VELIKE OSCILACIJE

AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za proljeće: ‘U svibnju na Balkanu možete očekivati mraz‘

Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje se sve od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i Balkanskog poluotoka
 Marko Todorov/Cropix

Zima je pri kraju, a izgledi za toplo vrijeme sve su bliži stoga je najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za proljeće za cijelu Europu.

Meteorološko proljeće koje počinje u utorak, 1. ožujka, a astronomsko proljeće u nedjelju, 20. ožujka, možda neće raditi značajnu razliku u vremenskom obrascu diljem Europe u odnosu na zimske mjesece, koje su karakterizirale česte oluje diljem sjevera i dugotrajna sušna razdoblja u zapadnim i središnjim dijelovima kontinenta.

Sjever Europe

Tijekom cijele zime bile su aktivne oborine na sjevernom dijelu Europe, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i tijekom proljeća.

- Očekuje se da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Europom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever - najavljuju meteorolozi.

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočit će se s iznadprosječnim oborinama, što su nekima dobre vijesti s obzirom na to da je, primjerice, Ujedinjeno Kraljevstvo doživjelo deveti najsušniji siječanj od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na sjeveru Europe uglavnom donijeti kišu i da vjetrovi neće nanijeti veliku štetu, kažu prognostičari.

Zabrinutost zbog suše u Španjolskoj i Portugalu

Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje se sve od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i Balkanskog poluotoka. Iako će vrijeme biti idealno za sve željne toplog proljeća, meteorolozi AccuWeathera ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španjolsku, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosječnih oborina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španjolskoj i Portugalu, ovo je bila jedna od najsušnijih zima dosad, a ista situacija će se nastaviti i kroz proljeće.

- Suša, osobito u južnim dijelovima Španjolske i Portugala, mogla bi uzrokovati veliku devastaciju uroda maslina - upozoravaju meteorolozi.

- Mogli bismo vidjeti dijelove Španjolske i Portugala na 3 do 5 stupnjeva iznad normale, a jugozapadna Francuska bi ovog proljeća mogla biti 2 do 3 °C iznad normale - ističu.

Prognostičari kažu da područja dalje na istoku, uključujući Grčku i Italiju, ne trebaju biti jače zabrinuta zbog suše.

Oluje u Francuskoj i Poljskoj

Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez osobito dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će oborine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Na ovom području imat ćete razdoblja oluje koja će trajati možda pet dana, ali i duža sušna razdoblja. Prognostičari najavljuju i moguće jake grmljavinske oluje i poplave u Francuskoj i Poljskoj, posebice u travnju i svibnju.

Mraz u svibnju

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasnije proljeće mogle zahvatiti jake grmljavinske oluje.

Vjerojatno će biti povećana opasnost od oluja tijekom svibnja u ovom području, budući da se hladan zrak iznad Ukrajine sudara s blagim uvjetima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme što bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:39