SVE SE PROMIJENILO

Abramovič i društvo tonu, a na scenu stupa nova generacija oligarha. Evo tko su oni

Invazija Rusije na Ukrajinu nanovo je promiješala karte ruskih oligarha, a dijelom ih je miješao i podijelio sam Vladimir Putin

Roman Abramovič, Oleg Tinkov, Tatjana Bakalčuk i Vladimir Potanjin

 AFP/Profimedia

Rat u Ukrajini iznenadio je mnoge ruske biznismene. Oligarsima, koji su navikli profitirati od svoje blizine vlastima u Kremlju, u 2022. godini bogatstva su počela naglo opadati, a nisu se svi poslovni ljudi uspjeli prilagoditi novim, teškim uvjetima uzrokovanim invazijom ruskog autoritarnog vođe Vladimira Putina na Ukrajinu. Unatoč tome, neki su uspjeli čak i povećati svoj kapital, za razliku od dijela svojih konkurenata. Ruski neovisni medij The Insider sastavio je popis pobjednika i gubitnika u najnepredvidljivijoj godini u povijesti moderne Rusije. Lista se sastoji od po pet mjesta na jednoj i drugoj strani spektra.

GUBITNICI:

Arkadij Volož i ruski IT sektor

Kao prvi na listi gubitnika navode se Arkadij Volož i ruski IT sektor uopće. Odlazak Arkadija Voloža, jednog od osnivača Yandexa, iz te tvrtke označio je kraj ruskog IT ‘booma‘. Neprestani pritisci administracije predsjednika Vladimira Putina, zajedno s pokušajem da se uz pomoć administrativnih resursa potisne dominacija Googlea, bili su još prije nekoliko godina znakovi upozorenja da ruski IT ide pogrešnim putem.

Sada, umjesto mladih i odvažnih ‘start up-ova‘, koji su prije 5 do 7 godina htjeli pod hitno kupiti domaće divove poput Vkontakte, Mail.ru, Ozon ili sami Yandex, Rusija ima samo Sber i Yandex, koji se ‘ponašaju prikladno‘. Tehnološki monopoli, predvođeni državničkim liberalima Hermanom Grefom i Aleksejem Kudrinom, izgradit će, pak, suvereni ruski internet, zajedno sa svojim kolegama iz Roskomnadzora i ‘krotke‘ ruske društvene mreže VKontakte.

Nakon što je dobio oprost od samog Putina, što ga je koštalo imovine tvrtke u Rusiji, Volož će se usredotočiti na razvoj Yandexovih usluga u inozemstvu. Voložovo dobrovoljno odustajanje od vlastite zamisli koju je razvio, odlazak u inozemstvo i izdaja vlastitih ideala, uzrok su tužnog ishoda njegove duge povijesti u Yandexu.

"Yandex je projekt mog života. I ne samo mojeg. Svih ovih 30 godina radili smo to zajedno - od nule, u globalnoj konkurenciji, nastojeći djelovati otvoreno i pošteno. Hvala svima koji su izgradili i još uvijek grade najbolju tehnološku tvrtku u zemlji", rekao je Volož u svom oproštajnom obraćanju timu tvrtke.

Već u ožujku 2022. Arkadij Volož izgubio je gotovo 2 milijarde dolara i svoj status milijardera, a dionice Yandexa pale su za gotovo 60 posto na vrhuncu ruske invazije na Ukrajinu.

Oleg Tinkov i rusko bankarstvo

Na drugom su mjestu Oleg Tinkov i rusko bankarstvo. Najotvoreniji ruski poduzetnik izgubio je svoj glavni adut - banku, koja je Rusima pružala visoku razinu usluge, pretvorila financijsko tržište u najkonkurentnije okruženje čak i uz prisutnost državnih monopolista i, kako se činilo, radikalno promijenila pravila igre na tržištu. Narušeni konsenzus, koji je podrazumijevao lojalnost vlastima i neprihvatljivost bilo kakve kritike, doveo je u travnju 2022. do oštrog podsjećanja Tinkova da pravila igre postavlja jedan čovjek te da će drskost biti skupo plaćena.

Sloboda od uplitanja vlade bila je ključni razlog za uspon ruskog bankarskog sektora i to je bio razlog zašto se novac ulagao u domaći financijski sustav te zašto su banke svake godine osvajale prestižne svjetske nagrade. Ono što bi Apple mogao predstaviti kao ‘know-how‘ u Sjedinjenim Državama, odavno je postalo uobičajeno u Rusiji, velikim dijelom zahvaljujući Tinkoff banci.

image

Oleg Tinkov

Sergei Konkov/Tass/Profimedia/Sergei Konkov/tass/Profimedia

No, sada je ruski bankarski sektor osuđen na stagnaciju. Rusi i dalje siromaše, financijske institucije suočavaju se s rekordnim odljevom novca od pojedinaca, građani pokušavaju novac iznijeti u inozemstvo, a banke pokušavaju nekako nadoknaditi gubitke i bijeg kapitala. A vladi, pak, ne treba konkurentsko okruženje - bankama je dodijeljen zadatak financiranja proračunskog deficita, a o kvalitetnoj usluzi korisnicima više nitko ne brine.

Svoju drskost bivši oligarh Mihail Hodorkovski nije platio samo gubitkom kompanije, već i slobodom. U tom smislu, Oleg Tinkov je prošao bolje, ali ispada da se pravila igre nisu promijenila zadnjih 20 godina, od kada je nastradao Hodorkovski. Prošlog je proljeća izgubio status milijardera i bio prisiljen prodati svoju banku ‘za kikiriki‘.

Mihail Fridman i Pjotr Aven

Na treće mjesto plasirali su se Mihail Fridman i Pjotr Aven. Oni su se u ožujku prošle godine pozdravili s plodom svoga rada i sposobnosti, poslom koji su stvorili, odnosno s najvećom privatnom bankom u Rusiji. Milijarderi su morali napustiti upravni odbor Alfa banke, a potom i svoj britanski biznis LetterOne, investicijsku kompaniju u čijem radu više nisu mogli sudjelovati. I Fridman i Aven posjedovali su nekretnine u Londonu i polako su se skrasili u inozemstvu, sve dok rat nije razbio tu sliku idile.

Njih dvojica su morali balansirati tijekom 2022. godine i ‘povijati se‘ malo na jednu, malo na drugu stranu. Tako je Pjotr Aven prvo sudjelovao na sastanku Vladimira Putina s poslovnim ljudima nekoliko dana prije invazije, a potom je kršio sankcije jer nije mogao živjeti s nešto manje od 3000 eura na mjesec u Britaniji. Za poslovnog čovjeka koji se obogatio 90-ih, život bez kućne pomoćnice i osobnog vozača bio je pretežak.

Mihail Fridman, rođen u ukrajinskom gradu Lavovu, nije javno govorio protiv rata, a čulo ga se čak i kako moralizira o Olegu Tinkovu. Friedman je, kao i Aven, postao sumnjiv prošle godine - prvo su ga sumnjičili da pomaže Ukrajini, on je zanijekao bilo kakvu pomoć, a onda se žalio da ne može živjeti pod sankcijama, a da ne jede u restoranu. Njegovi stvarni ili navodni pokušaji da plati za ukidanje sankcija dok je javno nastavio sa šutnjom također nisu baš pomogli ugledu ove dvije ključne osobe Alfa banke.

Bloomberg je procijenio Avenove gubitke na 1,12 milijardi dolara, a Friedmanove na 2,65 milijardi dolara. Imovina obojice poduzetnika i dalje je zamrznuta zbog zapadnih sankcija, a poduzetnici nemaju nikakva jamstva da njihova imovina neće biti iskorištena za obnovu Ukrajine.

Roman Abramovič

Na četvrtom mjestu našao se Roman Abramovič. On, kako ocjenjuje The Insider, zaslužuje biti na popisu gubitnika isključivo i samo zbog svojih teških financijskih gubitaka. U 2022. godini njegovo se bogatstvo smanjilo za 56,66 posto, odnosno za 10,2 milijarde dolara, na 7,82 milijarde dolara. Abramovič je zgubio više od ostalih poslovnih ljudi. No, novac nije najveći gubitak za ovog oligarha u protekloj godini.

Glavni gubitak vjerojatno je bio nogometni klub Chelsea, koji je Abramovič bio prisiljen prodati nakon što je stavljen na popis sankcioniranih osoba od strane Velike Britanije, Europske unije, Švicarske, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Abramoviču nisu pomogle niti bliske veze s britanskim elitama, kao ni njegov neformalni status pregovarača između Ukrajine i Rusije - prema glasinama, za njega se zauzeo čak i sam ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Cijeli svijet se nadao da će zahvaljujući svom pristupu donosiocu odluka, oligarh pomoći u zaustavljanju neprijateljstava ili barem skrenuti stvar na pregovarački kolosijek, no Abramovič nije uspio uvjeriti Putina.

image

Roman Abramovič

Ozan Kose/AFP

Štoviše, bivši guverner Čukotke doslovno je riskirao vlastiti život u pokušaju da izgradi mostove između zaraćenih zemalja. Wall Street Journal je tvrdio da je na kraju jedne runde pregovora biznismen "pokazivao znakove trovanja", što su sve strane potom poricale, iako nisu mogle dokazati suprotno.

Nakon ljetnih pokušaja da pridonese mirnom rješenju sukoba, Abramovič je ‘nestao s radara‘, a njegovo se ime povremeno pojavljivalo u izvješćima o poslovnim jahtama koje plove prema Turskoj i Crnoj Gori. Spas luksuzne flote, uz kupnju turskog nogometnog kluba Göztepe, samo je mala utjeha za ovog "utjecajnog ruskog tajkuna".

Aleksej Mordašov i ruska metalurgija

Na peto mjesto su ‘sletjeli‘ Aleksej Mordašov i ruska metalurgija uopće. Godina 2022. prošla je loše za glavnog dioničara ruskog metalurškog diva Severstal. Aleksej Mordašov izgubio je status najbogatijeg čovjeka u Rusiji. Milijarderovo bogatstvo smanjilo se za čak 10,1 milijardu dolara. Mordašov je izgubio jednu od svojih jahti, a druga je na neko vrijeme postala turistička atrakcija Vladivostoka.

No, teške godine za kapital ovog milijardera, kao i za cijelu metaluršku industriju, tek počinju. Ukoliko zapadne zemlje ne ukinu sankcije, ruske metalurge očekuje cijelo desetljeće stagnacije. Optimistični scenarij za industriju čelika do 2030. predviđa nulti rast, dok konzervativni predviđa pad od 20 posto u svim ključnim parametrima.

Za samog Mordašova, sankcije su navodno bile iznenađenje. Poduzetnik je priznao da ne razumije zašto su njemu nametnute sankcije. čak se tijekom godine sustavno riješio svega zbog čega su mu nametnute. U svibnju se tako riješio Nacionalne medijske grupe (NMG), u čijem su vlasništvu vodeće propagandne medijske kuće (Kanal 1, REN TV, Kanal 5, Izvestja i drugi). Do kraja godine, u prosincu, Mordašov se također povukao iz Rusije, banke u vlasništvu Putinovih prijatelja.

Njegovi pokušaji koketiranja sa zapadnom javnošću bili su neuspješni - sankcije su još uvijek na snazi, a njegovi neuvjerljivi pozivi da se "zaustavi krvoproliće" očekivano su prošli nezapaženo.

DOBITNICI:

Tatjana Bakalčuk i internetska trgovina

Na prvom mjestu dobitnicima našla se osnivačica tvrtke Wildberries Tatjana Bakalčuk i internetska trgovina uopće. Na prvi pogled, kako se navodi, teško da se može reći da je 2022. bila dobra godina za najbogatiju ženu u Rusiji - njezino je bogatstvo palo sa 13 milijardi dolara na 2,1 milijardu dolara. No, to ne bi trebalo zavaravati - slom je izazvao pad cijelog ruskog burzovnog poslovanja. Bogatstvo Tatjane Bakalčuk izračunato je na temelju uspješnosti internetske trgovine Ozon, prvog ruskog igrača koji je uspješno izašao na burzu u 2020. godini. Od IPO-a, prve javne ponude, dionice Ozona pale su za više od 70 posto, a NASDAQ ih je prošlog proljeća potpuno suspendirao iz trgovanja.

image

Tatjana Bakalčuk

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/Profimedia

No, pad bogatstva usred sveukupnog pada tržišta ne govori ništa o stvarnoj situaciji Tatjane Bakalčuk - zapravo, njezino poslovanje i internetska trgovina u cjelini su u porastu. U prvih 9 mjeseci 2022. promet online trgovine u Rusiji porastao je gotovo 1,5 puta, a u studenom su tvrtke Wildberries i Ozon prvi put premašile prodaju kineskog AliExpressa, koji će se vjerojatno potpuno povući s ruskog tržišta. U isto vrijeme poslovanje Tatjane Bakalčuk činilo je više od polovice prodaje.

Najbogatija žena u Rusiji može zahvaliti stranim tvrtkama koje su napustile rusko tržište za povoljne uvjete u kojima se našla - internetske trgovine poput ASOS-a i Amazona napustile su Rusiju, mnogi su brendovi zatvorili svoje trgovine, a konkurentima je zbog sankcija postalo teže i skuplje isporučivati robu. Domaće internetske trgovine, s njezinim poslovanjem na čelu, zapravo su postale monopolisti, a bogatstvo Tatjane Bakalčuk će samo rasti kako će se tržište širiti.

Vladimir Potanjin

Na drugo mjesto smjestio se Vladimir Potanjin, novi vlasnik Tinkoff banke i prijatelj ruskog vožda Vladimira Putina. Bogatstvo Potanjina, u čijem je vlasništvu NorNickel, kompanija za rudarenje i taljenje nikla i paladija, procjenjuje se na 28,5 milijardi dolara, što je pad od 2,37 milijardi dolara u godinu dana. Međutim, ove je godine Putinov prijatelj sklopio dva iznimno uspješna posla koja ne bi uspio izvesti da živi u zemlji tržišne ekonomije i demokratskih institucija. Potanjin je, naime, kupio dvije velike banke uz veliki popust - i to Tinkoff i Rosbank. Obje su pokazivale stabilnu dobit čak i tijekom godina krize, a Tinkoff se smatrao vodećim ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu.

image

Vladimir Potanjin

Olga Maltseva/AFP

Spomenuti gubitnik Oleg Tinkov, osnivač banke, rekao je da je prodao svoj udio u poslovanju za 3 posto tržišne vrijednosti i pod prisilom zbog svog antiratnog stava. Tinkov nije imao izbora jer bi mu banka ionako bila oduzeta. Uvjeti dogovora s Rosbankom su tajni, no Potanjin je tu imovinu stekao samo zahvaljujući brzom odlasku francuske Societe Generale iz Rusije.

Nornickel, pak, prolazi kroz teške trenutke - neto dobit tvrtke pala je za 8 posto zbog "naglog povećanja troškova proizvodnje" i "menadžerskih troškova". Međutim, dva nova bankovna resursa pomoći će Potanjinu da iduće godine povrati izgubljeni iznos, osobito ako se bankarski sektor oporavi od šoka koji su uzrokovale sankcije. Tim više što ni Tinkoff ni Nornickel nisu sankcionirane, unatoč Potanjinovoj bliskosti s ruskim vođom. A Potanjinov vlastiti novac i dalje je privlačan za američke investicijske banke - Goldman Sachs i dalje pruža usluge Potanjinovoj dobrotvornoj zakladi.

Leonid Mihelson i Igor Sečin

Na trećem mjestu među ‘sretnicima‘ su Leonid Mihelson i Igor Sečin. Tijekom prošle godine Mihelson je izgubio gotovo 8 milijardi dolara te je njegovo bogatstvo palo na 24,6 milijardi dolara. Međutim, događaji u 2022. godini pomogli su njegovom ključnom ‘djetetu‘, Novateku, da istisne čak i Gazprom.

Prošle godine Gazprom je izgubio većinu svojih ruta za isporuku plina u Europu. Jedan od krakova ukrajinskog plinovoda GTS ne radi, plinovod Yamal-Europa je u stanju mirovanja, a plinovodu Sjeverni tok 1 i 2 nakon sabotaže praktički ne postoje. Isporuke Gazproma u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država (ZND), gospodarskog, političkog i ekonomskog saveza 12 bivših sovjetskih republika, pale su za 45,1 posto, a proizvodnja za 19,6 posto. U takvim uvjetima Novatek neće imati problema potisnuti nekadašnjeg monopolista na stranu - u trećem kvartalu prošle godine Novatekova međunarodna prodaja ukapljenog prirodnog plina (LNG) porasla je za 12,9 posto.

Politika Gazproma, koji se dugo pokušavao prikazati kao komercijalna, a ne državna tvrtka, rezultirala je time da njegov izravni konkurent profitira na neuspjesima ovog monopolista. Novateku 2023. godina otvora neviđene mogućnosti - na kraju krajeva, nisu uvedene nikakve sankcije na ruski plin, što znači da bi značajan udio Gazproma na europskom tržištu mogao pripasti Novateku.

Šef Rosnjefta, Igor Sečin, koji strašno zazire od toga da bi netko mogao doznati koliko zapravo zarađuje i redovito tuži svaki medij koji dođe do bilo kakvih podataka o njegovim prihodima, također ima priliku priosvojiti dio Gazpromovog kolača, zajedno sa svojim kolegama iz Novateka. Glavna naftna kompanija u zemlji već dugo žudi za time da ustoliči svoj monopol na opskrbu plinom. Prije rata Rosnjeft je tražio pristup Sjevernom toku 2, a sada želi pristup plinovodu Snaga Sibira 2, a vrijeme će pokazati hoće li tvrtka u tome uspjeti ove godine.

Andrej Gurjev, Dmitrij Mazepin i Andrej Meljničenko

Četvrto mjesto na listi dobitnika pripada Andreju Gurjevu, Dmitriju Mazepinu i Andreju Meljničenku, oligarsima koji zarađuju od proizvodnje gnojiva. Ruski proizvođači gnojiva - PhosAgro (u vlasništvu Andreja Gurjeva), Uralhim (tvrtka Dmitrija Mazepina) i Evrohim (nakon što su ga pogodile sankcije, Andrej Meljničenko prenio je tvrtku na svoju suprugu Aleksandru, koja je kasnije također dospjela pod sankcije) - najviše su profitirali od rata.

Tijekom prvih devet mjeseci 2022. neto dobit PhosAgra gotovo se udvostručila, Mazepin očekuje da će Uralhim zabilježiti 3,8 milijardi dolara dobiti, a Evrohim je izvijestio o gotovo peterostrukom povećanju neto dobiti. Gurjev, vlasnik PhosAgroa, jedini je ruski milijarder koji je uspio povećati svoje bogatstvo za 1,2 milijarde dolara.

Porast prihoda povezan je sa skokom cijena gnojiva, kojih je zbog rata u Ukrajini manjkalo. Neke su se zemlje suočile s rizicima vezanim za sigurnost hrane i prijetnjom gladi. Industrija je čak, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, bila izuzeta od zapadnih sankcija jer su se daljnje opskrbe ruskim gnojivom smatrale neophodnim. U rujnu je glavni tajnik UN-a António Guterres podsjetio da se moraju ukloniti sve prepreke izvozu gnojiva.

Mazepin tako sada pregovara s UN-om i osobno odgovara Vladimiru Putinu, a Meljničenko je otišao u Afriku, gdje preko tamošnjih političara lobira za ublažavanje sankcija. U prosincu je EU dozvolio odmrzavanje imovine i sredstava "određenih osoba" koje igraju važnu ulogu u poljoprivrednoj trgovini. Pretpostavlja se da su to Meljničenko, Gurjev, Mazepin, kao i Vadim Moškovič (Rusagro) i Vjačeslav Kantor (Akron). Kad se uklone i posljednje prepreke, domaći će proizvođači gnojiva zbog rekordno visokih cijena moći zaraditi još više.

Pavel Durov

Na petom se mjestu smjestio Pavel Durov. Taj suosnivač ruske društvene mreže VKontakte svojim je osobnim primjerom pokazao da je jedini način da se ruski IT sektor spasi od potonuća jest taj da se posao izmjesti i otvori u inozemstvu. Mnogi ruski poduzetnici išli su do kraja i pokušavali izgraditi svoj posao u Rusiji. No, primjer Olega Tinkova pokazao je do čega to može dovesti. Veliki uspjeh Durov je postigao tek nakon što je napustio Rusiju.

Prema riječima samog Durova, on se odrekao svoje ruske putovnice i sada ima tri državljanstva - Ujedinjenih Arapskih Emirata, otočne države St. Kitts i Nevis te Francuske. S bogatstvom od 15,1 milijardu dolara, Durov je drugi put zaredom proglašen najbogatijim čovjekom u Emiratima, a nedavno je imao i audijenciju kod čelnika te zemlje.

Durovljevo glavno postignuće, superpopularna aplikacija za razmjenu poruka Telegram, zacementiralo je svoj status globalnog, a ne regionalnog igrača u 2022. godini. Sam Durov je rekao da mu za rentabilnost treba da oko 2,5 posto korisničke baze, odnosno približno 17,5 milijuna korisnika, kupi pretplatu. Za sada je to učinilo tek milijun korisnika, no, prema Durovu, prihodi od pretplate brzo rastu i uskoro će se moći uspoređivati s prihodima od oglašavanja.

Dok su do 2022. godine mnogi povezivali Telegram sa sumnjivim informacijama koje nitko nije mogao provjeriti, rat u Ukrajini i brutalna cenzura ruske vlade pretvorili su tu aplikaciju u jedan od rijetkih izvora objektivnih informacija o tome što se doista događa na ukrajinskom bojištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:26