abiy je ukinuo zabranu oporbenih stranaka, oslobodio je desetke tisuća političkih zatvorenika i poduzeo korake da bi otvorio etiopsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2022 19:31