ZARAŽENE 31 NOVINE

Afera prisluškivanje: Istraga se širi i na Observer i Sunday Times?

Britanska policija zatražila je materijale iz istrage o novinarima 31 novina, koji su koristili usluge jednog privatnog detektiva
 AFP

LONDON - Istraga o ilegalnim metodama kojima su novinari prikupljali informacije mogla bi se s tabloida News of the World proširiti i na druge novine, pa čak i tako ugledne kao što su Observer i Sunday Times, objavio je jučer BBC.

Javni interes?

Televizija, naime, tvrdi da je još prije tri mjeseca britanska policija zatražila materijale operacije Motorman o novinarima koji su koristili usluge jednog privatnog detektiva kako bi doznali povjerljive podatke o ljudima o kojima su pisali. Kada su 2006. objavljeni rezultati istrage, pokazalo se da je detektiv iz Hampshirea primio 4000 zahtjeva od 305 novinara iz 31 novina. Najviše zahtjeva pritom nije bilo iz News of the Worlda, nego iz Daily Maila, a informacije su na te ilegalne načine skupljali i novinari Observera i Sunday Timesa, ali i modnog časopisa Marie Claire.

Iako u izvješću nisu bila navedena imena novinara, policija je sada od ureda povjerenika zatražila materijale na temelju kojih je izvješće sastavljeno, a laburistički zastupnik Tom Watson, kojega mnogi smatraju zaslužnim za to što je godinama uporno tražio istragu o News of the Worldu, jučer je tvrdio da su članovi odbora koji je ispitivao Murdocha vidjeli “sažetak” materijala predanog policiji te da se u njemu spominju “neka velika imena”.

Prema podacima iz javno dostupnog izvješća, postojalo je golemo i dobro organizirano crno tržište povjerljivim informacijama o privatnim životima običnih i slavnih ljudi.

Velik dio informacija koje su novinari tražili od detektiva dobiven je na ilegalan način - korupcijom ili prijevarom, potkupljivanjem policajaca i državnih službenika ili lažnim predstavljanjem. No, napominje se da se dio tih zahtjeva vjerojatno mogao opravdati javnim interesom za određene informacije, iako se nitko od novinara na to nije pozvao tijekom razgovora s istražiteljima.

Tadašnji urednik Observera, Roger Alton, priznao je da su koristili usluge privatnih istražitelja te da je, “dok je u većini slučajeva postojao snažan javni interes, moguće da neke od istraga nisu dovoljno zadovoljavale taj kriterij”.

Mensch pogriješila

Informacije koje su novinari tražili, uključivale bi nečiju aktualnu adresu, podatke o tome tko je vlasnik automobila s određenom registracijom, telefonske brojeve koji nisu u imeniku, popise telefonskih poziva s određenog broja, detalje o bankovnim računima ili sadržaju liječničkih kartona.

O tome da su i brojne druge novine, osim News of the Worlda, provaljivale ljudima u govornu poštu, na saslušanju Ruperta Murdocha govorila je konzervativna zastupnica Louise Me-nsch, iako je pogrešno izjavila da je bivši urednik Daily Mirrora, Piers Morgan, priznao da je na taj način došao do nekih ekskluzivnih informacija.

“Jeste li vidjeli parodiju na poster ‘Budite mirni’, koji kaže ‘sada paničarite i izbezumite se’? To je ovog jutra Fleet Street”, napisala je jučer ujutro na Twitteru čim su procurile vijesti o tome da je policija zatražila materijale o operaciji Motorman.

Tisuće žrtava

BBC tvrdi da je zasad nemoguće znati hoće li istraga biti uistinu proširena i na druge novine ili su joj materijali bili potrebni zbog istrage o Murdochovu carstvu. Istražni tim je proširen sa 45 na 60 ljudi, ali moguće je da je to učinjeno kako bi se što brže uopće obavijestilo 12.800 žrtava NoTW-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 13:27