ŠIRI SE AKTIVNOST PREKO ATLANTIKA

Afera prisluškivanje: Otvara se prva istraga Murdocha i u SAD-u?

 AFP

Iako se serija skandala britanskog ogranka Murdochovog medijskog imperija News Corporation do sada zadržala isključivo na Otoku, to bi se moglo promijeniti nakon što su prošloga vikenda uhićenja u The Sunu otvorili novo poglavlje u medijskoj aferi desetljeća.

Naime, u subotu ujutro privedeno je pet djelatnika Murdochovog najpopularnijeg tabloida i najprodavanijeg naslova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo je prvi slučaj koji dokazuje ono o čemu se mjesecima nagađalo - hakiranje govorne pošte mobilnih telefona nije se obavljalo isključivo u News of the Worldu.

Velika operacija

Uhicenja u The Sunu dio su policijske operacije Elveden, kojoj su fokus slučajevi potkupljivanja policije od strane medijskih djelatnika. U istoj operaciji do sada je uhvaceno 28 osoba, medju kojima su i bivsa celna osoba News Internationala Rebekah Brooks i Andy Coulson, bivsi šef komunikacija Davida Camerona.Vijest je inspirirala novi val sumnji u SAD- gdje se govori o poduzimanju istrage kako bi se utvrdilo je li do nezakonitih radnji došlo i u Murdochovim američkim naslovima, među kojima su i New York Post i Wall Street Journal.

Vikend koji je u News Internationalu bio obiljezen policijskom istragom u domovima privedenih djelatnika te londonskoj redakciji The Suna zavrsio je s dodatnim neugodnostima nakon sto je britanski odvjetnik Mark Lewis u nedjelju navečer objavio da slučaj protiv Murdocha namjerava pokrenuti u SAD-u.

Brojne žrtve

Lewis, odvjetnik brojnih zrtava hakiranja kojima je Murdoch do sada u nagodbi bio prisiljen platiti nekoliko milijuna funti, zastupao je i obitelj Dowler, odnosno roditelje ubijene djevojcice Milly Dowler ciji slucaj hakiranja telefona, zbog koje je obitelj vjerovala da je na zivotu, ostaje najsramotnija mrlja u povijesti korporacije. Slučaj je to koji je direktno utjecao na Murdochovu odluku da zatvori sporni News of the World, tabloid koji je uspjesno djelovao 168 godina.

Vijest o nepravilnostima u The Sunu uznemirila je djelatnike u bojazni da najprodavaniji britanski naslov ne dočeka jednaka sudbina kao News of the Worlda. Međutim, Rupert Murdoch je preko direktora News Internationala Toma Mockridgea objavio da The Sun sigurno nastavlja s radom.

Lov na vještice

Djelatnici News Internationala javljaju da se osjecaju žrtvama “lova na vjestice” londonske Metropolian police. Ipak, najvecu zabrinutost Murdochu vjerojatno stvara sve veca mogucnost da se istraga prosiri s druge strane Atlantika. Ukoliko se odvjetnik Lewis udruži s americkim odvjetnicima, za medijskog magnata eventualne nepravilnosti mogle bi znaciti visemiljunsku isplatu kazni i gubitkak kljucnih ljudi.

Ovaj se tjedan ocekuje dolazak Murdocha u London kako bi se obratio djelatnicima i utvrdio stetu izazvanu novim valom skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:51