RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Abramovič u Kijevu pokušavao obnoviti pregovore; Rusi postrojili navodne članove posade ‘Moskve‘

Ključne događaje 52. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Roman Abramovič

 Sergey Karpuhin/Sputnik via AFP

Ključni događaji

- Uživo smo pratili 52. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Rusija tvrdi da je očistila urbane dijelove Mariupolja od ukrajinskih snaga

- U ruskom napadu pogođena naftna rafinerija na istoku Ukrajine

- predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je dosad poginulo između dvije i pol i tri tisuće ukrajinskih vojnika

- u subotu rano ujutro zračne uzbune su oglašene u gotovo cijeloj državi, a eksplozije su se mogle čuti u Kijevu i Lavovu

- Moskva je Zapad upozorila da prestane naoružavati Ukrajinu ili da se suoči s "nepredvidivim posljedicama"

- Rusija je uvela sankcije protiv najviših britanskih državnih dužnosnika, na čelu s Borisom Johnsonom


>>> NOVO 23:10 Papa Franjo osudio je u subotu okrutnost rata u Ukrajini na uskrsnoj misi bdijenja kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio, vjerojatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, kojega su ruske snage prošli mjesec uhitile, a kasnije pustile na slobodu u razmjeni zarobljenika.

Talijanski kardinal Giovanni Battista Re zamijenio je Papu tijekom službe, u sklopu koje je održana procesija koja se odvijala središnjom lađom bazilike svetog Petra u gotovo potpunome mraku.

Papa je sjedio ispod glavnog ciborija bazilike u velikome bijelom stolcu, no tijekom čitanja evanđelja je stajao. Propovijed je čitao sjedeći.

Sveti Otac je izmijenio ranije pripremljeni tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove obitelji i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sjedili u prvom redu. Govorio je o "tami rata i o okrutnosti".

"Svi molimo za vas i s vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti vam: 'budite hrabri, mi smo uz vas'", rekao je Franjo.

Završio je izgovorivši "Krist je uskrsnuo" na ukrajinskom.

85-godišnji papa boluje od išijasa koji mu katkad uzrokuje snažne bolove u jednoj nozi i zbog toga nerijetko izraženije šepa. Nedavno ga je jako boljelo desno koljeno.

Franjo bi na Uskrsnu nedjelju, najvažniji dan u kršćanskome liturgijskom kalendaru, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije, trebao služiti misu na Trgu svetog Petra, a zatim prenijeti svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (gradu i svijetu).


22:15 Milijarder Roman Abramovič posjetio je u Kijevu u pokušaju da obnovi mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, koji su zaustavljeni nakon što su se pojavili dokazi o ruskim zločinima nad civilima, piše Bloomberg.

Abramovič se sastao s ukrajinskim pregovaračima kako bi razgovarali o načinima oživljavanja pregovora, tvrde dobro upućeni izvori.

Abramovičev glasnogovornik rekao je kako ruski milijarder trenutno nije u Kijevu, odbivši davati daljnje izjave.


20:18 Rusija tvrdi da su sva urbana područja Mariupolja, opkoljenog lučkog grada, očišćena od ukrajinskih snaga, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage blokirale borce koji se nalaze u čeličani Azovstal. Glasnogovornik ministarstva Igor Konašenkov tvrdi da su ukrajinske snage u Mariupolju dosad izgubile više od 4.000 boraca te da ih se 1464 predalo.


19:42 Nakon što su zapadni mediji objavili da su gotovo svi članovi posade 'Moskve' ubijeni kad su ukrajinske rakete potopile krstaricu, iz Rusije stižu navodni dokazi da su oni živi. Rusko ministarstvo obrane objavilo je fotografije i video na kojima se navodno nalaze spašeni članovi posade potopljenog broda. Na snimci se vidi kako su se postrojili u krimskom lučkom gradu Sevastopolju, gdje ih pozdravlja zapovjednik ruske mornarice admiral Nikolaj Anatolijevič Jevmenov. Ministarstvo citira Jevmenova koji je navodno rekao da će časnici i članovi posade "nastaviti svoju službu".


19:12 Vrhovni zapovjednik ruske mornarice admiral Nikolaj Evmenov sastao se s posadom potopljene krstarice 'Moskva', piše Tass.

- Vrhovni zapovjednik Ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov i zapovjedništvo Crnomorske flote održali su sastanak s posadom raketne krstarice 'Moskva' u gradu Sevastopolju, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane dodajući kako će časnici, vezisti i mornari s 'Moskve' nastaviti služiti u mornarici.


18:04 Ruske snage su u subotu pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu uz samu crtu bojišta, na istoku Ukrajine, priopćile su mjesne vlasti.

"Tijekom jutra su granatirali naftnu rafineriju, buknuo je požar (...) koji trenutačno gasimo", rekao je guverner luhanske oblasti Serhij Gajdaj na mreži Telegramu.

"Rusi ju sustavno gađaju kako bi izmorili spasioce. Na tom mjestu nema goriva. Gori samo ugljikovodični talog", dodao je.

Rafinerija je oko 4 km zapadno od grada Lisičanska.

S ceste pokraj rafinerije u subotu poslijepodne mogli su se vidjeti spremnici kako gore i dugačak oblak crnog dima koji vjetar raznosi, izvijestio je novinar AFP-a.

Vatrogasci su šmrkovima još gasili požar u poslijepodnevnim satima.

Lisičansk i Sjeverodonjeck svakodnevno su na meti ruskih napada, izvijestili su ovih dana novinari francuske agencije s mjesta događaja. Sjeverodonjeck je na crti bojišta, pedesetak km istočno od Kramatorska, glavnog grada Donbasa.

Oko 400 civila je pokopano u Sjeverodonjecku u pojedinačnim grobnicama od početka rata, rekao je u utorak guverner. U Lisičansku se, naprotiv, "mrtvi pokapaju u zajedničkim grobnicama", dodao je.


16:56 Oksana Marčenko, supruga Putinovog saveznika Viktora Medvedčuka kojeg su nedavno uhitile ukrajinske snage, obratila se u subotu prijestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohammedu bin Salmanu i zamolila ga da posreduje u njegovoj razmjenu za britanske zatvorenike koji su u ruskom zarobljeništvu.

- Vaša zemlja i vi osobno imate povijesno bliske odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom i imate mogućnost utjecati na odluke donesene u Londonu. Mogli biste iskoristiti ove veze i zamoliti Borisa Johnsona da uvjeri Volodimira Zelenskog da razmjeni mog supruga za britanske zarobljenike koji su u rukama ruskih trupa i snaga DPR-a (Narodne Republike Doneck), stoji u videoporuci.


16:38 Otprilike 700 ukrajinskih vojnika zarobile su ruske snage tijekom invazije na Ukrajinu, objavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

- Mi smo zarobili više od 700 njihovih vojnika, a oni otprilike imaju sličan broj naših vojnika u zarobljeništvu, rekla je Vereščuk i dodala kako su Rusi zarobili i oko 1000 civila.

- Nažalost, oko 500 zarobljenih civila su žene. Ponovno poručujemo da nećemo razmjenjivati vojnike za civile, to se protivi Ženevskoj konvenciji. Nećemo kršiti međunarodne zakone i zato zahtijevamo puštanje civila i njihov transfer na ukrajinsku stranu, poručila je Vereščuk.


16:32 Ukrajinski parlament izdao je u subotu poslijepodne upozorenje da Rusi planiraju u javnost pustiti lažni video predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Rusija će objaviti novi deepfake video predsjednika Zelenskog. U toj fiktivnoj izjavi, predsjednik će navodno izražavati negativne stavove o ukrajinskim gradovima, posebno uz Mariupolj, stoji u objavi ukrajinskog parlamenta.


11:45 Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, njegovoj šefici diplomacije Liz Truss, ministru obrane Benu Wallaceu i još 10 dužnosnika zabranilo ulazak u Rusku Federaciju.

Potez su povukli zbog, kako navode, "neprijateljskih poteza britanske vlade koji su bez presedana", a time se referiraju na sankcije koje je London uveo protiv ruskih dužnosnika.

U Moskvi su najavili da će listu nepoželjnih Britanaca produljiti.


11:10 Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da je tijekom noći na subotu gađalo ciljeve na području Kijeva. U priopćenju navodi da su uništili tvrocniu oklopnih vozila.

Navode i da su uništili vojni remontni zavod u Mikolajivu te da su oborili jedan ukrajinski borbeni avion Su-25 na području Harkova.


10:57 U opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Donjeckoj oblasti Ukrajine borbe ruskih trupa s preostalim ukrajinskim braniteljima i dalje ne prestaju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič, što Reuters nije mogao verificirati.

U međuvremenu, ruska strana je prvi put otvoreno progovorila o svojem vojnim neuspjehu u Mariupolju čiju je opsadu započela još početkom ožujka, a unatoč velikoj vojnoj nadmoći ni do danas ga ne uspijeva kontrolirati.

Opširnije donosimo OVDJE.


10:16 Od 18,5 tisuća Ukrajinaca koji su od početka rata u toj državi ušli u Sloveniju četvrtina ih je ostala u zemlji, status privremene zaštite do sada je dobilo 1225, a priprema se prihvat djece iz sirotišta u Lugansku. Do danas je 18.415 ukrajinskih izbjeglica registrirano u Sloveniji, a sada boravi njih 4718 jer je većina bila u tranzitu. Status privremene zaštite dobilo je njih 1225.

Vladin ured za integraciju migranata zaprimio je 198 molbi za materijalnu pomoć, prema podacima vladinih službi koje prenose mediji.

Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je u osnovne škole u Sloveniji upisano 578 djece izbjegle iz Ukrajine, a 30 djece predškolske dobi upisano je u vrtiće.

Slovenska vlada ovaj tjedan odlučila je da se u selo Slavina blizu Postojne premjesti dio štićenika iz ukrajinskog sirotišta u Lugansku. Vladin ured za migrante priopćio je da je riječ o dvadesetoro djece bez roditelja u dobi od jedne do sedam godina, a zajedno s njima doći će i 18 Ukrajinaca, njihovih skrbnika iz spomenutog sirotišta.

Predviđa se da će operacija njihova prijevoza u Sloveniju biti realizirana u sljedećih desetak dana, prenijeli su mediji.


9:20 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je za subotu dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, a među njima je lučki grad Mariupolj, potpuno razoren do kojeg tjednima ne stiže humanitarna pomoć.

Mariupolj je moguće napustiti privatnim automobilima, rekla je.

U priopćenju je Vereščuk izvijestila da je pet od devet koridora dogovoreno za regiju Luhansk na istoku koja je pod teškim bombardiranjima.


9:12 BBC javlja da svjedoci u Lavovu tvrde kako su u subotu ujutro vidjeli avione kako nadlijeću grad, ali ta izvješća nije mogao potvrditi, a njegovi reporteri nisu u hotelu u kojem borave čuli eksplozije o kojima su izvještavali neki lokalni dužnosnici.


8:46 Ukrajina je gotovo potpuno odgovorila na upitnik Europske unije o pristupanju, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski kasno u petak navečer u videoporuci.

"Posao je gotovo završen i uskoro ćemo naše odgovore podnijeti predstavnicima Europske unije", rekao je.

Upitnik koji služi kao početna točka Europskoj uniji za pokretanje pregovora o pristupanju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je prošli tjedan za posjeta Kijevu.

Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače.

Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora. Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da "to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana".


8:31 Prema pisanju londonskog Timesa, u Kijev su stigli pripadnici elitne britanske specijalne jedinice SAS kako bi obučili ukrajinske vojnike da rukuju s ručnim bacačima projektila kojima ih je opskrbilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Britansko Ministarstvo obrane odbilo je komentirati ovaj izvještaj koji bi mogao izazvati uznemirenost u Moskvi.

Opširnije donosimo OVDJE.


8:09 Kako javlja Guardian, s istoka Ukrajine stižu prva izvješća o žrtvama ranojutarnjih ruskih napada, a pojavile su se i informacije o mogućim žrtvama u Kijevu. Guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj izjavio je da je jedna osoba poginula, a da su tri ozlijeđene te da je došlo do puknuća plinovoda nakon ruskog napada na Severodonjeck i Lisičansk. Guverner oblasti Poltave Dmitro Lunjin izjavio je da je i na području njegove regije zabilježena najmanje jedna poginula osoba. Neovisne potvrde ovih izvješća zasad nema.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko putem Telegrama je izvijestio da je napadnut i sam glavni grad.

- Zabilježili smo eksplozije u predgrađu Darnicki. Spasioci i medicinski timovi su trenutno na mjestu događaja. Čekamo podatke o žrtvama. Još jednom apeliram na sve: molim vas da ne ignorirate sireneza uzbunu! A onim Kijevljanima koji su napustili grad ranije i sada se u njega žele vratiti poručujem da to ne čine i da ostanu na sigurnijim područjima, napisao je Kličko.


7.47 Prema izvješćima nekih lokalnih medija, u subotu ujutro su se u Kijevu i Lavovu mogle čuti eksplozije, no zasad nema potvrde o kakvim je detonacijama riječ.


7:28 Ukrajinski premijer Denis Šmihalj sljedeći tjedan zajedno sa svojim suradnicima iz financijskog sektora putuje u Washington.

Delegacija u kojoj bi trebali biti i ministar financija Serhij Marčenko te guverner središnje banke Kirilo Ševčenko u američkoj će prijestolnici boraviti na redovitim proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, ali očekuje se i da će se sastati s financijskim čelnicima zemalja članica G7 te s drugim sudionicima posebnog okruglog stola o Ukrajini koji organizira Svjetska banka.


U subotu, 52. dan ruske invazije, diljem Ukrajine oglasile su se zračne uzbune, a to uključuje i gotovo sve veće gradove u državi: Kijev, Harkov, Žitomir, Odesa, Dnjipropetrovsk, Mikolajiv, Lavov, Ivano-Frankivsk, Zaporožje...

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u intervjuu za CNN u petak da je u sedmotjednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu poginulo 2.5-3 tisuće ukrajinskih vojnika, dok ih je desetak tisuća ozlijeđeno. Nema podataka o broju civilnih žrtava, kazao je. Istaknuo je da su ruski vojni gubici znatno veći te da je poginulo 19-20 tisuća ruskih vojnika. Moskva je prošloga mjeseca objavila da je poginuo 1.351 ruski vojnik, dok ih je 3.825 ranjeno.

Zelenski je vojnu situaciju na jugu i istoku zemlje opisao kao "još uvijek vrlo tešku", pri čemu je pohvalio svoje oružane snage. "Uspjesi naše vojske na bojištu zaista su značajni, povijesno značajni, ali još uvijek su nedovoljni da očistimo našu zemlju od okupatora", kazao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

"Još ćemo ih pobjeđivatii", dodao je, apeliravši na saveznike da pošalju teže naoružanje i da uvedu međunarodni embargo na uvoz ruske nafte.

Najžešće borbe vode se u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju u Donjeckoj oblasti.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je zauzelo gradsku čeličanu Iljič, što Reuters nije mogao verificirati. Vjeruje se da se ukrajinski branitelji uglavnom drže u Azovstalu, još jednoj ogromnoj čeličani. Obje tvornice su u vlasništvu Metinvesta, tvrtke najbogatijeg Ukrajinca Rinata Ahmetova. Metinvest je potvrdio Reutersu u petak da njegove tvornice nikada neće djelovati pod ruskom okupacijom.

Rusi su upozorili ukrajinske saveznike da prestanu naoružavati Kijev napominjući da bi to moglo dovesti do "nepredvidivih posljedica". Istovremeno, Zelenski je upozorio da bi svijet trebao biti spreman na mogućnost da će Rusija izvesti nuklearni napad.

Šef policije u Kijevu izjavio je da je diljem okolice grada, koju su donedavno kontrolirali ruski vojnici, dosad pronađeno oko 900 leševa civila. Najviše tijela, njih oko 350, pronađeno je u Buči.

Službena Moskva objavila je da je njezin ratni brod "Moskva" potonuo nakon eksplozije i požara koji je izbio uslijed pogotka ukrajinskim projektilima tipa Neptun zbog čega su ruski borbeni avioni gađali tvornicu u blizini Kijeva u kojoj se te rakete proizvode. Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko ustvrdio je da je među poginulima na "Moskvi" i njezin kapetan Anton Kuprin.

Ključne događaje 50. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:53