POVRATAK U ILEGALU?

ABOLICIJA ZA ČLANOVE MUSLIMANSKOG BRATSTVA Prijedlog premijera

Članovi Muslimanskog bratstva koji nisu počinili nasilje moći će sudjelovati u tranziciji Egipta, rekao je savjetnik prijelaznog predsjednika Adlija Mansura
 AP

Članovi Muslimanskog bratstva koji nisu počinili nasilje moći će sudjelovati u tranziciji Egipta , rekao je savjetnik prijelaznog predsjednika Adlija Mansura, dok je ranije u subotu premijer Hazem Beblavi predložio formalno raspuštanje bratstva.

"Tkogod se, bilo da je član Muslimanskog bratstva ili ne, želi pridružiti mirnome putu Egipćana u budućnost dobrodošao je", rekao je Mustafa Higazi.

Egipat "prihvaća sve strane", ali uz uvjet "da nisu počinile nikakav teroristički čin", rekao je savjetnik predsjednika Mansura kojega je na dužnost imenovala vojska kada je 3. srpnja svrgnula predsjednika Muhameda Mursija.

Svrgavanje Mursija koji je potekao iz Muslimanskog bratstva izazvalo je prosvjede njegovih pristaša i represiju sigurnosnih snaga pri čemu je ovaj tjedan ubijeno više od 700 osoba.

Vlasti često optužuju Muslimansko bratstvo za terorizam.

Glasnogovornik egipatske vlade ranije u subotu kazao je da je premijer predložio formalno raspuštanje Bratstva.

"Nema pomirbe s onima koji imaju krvi na rukama i prekršili su zakon", rekao je Beblavi.

Muslimansko bratstvo godinama je djelovalo u ilegali i političku stranku oformilo je tek pošto je 2011. narodnim prosvjedima srušen predsjednik Hosni Mubarak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:10