dieselgate skandal

Afera s manipulacijom motora: Protiv bivšeg šefa VW-a podignuta optužnica zbog lažne izjave

Winterkorn je naveo kako je tek u rujnu 2015. bio obaviješten o tomu kako je u upotrebi softver koji prepoznaje testiranje motora
Martin Winterkorn
 John Macdougall/AFP

Državno odvjetništvo u Berlinu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Volkswagena Martina Winterkorna zbog davanja lažne izjave pred istražnim povjerenstvom Bundestaga glede afere s manipulacijom motora ove kompanije.

Winterkornu se konkretno predbacuje da je početkom 2017. pred istražnim povjerenstvom Bundestaga, koje se bavilo aferom oko manipulacije vrijednosti štetnih tvari kod Volkswagenovih motora, dao lažnu izjavu u svezi s trenutkom od kojeg je on sam bio upućen u to da se u automobilima koristi softver za manipulaciju.

Prema navodima odvjetništva Winterkorn je naveo kako je tek u rujnu 2015. bio obaviješten o tomu kako je u upotrebi softver koji prepoznaje testiranje motora te automatski smanjuje snagu, a time i količinu štetnih tvari, što stvara lažnu sliku o ekološkom učinku motora.

Prema optužnici Winterkorn je međutim već u svibnju iste godine bio obaviješten o upotrebi zabranjenog softvera i o tome nije obavijestio dioničare.

Dnevnik Bild javlja, pozivajući se na izvore u krugu suradnika Winterkorna, kako bivši VW menadžer podizanje optužnice smatra „predizbornom kampanjom“ vladajuće koalicije uoči jesenskih parlamentarnih izbora.

Njegov ured tvrdi da je ono što mu sada predbacuje Državno odvjetništvo u Berlinu već predmet procesa koji se protiv Winterkorna vodi pred sudom u Braunschweigu.

Istodobno je koncern u Wolfsburgu priopćio kako je s Winterkornom postignut dogovor o odšteti od 11,2 milijuna eura zbog povrede obveze prema dioničarima.

Skandal s manipuliranim motorima je Volkswagen do sada na ime troškove odštete, kazni i sudskih troškova, stajao preko 32 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 23:14