KREŠIMIR ANTOLIĆ

‘AEK-ovi navijači napravit će sve da uzvrate za ono što se sinoć dogodilo! Na Maksimiru bi moglo doći do sabotaže...‘

Hrvatska policija mora biti na najvećem stupnju pripravnosti, upozorava bivši Dinamov povjerenik za sigurnost

Očevid na ulicama Atene, Krešimir Antolić

 /Ronald Goršić/ Cropix

O sukobima huligana koji su se dogodili u ponedjeljak navečer u okolici stadiona u Ateni pitali smo Krešimira Antolića, bivšeg člana Uprave GNK Dinama koji je bio zadužen za sigurnost, a koji je inače diplomirani kriminalist i bivši načelnik Odjela Općeg kriminaliteta PU Zagrebačke sa 17 godina iskustva u policiji.

- Ovi sukobi koji su se sinoć dogodili u Ateni su apsolutno za osuditi. Svakako je činjenica da se ovo moglo spriječiti jer se danima prije znalo da unutar 48 sati u Ateni igraju AEK – Dinamo i Panathinaikos – Marseille. Ultrasi sva četiri kluba su međusobno isprepleteni pa su tako BBB i Gate 13 na jednoj strani, a ultrasi Marseillea i AEK-a na drugoj strani. Tu svakako treba ubrojiti i Gate 7 (ultrasi Olympiakosa) koji su tradicionalno u dobrim odnosima s Delijama, navijačima Crvene Zvezde. Tako da je i to bio glavni razlog ispravne UEFA-ine procjene da u obje utakmice Dinama i AEK-a nema gostujućih navijača. Zato je odgovornost, prvenstveno grčke policije, najveća. Spomenut ću samo da je, dok sam bio odgovoran za sigurnost u Dinamu, sedam dana prije svakog gostovanja kluba u inozemstvu o tome bilo obaviješteno i veleposlanstvo Republike Hrvatske u zemlji u kojoj se odigravala utakmica, imali smo kontakt s veleposlanikom ili nekim od osoblja iz veleposlanstva - kaže uvodno Antolić.

‘Moglo se znati‘

O tome je li se moglo očekivati da će BBB-i, unatoč zabrani prisustvovanja gostujućih igrača utakmici ići u Atenu, Antolić kaže:

- Svatko tko poznaje navijačku subkulturu mogao je znati da će BBB doći u Atenu, pokušati ući na utakmicu, ili se barem pokazati u gradu. Zato je nevjerojatno da je, ako su medijski navodi točni, njih 200 došlo do Atene. Puno prije ih je trebalo uočiti i staviti pod nadzor njihovo kretanje. Drugo je pitanje što je u kontekstu obavještajnih podataka i međunarodne policijske suradnje napravila hrvatska policija. Prema informacijama koje imam, nitko od hrvatskih policajaca specijaliziranih za navijačku problematiku nije u Ateni. To znači da je napuštena višegodišnja praksa prema kojoj su policajci bili na poprištu utakmica hrvatskih klubova (i reprezentacije), u brojci i opsegu zavisno o procijenjenim rizicima. Dinamovo gostovanje u Ateni je svakako najvišeg rizika i nejasno je zašto nitko iz hrvatske policije nije tamo - kaže nam Antolić i dodaje:

- Činjenica jest da posljednjih godina nije bilo ozbiljnih incidenata na Dinamovim europskim utakmicama i nije potrebno napuštati sigurnosne modele koji su pokazali svoju uspješnost - navodi bivši prvi čovjek u Dinamu za sigurnost. O odgodi utakmice, te što bi trebali biti sljedeći potezi policije kaže:

‘Dobra odluka je odgoditi utakmicu‘

- Smatram da je dobra odluka UEFA-e da se ova utakmica odgodi jer očigledno postoji stav da grčka policija ne može garantirati sigurnost svim sudionicima, osobito Dinamovoj delegaciji, a i neophodno je ustanoviti sve okolnosti ovih tragičnih događaja. Drugo, ono što grčka policija treba jest napraviti kvalitetno kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile okolnosti pogibije grčkog navijača i mislim da tu ne treba ništa prejudicirati i proglašavati nikoga, pa ni BBB, unaprijed odgovornim. Dinamo ne može biti odgovoran za ovo što se dogodilo jer je klub jasno i na vrijeme komunicirao da nema gostujućih navijača u Ateni, i sve što se dogodilo je stvar javne sigurnosti. Druga je stvar kako će to tretirati UEFA, prvenstveno zbog duge povijesti problema koje Dinamo ima s ultrasima, počevši od Bergama 1990. godine. Nadam se da će uzeti u obzir nemoć Dinama da utječe na sprječavanje ovakvih incidenata.

S druge strane, hrvatska policija ima niz zakonskih mogućnosti utvrđivanja odgovornosti hrvatskih državljana koji su sudjelovali u ovom teškom incidentu kao i sankcioniranja za utvrđena kažnjiva ponašanja. Isto tako, trebaju biti na prvom stupnju pripravnosti jer je sigurno da će AEK-ovi navijači napraviti sve da uzvrate za ono što se sinoć dogodilo uključujući i mogućnost sabotaže na samom stadionu Maksimir - zaključuje Antolić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:47