UNATOČ VELIKOJ PODRŠCI

AfD u Saskoj proglašen ekstremno desničarskom organizacijom: ‘Šire antisemitske stavove i teorije zavjere‘

AfD se na saveznoj razni u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najjača politička stranka u Njemačkoj
 John Macdougall/Afp

Pokrajinski ogranak stranke Alternative za Njemačku (AfD) u saveznoj pokrajini Saskoj proglašen je radikalno desničarskom organizacijom, priopćio je u petak pokrajinski Ured za zaštitu ustavnog poretka.

"Višegodišnja pravna provjera je nedvosmisleno pokazala da ogranak AfD-a za Sasku slijedi ciljeve protivne ustavnom poretku SR Njemačke. Ekstremistička desna orijentacija AfD-a je nedvojbena ", rekao je predstojnik pokrajinskog Ureda za zaštitu ustavnog poretka Dirk-Martin Christian u Dresdenu.

Ured za zaštitu ustavnog poretka prati AfD-ov ogranak za Sasku već četiri godine, a već je u travnju ove godine mladež AfD-a za Sasku okarakterizirana kao radikalno desničarska organizacija.

U procjeni koja je dovela do proglašenja AfD-a za Sasku radikalno desničarskom organizacijom navodi se da članovi AfD-a već godinama zastupaju stavove koji se jasno protive demokratskom poretku.

AfD, kako se navodi, krši ustavna pravila o poštivanju ljudskog dostojanstva, posebice kada je u pitanju tema useljavanja.

Nadalje, AfD širi antisemitske stavove i teorije zavjere i zastupa etničko-nacionalističke pozicije, ističe se u procjeni.

Saski ogranak je nakon ogranka AfD-a za Tirinšku i Sasku-Anhalt, treći pokrajinski ogranak AfD-a koji je okarakteriziran kao radikalno desničarski.

Ovo stupnjevanje omogućuje Uredu za zaštitu ustavnog poretka korištenje sredstava tajnih službi, poput prisluškivanja, kako bi se došlo do informacija koje mogu biti relevantne u sprječavanju ekstremizma.

AfD se na saveznoj razni u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najjača politička stranka u Njemačkoj s vrijednostima potpore među biračima od preko 20 posto.

Godinu dana uoči nekoliko izbora u istočnim saveznim pokrajinama, AfD u ovom dijelu zemlje uživa podršku od preko 30 posto građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:16