PRLJAVI POSLOVI

AFERA OTKRILA KAKO JE I AMERIČKA TAJNA SLUŽBA PRIKRIVALA SVOJE POSLOVE! U Panamskim dokumentima i trag prodaje oružja Iranu i zloglasnoj nikaragvanskoj 'Kontri'

 Reuters

Tajni agenti nekih zemalja, među kojima i posrednici američke CIA-e, koristili su se uslugama panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonseca, koji se našao u središtu afere poznate kao "Panamski dokumenti", kako bi "prikrili" svoje djelovanje, piše u utorak njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung.

"Tajni agenti i njihovi informatori u velikoj mjeri su se koristili uslugama ureda" u Panami, piše taj muenchenski dnevnik.

Kako navodi list, "agenti su otvorili fiktivne tvrtke kako bi prikrili svoje djelovanje (...) Među njima su i posrednici bliski CIA-i", glavnoj američkoj obavještajnoj agenciji.

Tako su među "klijentima" Mossack Fonsece i "neki sudionici" tajne prodaje oružja Iranu u 1980-ima, afere tajne prodaje američkog oružja Teheranu radi oslobađanja američkih talaca u Libanonu i pružanja financijske pomoći nikaragvanskoj "Kontri", piše list.

Panamski dokumenti pokazuju i da su se uslugom panamskog ureda koristili "aktualni i bivši visoki dužnosnici tajnih služba barem triju zemalja (...), Saudijske Arabije, Kolumbije i Ruande", dodaje Sueddeutsche Zeitung.

Među njima je i šeik Kamal Adham, bivši čelnik saudijske obavještajne službe koji je umro 1999. a "70-ih je bio jedan od glavnih sugovornika CIA-e" na Bliskom istoku, piše dnevni list.

Iz panamskog odvjetničkog ureda Mossack Fonsece iscurilo je više od 11 milijuna dokumenata koji razotkrivaju tajno financiranje bogatih i moćnih diljem svijeta.

Otkrića iz Panamskih dokumenata potaknula su više zemalja da otvore istrage kako bi utvrdile identitet osoba koje sumnjiče za prijevaru i činjenice za koje ih se tereti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. veljača 2021 15:30