KAZNA ZA POBUNU

Afera Puigdemont: Svi upleteni u neuspjelo katalonsko otcjepljenje moraju pred španjolski sud

 Albert Gea / REUTERS

Smijenjenome katalonskom predsjedniku Carlesu Puigdemontu i svima koji su bili upleteni u pokušaj neuspjelog otcjepljenja Katalonije u jesen 2017. "mora se suditi pred španjolskim sudovima", izjavio je u četvrtak šef španjolske vlade Pedro Sanchez.

To je kazao na konferenciji za novinare održanoj nakon NATO-ova summita u Bruxellesu, nedugo nakon odluke suda u njemačkome gradu Schleswigu koji je odlučio da se Puigdemont može izručiti Španjolskoj na temelju optužbe za zloupotrebu državnih fondova. Isti je sud odbacio odvojenu optužbu za pobunu.

Za realizaciju izručenja potrebno je odobrenje državnog odvjetnika.

"Ne komentiramo odluke suda, poštujemo ih, bez obzira na to je li riječ o španjolskom, belgijskom, njemačkom ili nekom drugom sudu", kazao je Sanchez novinarima u sjedištu Atlantskog saveza.

"Za španjolsko je pravosuđe važno da se osobama upletenim u događaje koji su se odvijali potkraj 2017. godine mora suditi pred španjolskim sudovima", istaknuo je.

Za sudjelovanje u pokušaju otcjepljenja Katalonije od Španjolske 27. listopada 2017. optuženo je 25 španjolskih čelnika. Trinaestorica su optužena za pobunu, devetorica su u pritvoru, a četvorica su pobjegla u inozemstvo, među njima i Carles Puigdemont koji je nakon referenduma otišao u Belgiju, no uhićen je u Njemačkoj 25. ožujka.

Sud u sjevernom njemačkom gradu Schleswigu u četvrtak je odlučio da Puigdemont može biti izručen na temelju optužbe za zloupotrebu državnih fondova. Odbacio je odvojenu optužbu za pobunu. Španjolska je zahtijevala njegovo izručenje zbog ključne uloge koju je odigrao u spornom referendumu o katalonskoj neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 00:37