ODLUKA BIJELE KUĆE

Administracija Joea Bidena smanjuje upotrebu plina koji zagrijava klimu

Pravilo cilja na iskorjenjivanje korištenja hidrofluorougljika (HFC) za 85 posto u kućanskim aparatima
Joe Biden 
 Alex Wong/AFP

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) u četvrtak je donijela pravilo koje će u narednih 15 godina za 85 posto smanjiti korištenje stakleničkog plina HFC-a koji se koristi u hladnjacima i klima-uređajima, što je potez koji bi mogao pomoći prepoloviti emisije stakleničkih plinova u ovom desetljeću.

Pravilo cilja na iskorjenjivanje korištenja hidrofluorougljika (HFC) za 85 posto u kućanskim aparatima te provodi zakon izglasan uz dvostranačku podršku u Kongresu prošle godine. Time bi se SAD uskladio s Kigali amandmanom Montrealskog protokola, globalnog sporazuma o smanjenju HFC-a koji SAD još nije ratificirao.

"To zaista šalje signal ostatku svijeta da svi sudjelujemo u borbi protiv klimatskih promjena", rekla je novinarima nacionalna savjetnica za klimu Gina McCarthy.

Pravilo je doneseno šest tjedana prije ključnog UN-ovog samita za klimu u Glasgowu. Predsjednik Joe Biden predstavlja nekoliko klimatskih mjera kroz izvršno djelovanje, dok su drugi ključni klimatski prijedlozi ovisni o tome da Kongres izglasa proračun i infrastrukturne prijedloge.

McCarthy je rekla da ne zna kad će Biden poslati amandman Senatu na ratifikaciju.

EPA je rekla da je pravilo jedno od "najznačajnijih" po pitanju klimatskog utjecaja. Uz dodatne međuagencijske mjere, može se smanjiti ekvivalent od 4.5 milijardi metričkih tona ugljičnog dioksida do 2050. godine - što je gotovo tri godine emisija u američkom energetskom sektoru na razinama iz 2019. godine, prema informacijama Bijele kuće.

Pravilo EPA-e stvara sustav raspodjele i trgovanja u smjeru smanjenja HFC-a te nadgleda desetke peticija kojima bi se ograničio HFC u drugim uređajima.

EPA i Bijela kuća također su u četvrtak najavile da će administracija zauzeti međuagencijski pristup u sprječavanju ilegalne trgovine, proizvodnje, korištenja i prodaje HFC-a te da je pripremila kazne u slučaju kršenja zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2021 13:00