SPAŠAVANJE IMOVINE

Abramovič je znao što se sprema? Prvog dana invazije povukao je potez koji budi sumnju...

Plovilo dugo 50 metara i vrijedno 40,3 milijuna dolara prekriveno je skelama i stoji ispod hangara u suhom doku u Nizozemskoj

Roman Abramovič

 ODD ANDERSEN/AFP

Jahta Aquamarine peta je jahta povezana s ruskim oligarhom i milijarderom Romanom Abramovičem. Guardianova istraga otkrila je da je Abramovičeva tvrtka vlasništvo jahte prvoga dana ruske invazije na Ukrajinu prebacila na njegova bliskog suradnika Davida Davidoviča. Plovilo dugo 50 metara i vrijedno 40,3 milijuna dolara trenutno je prekriveno skelama i stoji ispod hangara u suhom doku s drugim brodovima koji se preuređuju u nizozemskoj luci Vlissingen.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unije stavili su Abramoviča, ujedno i vlasnika nogometnog kluba Chelsea, pod sankcije zbog povezanosti s Vladimirom Putinom. One uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje svih računa u bankama EU pa su stručnjaci ovo restrukturiranje objasnili kao način da Abramovič izbjegne zamrzavanje bar neke imovine.

Brojnim drugim sankcioniranim ruskim milijarderima jahte diljem europskih luka su zaplijenjene. Abramovič je izbjegao takvu sudbinu za ostatak svoje flote tako što je u turske luke prošli mjesec premjestio svoja dva diva, 140-metarski Solaris i 163-metarski Eclipse. Taj potez nije javno komentirao. Još dvije manje jahte usidrene su na karipskom otoku Antigva, a vlada Antigve potvrdila je da one pripadaju Abramoviču.

image

Abramovičeva jahta Eclipse

Levent Kisi/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Nizozemska je u srijedu objavila da su carinske vlasti, u sklopu sankcija EU protiv Rusije, zaplijenile 14 neimenovanih jahti povezanih sa sankcioniranim Rusima. Ništa ne upućuje na to da je među njima bila i Aquamarine. Nizozemski carinici i ministarstvo vanjskih poslova odbili su komentirati vlasništvo i status Aquamarinea pozivajući se na stroge zakone o privatnosti u zemlji.

- Koliko znam, Aquamarine nije ni pod kakvim sankcijama - rekao je i David Davidovič. Za Guardian je potvrdio da posjeduje Aquamarine jer je vlasnik tvrtke MHC Jersey Ltd, koja je u pomorskoj bazi podataka MarineTraffic registrirana kao vlasnik jahte.

Osim toga, rekao je da je većinski vlasnik Norma Investments, tvrtke koja služi kao sredstvo za ulaganje rizičnog kapitala. Sjedište tvrtke nalazi se na Britanskim Djevičanskim otocima i prema javnoj evidenciji, jedini je dioničar MHC Jersey Ltd-a. Nekoliko puta u prošlosti u javnim prijavama Abramoviča se imenovalo kao njezina vlasnika.

Na temelju prijava vrijednosnih papira Wall Street Journal ranije je izvijestio da je vlasništvo nad Norma Investments, za koje se vjerovalo da je pod Abramovičevom kontrolom, prešlo na Davidoviča 24. veljače, kad je Rusija započela napad na Ukrajinu.

Istoga dana Davidovič je preuzeo kontrolu nad drugom, zasebnom tvrtkom, MHC (Services) Ltd. Ona je pak registrirana na Chelseajevu stadionu Stamford Bridge, no nije povezana s klubom, nego pruža konzultantske usluge.

Ni Davidovič ni Abramovičevi predstavnici nisu odgovorili na Guardianove zahtjeve za komentar na Abramovičevu povezanost s jahtom. Predstavnici su samo rekli da oligarh nije bio krajnji korisnik MHC Jersey Ltd-a.

Aquamarine je na popravku u Damen Shiprepairu, nizozemskoj tvrtki za izgradnju i popravak luksuznih jahti. Niti iz Damena nisu htjeli komentirati status jahte jer ne komentiraju status svojih klijenata. Guardianov anonimni izvor s brodogradilišta rekao je kako je općepoznato da je to bila Abramovičeva jahta. Dodao je da je jahta u Vlissingen dovedena radi strukturnih promjena 16. studenoga 2021. godine, ali se na njoj nije radilo od 10. ožujka, kad je Ujedinjeno Kraljevstvo sankcioniralo Abramoviča.

Izgradila ju je nizozemska tvrtka Hessen i isporučila 2021. godine. Tad ju je časopis Robb Report procijenio na 40,3 milijuna dolara. Na internetskoj stranici Hessen opisuje plovilo kao "brzu aluminijsku poludeplasmansku jahtu s oštrim dizajnom i zavidnom privlačnošću. Plitki gaz od samo 2,15 metara čini je svestranom jahtom pogodnom za krstarenje čistim zaljevima Bahama i Sredozemnim morem". Na Aquamarine se može smjestiti do 12 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:58